Una dintre cele mai importante comori din Franţa, restituite după 50 de ani muzeului din care a fost furată
Un expert şi detectiv olandez specializat în furtul de opere de artă a restituit o statuie romană rară, considerată drept una dintre cele mai importante comori din Franţa, muzeului de unde a fost furată acum aproape 50 de ani, scrie AFP.
Arthur Brand, supranumit „Indiana Jones al lumii artei” din Amsterdam, a redat statuia din bronz din secolul I a zeului Bachus directoarei Musée du Pays Châtillonnais, situat în estul Franţei.
Într-o seară de decembrie 1973, hoţii au spart o fereastră şi au furat statuia de 40 de centimetri înălţime a zeului vinului.
- „Infractorii au fugit cu câteva antichităţi romane, în jur de 5.000 de monede romane – dar mai important, cu statuia din bronz a lui Bachus copil.
- Pierderea pentru muzeu şi comunitate a fost enormă. Una dintre cele mai preţioase antichităţi ale lor a fost furată”, a declarat Brand pentru AFP, conform News.ro.
Pentru că în acea perioadă nu exista un catalog adecvat pentru arta furată, statuia a dispărut şi s-a crezut pierdută pentru totdeauna, a explicat expertul.
- „Când am descoperit-o, în valiza sa, am văzut că este mult mai frumoasă decât copia pe care o aveam”, a spus pentru AFP Catherine Monnet, directoarea muzeului francez, cunoscut pentru colecţia sa de obiecte romane ce provin din situri arheologice vecine Vertillum, un sat galo-roman excavat pentru prima dată în 1846.
Apariția întâmplătoare a statuii furate
Statuia a apărut din pură întâmplare acum doi ani, în timp ce un client austriac l-a contactat pe Arthur Brand, care în trecut a descoperit un Picasso şi „Les chevaux d’Hitler”, sculpturi în bronz în mărime naturală care erau expuse în exteriorul cancelariei de la Berlin.
Clientul austriac i-a cerut să verifice o statuie a unui băiat pe care o cumpărase legal de pe piaţa de artă.
Pentru că nu a găsit nicio referinţă despre operă, Arthur Brand a realizat că poate a fost furată. „Vânătoarea a fost deschisă” pentru a descoperi adevărul, a explicat el.
După luni de cercetare, o fotografie a statuii dintr-un magazin de arheologie din 1927 a oferit un indiciu: sculptura îl reprezenta pe Bachus copil şi aparţinea unui muzeu francez. Apoi, un raport al Poliţiei a arătat că statuia a fost furată pe 19 decembrie 1973.
Şocat să afle că piesa a fost furată, clientul austriac a cerut să fie înapoiată muzeului.
„Conform legii franceze, el a primit o mică sumă – o parte infimă din preţul statuii care ar putea atinge milioane de euro – pentru că a „păstrat” obiectul, a explicat Brand. Doi colecţionari de artă britanici, Brett şi Aaron Hammond, au sponsorizat jumătate din sumă, iar oraşul Châtillon-sur-Seine a plătit cealaltă jumătate, nedivulgată.
- „După 50 de ani, este extrem de rar ca un obiect furat să apară. Mai ales unul de o astfel de importanţă”, a afirmat Brand.
- „Este o statuie extrem de importantă” şi „de foarte, foarte bună calitate”, a spus Catherine Monnet.
Statuia a fost descoperită de arheologi în 1894 în timpul excavărilor din situl Vertillum, declarat monument istoric acum două decenii. În 1937, statuia lui Bachus făcea parte dintr-o expoziţie la Paris alcătuită din ceea ce erau considerate acum 50 de ani cele mai frumoase comori de artă din Franţa.