Un profesor de la Universitatea Berkeley le cere companiilor să nu îi angajeze pe studenții antisemiți: Sunt adulți, tratați-i ca atare
Un profesor de drept de la Universitatea Berkeley din California le-a transmis angajatorilor să nu le ofere un loc de muncă studenților săi cu opinii antisemite în contextul scandalului care a cuprins unele universități americane din cauza opiniilor exprimate de studenții lor după atacul Hamas asupra Israelului, relatează Business Insider.
Profesorul Steven Davidoff Solomon a lansat îndemnul într-un editorial de opinie publicat de The Wall Street Journal, acesta comentând cazul concedierii unui student la drept de la Universitatea New York de către firma de avocatură Winston & Strawn.
Studentul în cauză a condamnat în termeni duri Israelul într-o scrisoare publicată după ce Hamas și-a lansat atacul-surpriză împotriva Israelului pe 7 octombrie.
„Angajatorii aflați în procesul de recrutare ar trebui să facă ceea ce a făcut Winston & Strawn: să trateze acești studenți precum adulții care sunt. Dacă un student susține ura, dezumanizarea sau antisemitismul, nu îl angajați”, a scris profesorul Solomon.
El a atras de asemenea atenția că „comportamentele antisemite nu sunt o noutate în campusurile universitare”, dând exemplu în acest sens o inițiativă de anul trecut a ligii Studenților de Drept de la Berkely pentru Dreptate în Palestina.
Liga respectivă și alte organizații studențești au militat pentru adoptarea unui regulament care să le interzică susținătorilor Israelului să vorbească la evenimente organizate în campusul universitar al Berkely.
„Comportamentul studenților de la Berkely face parte dintr-o atitudine mai largă din campusurile universitare împotriva evreilor, care a făcut posibil masacrul de săptămâna trecută. Este rușinos că ea a fost tolerată atât timp”, a acuzat Solomon.
Clasamentul publicat de US News plasează Universitatea Berkely pe locul 15 în clasamentul celor mai bune instituții de învățământ superior din Statele Unite.
Scandal legat de antisemitism și la Universitatea Harvard
Opinia publicată de Solomon în WSJ vine de asemenea în contextul în care săptămâna trecută o coaliţie formată din 34 de organizaţii studenţeşti de la Universitatea Harvard a publicat o scrisoare deschisă în care a denunțat Israelul ca fiind „în întregime responsabil pentru toate violenţele care se desfăşoară” după decenii de ocupaţie, adăugând că „regimul de apartheid este singurul vinovat”.
US News plasează Harvard pe a treia poziție în clasamentul său, la egalitate cu Yale și în spatele doar a universităților Princeton și MIT.
Printre organizaţiile studențești de la Harvard care au semnat scrisoarea se numără grupuri de susţinere musulmane şi palestiniene, plus altele cu nume de diferite origini, inclusiv Harvard Jews for Liberation şi Organizaţia de Rezistenţă Afro-Americană.
Mai mulți absolvenți influenți ai Universității Harvard, cea care a dat Statelor Unite opt dintre președinții săi şi patru dintre cei nouă actuali judecători ai Curţii Supreme, au denunțat dur publicarea acestei scrisori de către studenții din prezent.
Preşedintele Universității Harvard, Claudine Gay, şi conducerea superioară, inclusiv 15 decani, au emis lunea trecută un comunicat în care au spus că sunt „sfâşiaţi de moartea şi distrugerea declanşate de atacul Hamas care a vizat în weekend cetăţeni din Israel”.
Într-un mesaj separat transmis joia trecută, Gay a spus că universitatea respinge terorismul, dar că respinge de asemenea și intimidările pe baza credințelor și opiniilor „pe care mulți dintre noi le putem găsi condamnabile, chiar revoltătoare”.
„Nu pedepsim sau sancționăm persoane pentru exprimarea unor asemenea opinii. Dar asta este cu totul diferit de a le susține”, a mai spus ea într-un mesaj video.
Comentariile sale au venit după ce mai mulți șefi ai companiilor de pe Wall Street au cerut universității să publice numele studenților care fac parte din organizațiile studențești în cauză, pentru a nu-i angaja „din greșeală” pe viitor.
Miliardarul Idan Ofer, cel mai bogat bărbat din Israel, și soția sa și-au dat demisia din funcțiile pe care le ocupau la Universitatea Harvard în urma scandalului, declarându-se dezamăgiți de atitudinea conducerii instituției de învățământ.