Un pasionat de arheologie a descoperit 270 de monede romane de argint langa Piatra Neamt
Un inginer silvic pasionat de arheologie a descoperit langa Piatra Neamt 269 de monede romane de argint emise acum doua milenii in timpul unor imparati faimosi precum Traian, Hadrian si Nero. Detalii si poze despre descoperire au fost publicate pe forumul detectiemetal.com. Descoperitorul a spus pentru HotNews ca a dus monedele la muzeu si a explicat cum si in ce zona le-a gasit.
Inginerul silvic era in cautarea ruinelor unei cetati medievale si a observat ca detectorul de metal a inceput sa dea semnale puternice. Intr-o groapa de circa 1×1,5 metri pe un teren despadurit a gasit 269 de denari romani de argint, trei dintre monede fiind lipite una de alta, iar restul, imprastiate pe sol. Ca adancime, unele au fost descoperite chiar si la 35 cm, insa altele au fost la doar doi – trei centimetri de suprafata.
Denarii, avand in medie cam 3 grame greutate fiecare, au fost batuti intr-un interval de 150 de ani in timpul unor imparati foarte cunoscuti, precum Traian, Hadrian, Nero, Commodus, Domitian si Marcus Aurelius. Descoperirea a fost facuta cam la 40 km de Piatra Neamt.
Inginerul silvic, care mai are la activ descoperiri de artefacte la fel de vechi, a predat monedele la Muzeul National de Istorie.
.
Interesant este mai ales faptul ca in acelasi loc au fost descoperite monezi emise intr-un interval atat de mare de timp, circa 150 de ani.
Iuliu-Cristinel Pop, administratorul comunitatii online detectiemetal.com a explicat pentru HotNews ca denarii, chiar emisi sub diferiti imparati, aveau putere circulatorie pe un interval larg de timp, chiar si in zona barbara.
„Faptul ca au fost descoperiti la o distanta apreciabila (jud.Neamt) de limesul Daciei Romane, ar avea o explicatie in faptul ca romanii, plateau stipendii capetenilor dacilor liberi din aceste zone, pentru a pastra o zona tampon cu teritoriile Daciei cucerite, aflate sub administratie romana”, spune el. O alta explicatie plauzibila ar fi ca masa monetara provenea din schimburile comerciale care aveau loc intre colonii romani si dacii liberi, mai spune Pop, precizand insa ca vorbim de posibile scenarii, nu de certitudini.
Comunitatea online detectiemetal.com, unde inginerul si-a anuntat descoperirea, isi propune sa incurajeze pasionatii sa respecte legea in domeniul metal detecting-ului si sa-i determine pe cei care gasesc lucruri valoroase, sa le predea autoritatilor.
La inceput de septembrie pe acelasi forum a fost descrisa descoperirea unei comori deosebite: 47.000 de monede otomane, langa Ramnicu Valcea.