Sari direct la conținut

Uninominalul Guvernului, contestat de Basescu la Curtea Constitutionala

HotNews.ro

Presedintele Traian Basescu a depus miercuri la Curtea Constitutionala o contestatie pe marginea legii votului uninominal pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea in cursul saptamanii trecute. Potrivit termenelor legale, Basescu ar trebui sa promulge legea cel tarziu pe 26 noiembrie, dar este putin probabil ca CCR sa se pronunte pana atunci.

Seful statului a anuntat dupa emiterea decretului pentru organizarea referendumului pentru votul uninominal ca nu va promulga legea Guvernului pana dupa plebiscit. El a precizat atunci ca se va folosit de toate prevederile procedurale legale pentru a amana promulgarea.

Articolul 29 contestat de catre seful statului la Curtea Constitutionala arata, la alineatul 16, ca “separat pentru Camera Deputatilor si Senat, fiecare partid politic, alianta politica, alianta electorala sau organizatie a cetatenilor apartinand minoritatilor nationale are dreptul de a propune o lista suplimentara la nivel national care va putea contine cel mult un numar egal de candidati cu numarul candidatilor inscrisi in toate colegiile uninominale.”

Lista va fi folosita, se arata in proiectul Guvernului, pentru desemnarea reprezentantilor in Parlament doar in situatia in care numarul de voturi valabil exprimate dobandite ii permit sa obtina, conform algoritmului de repartizare prezentat la art. 48, mai multe mandate decat numarul candidatilor inscrisi in colegiile uninominale.

Traian Basescu si-a intemeiat contestatia pe articolul 62 din Constitutie care prevede ca Senatul si Camera Deputatilor „sunt alese prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat”. Altfel spus, candidatii de pe listele nationale vor intra in Parlament, potrivit proiectului Guvernului, fara sa fie votati direct, cum scrie in Constitutie, ci in urma unei redistribuiri.

Proiectul Pro Democratia prevede ca, in cazul in care un partid castiga peste 50% din mandate in urma votului uninominal in colegii, repartizarea celorlalte mandate se face prin asa-zisa lista nationala de rezerva, in functie de ponderea partidelor la nivel national.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro