Un nou proiect cu reactoare nucleare mici în România, pe lângă cel de la Doicești / Tehnologia are în vedere răcirea cu plumb
Un nou proiect privind reactoare nucleare mici ar putea fi dezvoltat în România, însă de data aceasta sunt implicate mai multe companii europene. Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri că a încheiat în Belgia un Memorandum de înțelegere privind tehnologia reactoarelor nucleare cu neutroni rapizi răciți cu plumb topit (LFR). Acesta s-ar adăuga proiectului privind mini-reactoarele modulare (SMR) care ar urma să fie construite la Doicești – o tehnologie inovativă a americanilor de la NuScale. Este de remarcat faptul că din noul proiect lipsește Nuclearelectrica, însă este prezentă altă entitate românească.
Acest proiect (LFR) are la bază, de fapt, unul mai vechi, din 2011 – proiectul ALFRED (Advanced Lead Fast Reactor Demonstrator) în care s-au implicat ANSALDO (Italia), Institutul de Cercetari Nucleare (Romania) si ENEA (Italia) si care viza construirea unui reactor de generatie IV, răcit cu plumb, de 100 MWh, pe platforma de la Mioveni.
Cine este implicat în noul proiect privind reactoare mici
Memorandumul de Înțelegere pentru dezvoltarea reactorilor mici si modulari rapizi, răciți cu plumb (SMR-LFR), a fost încheiat între următoarele entități active în domeniul energiei nucleare:
- RATEN (Regia Autonomă de Tehnologii pentru Energia Nucleară – din Mioveni, Argeș);
- ANSALDO NUCLEARE S.P.A. (din Genova, Italia);
- ENEA (Agenția Națională Italiană pentru Tehnologii Noi, Energie și Dezvoltare Economică Durabilă) – parteneri în cadrul consorțiului FALCON;
- SCK CEN (Centrul de Studii privind Energia Nucleară – din Mol, Belgia);
- WESTINGHOUSE ELECTRIC COMPANY LLC (din statul Delaware, SUA);
- alți doi jucători cu experiență în tehnologia reactorilor rapizi răciți cu plumb (tehnologia LFR / (Lead-cooled Fast Reactor).
Din acest proiect lipsește producătorul român de energie electrică Nuclearelectrica.
Semnarea acestui document a avut loc după întrevederea pe care Președintele României a avut-o prim-ministrul Regatului Belgiei și completeazã dimensiunea de cooperarea economică și tehnico-științifică a discuțiilor Președintelui cu premierul și cu Majestatea Sa Philippe, Regele Belgienilor, potrivit unui comunicat al președinției.
Ce înseamnă memorandumul de înțelegere
Documentul constituie baza pentru negocierea unui viitor acord de colaborare având ca scop accelerarea dezvoltării acestei tehnologii, la un nivel de maturitate care să permită comercializarea unor reactoare cu caracteristici sporite de securitate, competitive din punct de vedere economic, si care sa contribuie la tranziția către un sistem energetic curat.
Demonstrarea etapizată a tehnologiei LFR va necesita construcția și operarea unor instalații experimentale de suport si reactoare de demonstrare. Demonstratorul ALFRED (Advanced LFR European Demonstrator) si infrastructura experimentală de pe platforma Institutului de Cercetări Nucleare de la Pitești – Mioveni (cu instalațiile ATHENA și CHEMLAB – aflate în construcție și alte patru în curs de contractare prin Programul POCIDIF) reprezintă repere-cheie luate în considerare în cadrul acestui MOU și al viitorului parteneriat, plasând astfel România în prima linie a dezvoltatorilor de tehnologii nucleare de noua generație, se mai arată în comunicat.
Informații despre companiile implicate
SCK CEN, prin intermediul proiectului MYRRHA, activează în domeniul cercetării și dezvoltării nucleare în domeniul metalelor lichide grele (HLM), al componentelor, al proiectării de sisteme, al sprijinului pentru acordarea de licențe, al testării, al analizei de securitate. SCK CEN exploatează o infrastructură experimentală relevantă dedicată în mod special cercetării și dezvoltării tehnologice a MYRRHA și, ulterior, a altor sisteme HLM.
RATEN este compania națională din România responsabilă cu cercetarea și dezvoltarea în domeniul energiei nucleare și principalul suport tehnic și științific pentru programul nuclear național, cu activități în domeniul fizicii și securității reactoarelor, al combustibilului nuclear, gestionării deșeurilor radioactive, dezvoltării de sisteme inovatoare, proiectării și ingineriei pentru centralele nucleare CANDU, testării materialelor și combustibilului nuclear.
WESTINGHOUSE este un lider mondial în inovația tehnologică în domeniul centralelor nucleare, în proiectarea și fabricarea combustibilului nuclear, în inginerie, în acordarea de licențe, în servicii de asistență pentru centrale și în multe alte activități pentru sprijinirea funcționării a diferite tipuri de reactoare cu apă ușoară (LWR) și dezvoltă tehnologia LFR ca următoare generație de centrale nucleare de mare capacitate.
ANSALDO NUCLEARE este un lider european în domeniul cercetării nucleare, al proiectării și tehnologiei LFR, dezvoltând centrale nucleare inovatoare, cu caracteristici de siguranță sporite și îmbunătățiri economice pentru producția de energie electrică, în vederea reducerii deșeurilor radioactive generate de centrale.
ENEA este un lider în cercetarea nucleară, mai ales în domeniul metalelor lichide grele (HLM), al cercetării și dezvoltării, al explorării și testării de noi tehnologii, al proiectării și testării de componente și sisteme, al proiectării nucleului LFR și al analizei de siguranță. ENEA deține și operează infrastructuri experimentale relevante, dedicate în mod special cercetării și dezvoltării tehnologice a sistemelor HLM.
RATEN, ANSALDO NUCLEARE și ENEA sunt membri ai consorțiului FALCON care promovează construcția demonstratorului european LFR avansat / ALFRED.
Noul proiect, rival al mini-reactoarelor NuScale?
Reamintim că România mai este implicată într-un proiect, cu americanii de la NuScale, pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici (SMR), fiind o tehnologie inovatoare.
În prezent, compania de proiect pentru dezvoltarea centralei SMR în Romania, RoPower, derulează prima etapa a studiului FEED, demarată în ianuarie 2023, care constă într-o serie de activităţi şi studii iniţiale de inginerie şi proiectare, analize tehnice ale amplasamentului fostei centrale de la Doiceşti, estimarea calendarului şi costurilor specifice proiectului din România, mai arată Nuclearelectrica.
RoPower este compania de proiect fondată de Nuclearelectrica și Nova Power & Gas (parte a grupului E-Infra).
De asemenea, în august 2023, Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) a aprobat Documentul Bază de Autorizare (Licensing Basis Document – LBD) pentru centrala nuclearoelectrică NuScale, cu reactoare modulare mici (SMR), cu o putere brută instalată de 462 MWe (6 module, fiecare cu o capacitate instalată de 77 MWe per modul).
Primul reactor modular din cadrul proiectului centralei de tip SMR de la Doiceşti este planificat a fi pus în funcțiune şi conectat la sistemul energetic național la finalul acestui deceniu, însă calendarul detaliat va fi dezvoltat după finalizarea studiilor preliminare (FEED) de către compania de proiect – RoPower.
Recent, americanii de la Scale Power au fost implicați într-un scandal, după ce le-au fost aduse o serie de acuzații grave de către Iceberg Research, o companie de analiză financiară, potrivit cărora ar fi încheiat un contract controversat, estimat la circa 37 miliarde dolari, cu un „client fals”, Standard Power, pentru dezvoltarea unor capacități de producere a energiei de 1.848 MW.
Sursa foto: Agentia pentru Energie Nucleară