Sari direct la conținut

Ungaria se opune unor noi cote obligatorii de refugiati si cere ca relocarile din Turcia sa fie voluntare 

HotNews.ro

Ungaria considera ca orice intelegere intre UE si Turcia privind schimbul sau relocarea refugiatilor trebuie sa aiba la baza un mecanism voluntar de preluare a acestora de pe teritoriul turc, nu noi cote obligatorii, a declarat premierul Viktor Orban inaintea Consiliului European, transmite agentia MTI.

„Daca va fi incheiat un acord cu Turcia, acesta trebuie sa contina doar masuri voluntare, nu obligatorii, pentru relocarea migrantilor din Turcia”, a declarat Orban la sosirea la summit, adaugand ca vede sanse ca acest lucru sa se realizeze, scrie Agerpres.

Liderii europeni trebuie sa ia la aceasta reuniune o decizie asupra acordului propus la summitul de saptamana trecuta de premierul turc, Ahmet Davutoglu, care va fi prezent si el vineri la Bruxelles.

Turcia a conditionat readmisia migrantilor care pleaca inspre Europa – prin Grecia – de preluarea de catre UE direct din Turcia a unui numar de refugiati sirieni egal cu cel al migrantilor readmisi pe teritoriul turc. In plus, Ankara a cerut suplimentarea cu inca trei miliarde de euro a ajutorului financiar european oferit Turciei pana in anul 2018, pe langa cele trei miliarde deja promise. Raman de asemenea valabile solicitarile Turciei privind accelerarea procesului de integrare europeana si liberalizarea vizelor pentru cetatenii turci, guvernul turc dorind sa fie deschise rapid cinci noi capitole de negociere, iar vizele sa fie eliminate la sfarsitul lunii iunie.

Mai multe organizatii internationale, mai ales ONU, considera ca returnarea migrantilor ar contraveni dreptului international, insa Comisia Europeana a dat asigurari in ultimele zile ca orice acord cu Turcia va tine cont de aceste preocupari.

Dar daca vor ajunge la o intelegere cu Turcia pentru preluarea unor migranti sirieni ce s-au refugiat in aceasta tara, liderii europeni vor trebui sa convina si mecanismul lor de relocare in UE.

Cancelarul german, Angela Merkel, la initiativa careia a fost impus la Consiliul Justitie si Afaceri Interne (JAI) din luna septembrie si actualul sistem de cote obligatorii, a cerut adoptarea unui mecanism obligatoriu similar si in cazul migrantilor care ar urma sa fie transferati direct din Turcia.

Insa un raport publicat miercuri de Comisia Europeana releva ca pana in prezent au fost redistribuiti numai 937 din cei 160.000 de migranti mentionati in sistemul cotelor obligatorii stabilit la Consiliul JAI din septembrie, executivul comunitar sustinand ca principala cauza a implementarii lente a acestui mecanism este ‘lipsa de vointa politica’ a statelor membre, carora le-a cerut sa preia de acum inainte cel putin 5.600 de migranti pe luna.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro