Sari direct la conținut

Unde e mai bine să alimentăm mașina, în oraș sau pe autostradă? / Cât costă carburanții și ce economii putem face

HotNews.ro
Aglomerație pe autostrada Soarelui, Foto: Catarii | Dreamstime.com
Aglomerație pe autostrada Soarelui, Foto: Catarii | Dreamstime.com

A venit vara, concediile bat la ușă și vom călători mai mult cu mașina. HotNews.ro vine cu sfaturi pentru șoferi cum putem conduce smart, astfel încât să facem economii de bani și timp. Calculele noastre arată că putem economisi în medie 10 lei la plinul de carburant dacă alimentăm înainte să ieșim din oraș, întrucât benzinăriile de pe autostradă sunt mai scumpe. Și vom vedea mai jos de ce.

Am ales să comparăm prețurile din benzinăriile din București cu cele de la stațiile de pe autostrada Soarelui (A2) spre litoral, având în vedere că este una dintre cele mai aglomerate rute pe timp de vară.

Astfel, dacă alimentăm cu benzină standard, diferența dintre prețul de la ieșirea din București și cel de pe autostradă poate ajunge la 12 bani pe litru.

Spre exemplu, la stația Rompetrol Vulcan (Dristor), un litru de benzină standard costă 6,99 lei, iar la stația de pe autostradă de la Vâlcele, costă 7,11 lei.

La OMV-ul de lângă MegaMall, benzina standard costă tot 6,99 lei, iar la stația OMV de pe autostrada Soarelui, de la km 49, același tip de carburant costă 7,11 lei/litru.

La stația Petrom din zona Nicolae Grigorescu benzina standard costă 6,93 lei, iar pe autostradă la stațiile cu același brand litrul costă 7,05 lei.

Diferența este mai mică la MOL: 7 lei la Pallady (București) vs. 7,12 lei la Murfatlar (pe A2).

În ceea ce privește benzina premium, diferența este de 18 bani: la Rompetrol Dristor – 7,62 lei vs Rompetrol A2 – 7,80 lei pe litru.

La Petrom Nicolae Grigorescu, benzina premium costă 7,49 de lei, iar la Petrom pe autostradă – 7,61 lei.

La OMV, în oraș litrul este 7,70 lei, iar pe autostradă – 7,80 lei, în timp ce, la MOL, benzina premium costă în București 7,71 lei, iar pe drum – 7,80 lei.

Vehiculele electrice pot fi încărcate pe A2 doar la MOL Murfatlar

Calculele la motorină ne arată la fel, o diferență de maximum 18 bani pe litru.

La Rompetrol, în oraș motorina standard costă 7,04 lei, iar pe A2 – 7,13 lei. Motorina premium este 7,45 lei vs. 7,63 lei pe autostradă.

Motorina costă la OMV 7,04 lei în București și 7,13 lei pe A2, dacă vorbim de sortimentul standard, și 7,60 lei vs. 7,63 lei pentru motorina premium.

La Petrom, prețul pe litru este 6,98 lei în București și 7,07 lei pe autostradă pentru motorina standard și 7,33 lei în București și 7,48 lei pe autostradă pentru motorina premium.

Și la MOL observăm diferențe între prețul din oraș – 7,05 lei pentru motorina standard și 7,15 lei pe autostradă. Motorina premium costă 7,60 lei la MOL Pallady și 7,65 lei la Murfatlar pe autostradă.

Toate aceste prețuri sunt valabile pentru ziua de marți, 11 iunie, și au fost consultate de HotNews.ro cu ajutorul aplicației Monitorul prețurilor la carburanți, lansată de Consiliul Concurenței.

În ceea ce privește încărcarea vehiculelor electrice, aceeași aplicație ne arată că ultima stație electrică pe drumul spre mare este la MOL Pallady, iar următoarea la MOL Murfatlar, adică peste 200 de kilometri, deci trebuie să fim foarte atenți cât de încărcată este bateria înainte de a pleca.

Cât putem economisi dacă facem plinul în oraș

Un rezervor variază în funcție de clasa mașinii, iar media este de 40-60 de litri.

Așadar, conform calculelor HotNews.ro, un plin ne poate costă cu 10 lei mai mult, în medie, dacă alimentăm pe autostradă față de benzinăriile din oraș.

La fel, când ne întoarcem acasă, cel mai bine este să alimentăm în Constanța sau în localitățile de pe litoral, înainte de a intra pe autostradă.

În plus, pe lângă prețurile mai mari, putem găsi cozi de mașini și aglomerație pe autostradă și nu este prea plăcut să stăm în soare să așteptăm până ce șoferii din fața noastră alimentează și se duc să plătească.

Benzinăriile de pe autostradă au devenit mai mult restaurante și cafenele

Stațiile de pe autostradă sunt mai scumpe tocmai pentru că sunt aglomerate și cererea este mai mare. În plus, spațiul este mult mai generos, produsele și serviciile sunt mai variate, iar investițiile companiilor sunt mai mari.

Stațiile de pe autostradă nu mai sunt simple benzinării unde doar alimentăm mașina, ne luăm o apă și plecăm. Ele au devenit mai mult un loc de pauză și recreere, unde șoferii și pasagerii își încarcă bateriile pentru a pleca din nou la drum în siguranță.

Majoritatea benzinăriilor din zone considerate premium, cum sunt autostrăzile și drumurile naționale circulate, au acum supermarket spațios, cafenea, restaurant și chiar loc de joacă pentru copii.

Concurența nu mai este doar la prețul carburanților, ci și pe partea de gastro. Companiile vin în oferta lor cu mâncare caldă, cu meniuri recomandate de chefi faimoși sau cu tot felul de specialități de cafea.

Sursa foto: Dreamstime

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro