Ungaria: Fidesz spune că parlamentul va ratifica aderarea Suediei la NATO, dar premierul Kristersson trebuie să treacă mai întâi pe la Budapesta
Candidatura Suediei la NATO ar putea fi ratificată atunci când parlamentul Ungariei se va reuni din nou pentru o sesiune normală, a transmis luni grupul parlamentar al partidului de guvernământ Fidesz, adăugând că mai întâi se așteaptă la Budapesta o vizită a premierului suedez, transmite Reuters.
Acest lucru înseamnă că este puțin probabil ca parlamentarii Fidesz să participe luni la ședința extraordinară a parlamentului, convocată de opoziție pentru a aproba aderarea Suediei la NATO, iar ratificarea va fi amânată și mai mult.
Parlamentul se va reuni din nou după vacanța de iarnă, la sfârșitul lunii februarie.
Ungaria este singura țară NATO care nu a ratificat cererea de aderare a Stockholmului, o procedură care necesită sprijinul tuturor țărilor Alianței, situație ce a înrăutățit relațiile cu Statele Unite și a stârnit îngrijorări în rândul aliaților săi.
„Dacă aceasta este o problemă importantă pentru suedezi, atunci, evident, premierul suedez va veni la Budapesta”, a spus Fidesz într-un răspuns transmis luni prin e-mail la întrebările Reuters.
Biroul premierului suedez Ulf Kristersson și ministrul său de externe nu au răspuns imediat la solicitările de declarații.
Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a susținut vineri seara târziu că ar fi „corect” dacă Kristersson ar vizita Budapesta înainte de ratificare, așa cum a mers la Ankara înainte de ratificarea de către Turcia.
Premierul Viktor Orban, care are legături mai bune cu Rusia decât alte state UE și majoritatea membrilor NATO, spune că guvernul său susține aderarea Suediei la alianță, dar proiectul de lege relevant este blocat în parlament de la jumătatea anului 2022.
„Premierul Orban a promis că Ungaria va acționa `cu prima ocazie posibilă`. Sesiunea de luni oferă o oportunitate de a face acest lucru”, a spus ambasada SUA într-un comunicat, transmis vineri seară.
Citește și: