Sari direct la conținut

Un roman, deportat din SUA in 2009 dupa o disputa legala ce a durat 15 ani, a fost reprimit pe teritoriul american

HotNews.ro

Un roman, deportat din SUA in baza unui ordin emis in absenta sa cu peste 12 ani in urma, s-a reintors la familia sa din Michigan, transmite mlive.com. Tiberiu Caraiman a fost obligat sa paraseasca teritoriul american in luna martie a anului trecut, dupa o disputa legala de 15 ani cu autoritatile din domeniul imigratiei din SUA.

Caraiman a ajuns marti la aeroportul din Detroit dupa 16 luni, declarand ca „nu-i vine sa-si creada ochilor”. El a reusit sa-si recastige statutul legal dupa 15 ani de eforturi legale si dupa ce a schimbat cinci avocati. In trei ani, el ar putea deveni cetatean american.

Caraiman a fost intampinat la aeroport de sotia sa Gina si de fiul sau Gabriel, amandoi cetateni americani. Acestia au petrecut un an in Romania, alaturi de Tiberiu, inainte de a se reintoarce in SUA. „Acest lucru inseamna totul. In special pentru Gabriel. El a fost bucuros la inceput pentru ca s-a intors acasa, in America. Dar nu a trecut mult pana a inceput sa spuna cat de mult ii lipseste tatal si cat de mult il vrea inapoi”, a afirmat Gina Caraiman.

Tiberiu Caraiman a ajuns in SUA in 1994, cu o viza de vizitator de 60 de zile, iar la scurt timp a depus cereri pentru un permis de munca si azil politic. Caraiman nu stapanea bine limba engleza, iar avocatii care l-au reprezentat atunci pe langa autoritatile de imigrare au omis sa-i comunice mai multe decizii ale acestora.

Intre timp, a cunoscut-o pe Gina, cetatean american de origine romana, cu care s-a casatorit in primavara anului 1996, fara sa stie ca pe numele lui Caraiman fusese emis, in absenta, un ordin de deportare.

In ultimii 15 ani, romanul a incercat in zadar sa convinga autoritatile americane sa ii permita ramanerea pe teritoriul Statelor Unite. El afirma ca nu s-a ascuns niciodata de autoritati, in conditiile in care ambii soti au serviciu, detin o casa, isi platesc impozitele si nu au comis infractiuni.

In ianuarie 2009, agentii serviciilor de imigrare l-au retinut pe Caraiman timp de o luna, pana cand sotia a strans banii necesari pentru cautiune – 10.000 de dolari.

Cazul sau a fost preluat de un avocat din Detroit, Gabriel Triculescu, care a reusit sa obtina un asa-numit waiver din partea oficialilor americani din domeniul imigratiei.

Familia Caraiman intentioneaza sa se mute in Grand Rapids.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro