Sari direct la conținut

Ungaria va trimite un turist la bordul Stației Spațiale Internaționale în 2024

HotNews.ro
SpaceX Dragon, Foto: NASA Archive / Alamy / Alamy / Profimedia
SpaceX Dragon, Foto: NASA Archive / Alamy / Alamy / Profimedia

​În urma unui acord semnat cu compania americană Axiom Space, guvernul maghiar va trimite în 2024 un “astronaut privat” la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS). Inițial, o astfel de colaborare a fost inițiată cu Roscosmos (agenția spațială rusă), dar se pare că oferta financiară a companiei Axiom Space a fost mai avantajoasă pentru Ungaria. Chiar și așa zborul său va costa 100 de milioane de dolari, de aproape 5 ori contribuția anuală a Ungariei la Agenția Spațială Europeană.

Era astronauților privați

În 8 aprilie 2022, Larry Connor, Etyan Stibbe și Mark Pathy deveneau primii “astronauți privați”. Aceasta este formula agreată de compania Axiom Space pentru clienții săi, care doresc să fie percepuți mai mult decât simpli turiști spațiali, dar în același timp recunosc că nici nu sunt astronauți de carieră. Misiunea Axiom-1 a fost comandată de astronautul veteran Michael López-Alegría și cei patru au petrecut 15 zile la bordul Stației Spațiale Internaționale.

Axiom Space intermediază astfel de zboruri comerciale, prin închirierea unei capsule Dragon de la SpaceX (împreună cu lansatorul Falcon 9, bineînțeles) dar și prin integrarea echipajului în activitățile de pe stația spațială, pe durata șederii lor acolo. Merită menționat faptul că CEO-ul Axiom Space este Michael Suffredini, fost director al programului ISS în cadrul NASA, iar din boardul companiei face parte și Charles Bolden, fost administrator al NASA.

Spre deosebire de zborurile de agrement ale companiei Blue Origin, în care turiștii petrec doar câteva secunde în spațiu, Axiom Space oferă pachetul complet: zbor orbital și două săptămâni la bordul ISS (diferența de preț este, așa cum probabil vă așteptați, una pe măsură).

Axiom Space are planuri mari

Compania Axiom Space dorește să continue astfel de misiuni, așa că deja a semnat contracte cu Turcia și Arabia Saudită pentru doi turiști din fiecare țară, care vor zbura în două misiuni programate pentru anul viitor. Axiom-2 va fi comandată de Peggy Whitson (NASA impune companiei Axiom Space ca în cadrul fiecărei astfel de misiuni să se afle un astronaut cu experiență) și pe lângă cele două persoane din Arabia Saudită (ale căror identitate nu a fost deocamdată dezvăluită) în capsula Dragon se va mai afla și americanul John Shoffner.

În viitor, probabil în jurul anului 2025, Axiom Space plănuiește să lanseze module proprii, pe care să le cupleze la Stația Spațială Internațională, pentru a avea la dispoziție un segment propriu al stației, unde ar urma să fie găzduiți viitorii astronauți privați. Planul este ca după ce NASA decide să renunțe la ISS (după 2030), modulele Axiom să se desprindă de aceasta și să funcționeze independent, ca o stație spațială comercială, destinată turismului orbital. Un fel de hotel spațial.

Și tot compania Axiom Space a fost selectată de NASA pentru realizarea viitoarelor costume de astronauți pentru activitățile extravehiculare de la bordul ISS, dar și pentru realizarea costumelor pe care le vor purta astronauții din programul Artemis, când vor păși pe Lună.

Al treilea maghiar pe orbită

Pentru zborul astronautului maghiar, guvernul Ungariei a plătit 100 de milioane de dolari, aproape de 5 ori valoarea contribuției Ungariei la bugetul Agenției Spațiale Europene. Acesta va fi al treilea maghiar în spațiu, după Bertalan Farkas (care a zburat pe orbită în 1980, parte a programului sovietic Intercosmos, și care a ajuns pe orbită în cadrul misiunii Soiuz-36) și Charles Simonyi (are dublă cetățenie, maghiară și americană și a zburat în spațiu de două ori, ca turist, cu ajutorul companiei Space Adventures, în 2007 și 2009).

Rămâne de văzut dacă turistul maghiar va zbura înainte sau după Tom Cruise, pentru că persistă zvonul că actorul hollywoodian urmează să filmeze la bordul ISS un nou film și probabil va efectua și o activitate extravehiculară (detaliu ce poate fi un motiv pentru întârzierea zborului său).

Flota SpaceX

SpaceX deține o flotă de 4 capsule Dragon-2 reutilizabile, destinate zborului cu echipaj (Endeavour, Resilience, Endurance și Freedom) și urmează să mai construiască încă una, pentru a putea face față atât contractelor semnate cu NASA, cât și pentru a satisface sectorul privat (Axiom Space), dar și pentru efectuarea misiunilor proprii, derulate împreună cu miliardarul Jared Isaacman (misiunile Polaris), până când Starship va deveni un vehicul operațional și va înlocui complet capsulele Dragon și rachetele Falcon 9.

Sursa foto: profimediaimages.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro