Sari direct la conținut

Unitatea doi a centralei de la Cernavoda va stopa scumpirea energiei electrice pe piata reglementata

Business Standard

Autoritatile au decis sa foloseasca cea mai mare parte a energiei electrice generate de cel de-al doilea reactor pentru a acoperi nevoile populatiei, anuland, astfel, o scumpire majora a electricitatii pana la finele anului.

Nuclearelectrica isi va dubla cota de piata datorita unitatii doi de la 10% la 19% din consumul national de electricitate.

In plus, noua unitate va impulsiona investitii pe orizontala in sectorul energetic, precum cablul submarin spre Turcia sau hidrocentrala de la Tarnita-Lapustesti, aflata in stransa legatura cu investitia de la Cernavoda.

Context regional. Directorul general al administratorului bursei de energie OPCOM, Victor Ionescu, este de parere ca prin intrarea in exploatare comerciala a celui de-al doilea reactor, Romania capata un avantaj in fata tarilor din regiune.

Cele doua unitati in functiune ale centralei nucleare de la Cernavoda acopera o cincime din consumul national de electricitate.

“Daca Suedia si-a redus dorinta proprie de protectie nucleara, alte state au fost obligate de cerintele Uniunii Europene sa-si reduca puterea instalata in baza nucleara, avand in vedere tehnologiile nesigure: Lituania, Bulgaria si Slovacia.

In compensatie, Slovacia va finaliza, pana in 2013, constructia a doua reactoare, Bulgaria va construi la Belene doua reactoare de 1.000 de MW, de asemenea, pana in 2013.

In ceea ce priveste Lituania, impreuna cu Letonia, Estonia si Polonia, va finaliza pana in 2015 o investitie de 3.200 MW. Cu cei 2.800 de MW pana in 2014, Romania nu face decat sa mentina un echilibru.

Important este, insa, faptul ca apare o capacitate noua de 700 MW, disponbila inca din acest an si prima semnificativa dupa foarte mult timp”, spune directorul general al OPCOM. Ionescu se fereste, insa, sa faca o estimare asupra impactului pe care il va avea Unitatea doi asupra pretului energiei pe bursa.

Un articol de Simona Dobre

Integral in Business Standard

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro