Sari direct la conținut

Unde investim in 2009? Portofoliul ideal conceput de specialisti cu un an in urma a adus in  2008 o pierdere de 76,45%.

HotNews.ro

Ce ar fi adus mai mult profit in 2008: un portofoliu ideal, conceput de specialistii pietei de capital sau o serie de plasamente alese la intamplare? Prima editie din ciclul de emisiuni „Unde investim in 2009” de pe The Money Channel a demonstrat ca ambele variante l-ar fi lasat pe un potential investitor cu buzunarele aproape goale.

Rezultate dezamagitoare pentru specialistii pietei de capital. Portofoliul ideal conceput de ei cu un an in urma a inregistrat la finalul lui 2008 o pierdere de 76,45%. Intr-o incercare mai putin conventionala, brokerii au creat in acelasi timp si portofoliul “maimuta”, denumit astfel dupa metoda celor de la Financial Times care puneau o maimuta sa aleaga cateva nume de companii. Din pacate plasamentele alese la intamplare au adus si ele pierderi de 87%.

Castigul s-a dovedit a fi de partea celor mai conservatori. Bogdan Baltazar a reusit sa termine anul cu un profit de 0,05%, investind 85% din bani in depozite bancare.

“Eu, ca profesionist, joc, imi asum un risc in sensul protejat. Ca persoana fizica sunt unul dintre cei mai inapoiati si fricosi. Proportia de 85% depozite e cea mai aventuroasa pozitie. Eu aplic ceea ce englezii numesc cumpara si tine”, a spus Baltazar.

Strategia de investitii pe care Bogdan Baltazar o propunea anul trecut, in emisiunea Unde Investim in 2008, cuprindea 15% plasamente in actiuni blue-chips, 85% depozite bancare si, in rest, investitii pe piata imobiliara.

Acest portofoliu i-a adus lui Bogdan Baltazar profit dar si diploma de “guru anului 2008” din partea The Money Channel.

Depozite bancare, plasamente in obligatiuni si alte instrumente cu venit fix, investitii in actiuni sau pe piata externa.

Cu un fond de investitii fictiv de 100.000 de euro si un context economic nu foarte incurajator, specialistii pietei de capital ar opta in 2009 pentru portofolii echilibrate, cu riscuri reduse.

“As putea sa investesc o parte la bancile solide. Sa zicem un 20-25%. Restul: 25% in obligatiuni, iar 50% i-as investi in actiuni”, a declarat Mihai Ion, presedinte RZB Asset Management. Mai increzator in moneda nationala, consultantul financiar Bogdan Baltazar ar prefera sa schimbe o parte din bani in lei.

“As schimba 60% in lei si as baga 80% in obligatiuni si depozite, iar restul pe piata de capital. In rest, euro i-as pastra in fonduri valutare”, declara Bogdan Baltazar.

dezbate pe blogul The Money Channel

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro