Undeva langa Guvern, aproape de Dumnezeu
Nu prea ai cum sa o ratezi. Se vede din aproape orice colt al Bucurestiului, si e cea mai mare cladire din Romania, macar pentru o vreme. O cladire de birouri spectaculoasa, inalta de peste 100 de metri, plus alti 25 in subteran, construita pe un petic de pamant de doar o mie cinci sute de metri patrati, o cladire care va schimba fata Bucurestiului pentru totdeauna. E langa Piata Victoriei, peste drum de Guvern.
* Urmariti duminica, 28 ianuarie, pe TVR 2, la emisiunea Top7, un reportaj din cea mai inalta cladire a Bucurestiului.
Constructia are 24 de etaje la suprafata si alte patru in subteran, ce vor deveni ulterior spatii de parcare. Spectaculozitatea proiectului consta in acea ca e ridicat pe o suprafata de pamant foarte mica – 1500 de metri patrati.
Unul dintre oficialii companiei detinatoare spune ca acesta e lucrul care le-a dat cele mai mari batai de cap.
“Avand in vedere suprafata extrem de redusa, a fost deosebit de complicat sa tesem intreaga retea de cabluri, instalatii electrice de climatizare sau de apa. Cred totusi ca suprematia ei in ceea ce priveste inaltimea va fi de scurta durata”.
Musuroiul din turn
Fiecare din cele 24 de etaje ale constructiei e un “musuroi” de omuleti, cu sarcini precise si distincte. Sunt aspriti de vant si frig si se uita la mine ca la un fatalau care se tine de fiecare bara metalica de teama sa nu fie zburat de vant.
Drumul cu liftul pana la ultimul etaj ma face sa regret instantaneu decizia de a intra in cladire. Urc rapid si haul de sub mine se mareste periculos de mult. Vreau la redactie. Stau pe un balcon de beton lipsit de balustrada si ma uit la masinile cu aspect de gandac.
Muncitorii sunt caliti intr-ale inaltimilor si povestesc cu maxim respect despe macaragiu. Cel mai inalt om din Bucuresti, lucrand la aproape 120 de metri.
“Asta castiga cel mai mult, dar are si c…e. Iti dai seama – sa stai atatea ore acolo, o greseala daca face ne omoara pe toti”, spune unul dintre zidarii care lucreaza la ultimul etaj, undeva sub nasul macarelei.
Macaragiul e respectat in comunitatea constructorilor. Are macara galbena cu faruri si stregatoare de parbriz. Nu prea isi permite sa vina mahmur la munca.
De fapt, nici unul dintre cei ce lucreaza acolo nu pune pe limba.
„Ne ia prin sondaj, ne baga fiola si daca ne prinde bauti ne trimite acasa. De tot”, spune un muncitor care manuieste un flex de un metru lungime de parca ar fi creion.
Dupa doua ore de discutii, sunt paralizat de frig si frica, liftul nu mai vine si trebuie s-o iau pe scari. Dureaza sapte minute pe ceas, dar ajung pe pamant, unde-i cald si bine.