Sari direct la conținut

Uniunea Europeană condamnă reprimarea brutală a protestelor din Georgia

HotNews.ro
Violențe la protestele din Georgia, Foto: Zurab Tsertsvadze / AP / Profimedia
Violențe la protestele din Georgia, Foto: Zurab Tsertsvadze / AP / Profimedia

Politicienii și diplomații occidentali au cerut oprirea violenței din Georgia, după ce forțele de securitate au folosit marți noapte tunuri cu apă, gaze lacrimogene, grenade asomatoare și gloanțe de cauciuc pentru a opri un miting pașnic împotriva unui proiect de lege controversat privind „influența străină”, relatează The Guardian.

UE, care a acordat Georgiei statutul de candidat, a „condamnat ferm” violența și a cerut guvernului să respecte dreptul la întrunire pașnică. „Folosirea forței pentru a o suprima este inacceptabilă”, a scris înaltul reprezentat al UE pentru afaceri europene, Josep Borrell, pe X.

Tensiuni au fost miercuri și în Parlament în ședința în care a intrat în a doua lectură proiectul lege care va forța ONG-urile, grupările pentru drepturile omului și mass-media să se înregistreze ca „agenți străini” dacă mai mult de 20% din finanțarea lor provine din străinătate.

Presa locală a relatat că un deputat pro-guvernamental a aruncat o carte în deputații din opoziție, în timp ce alții au strigat și și-au confruntat fizic oponenții. Partidele de opoziție, UE și SUA au criticat proiectul de lege ca fiind autoritar și de inspirație rusă.

Jurnaliști și politicieni de opoziție, bătuți

Marți seară, poliția a reținut 63 de protestatari în capitala Tbilisi, iar șase ofițeri au fost răniți, a declarat Ministerul de Interne din Georgia, în cea mai violentă represiune a autorităților de până acum asupra mișcării de protest care a început în urmă cu trei săptămâni.

Mitingul de marți a continuat cu mult peste miezul nopții, aproximativ 2.000 de persoane blocând traficul în afara parlamentului pe bulevardul principal din Tbilisi și pe alte drumuri cheie, înfruntând poliția care i-a atacat pe protestatari cu bastoane de cauciuc.

Mai mulți jurnaliști și politicieni din opoziție au fost, de asemenea, atacați. Levan Khabeishvili, liderul principalului partid de opoziție din Georgia, Mișcarea Națională Unită a fostului președinte Mihail Saakașvili – acum aflat după gratii, a postat o fotografie a feței sale puternic bătute.”

„Dacă bătaia mea a împiedicat-o pe cea a unui alt activist tânăr, sunt doar fericit că mi s-a întâmplat”, a postat Khabeishvili. „Această țară aparține următoarei generații pasionate, pe care o susțin până la capăt”

Președintele se opune legii

Președintele Georgiei, Salome Zourabichvili, care se opune guvernului, dar ale cărei puteri sunt în cea mai mare parte ceremoniale, a făcut apel la ministrul de interne să oprească violența, denumind represiunea „total nejustificată, neprovocată și disproporționată”.

Avocatul poporului din Georgia, Levan Ioseliani, a cerut o anchetă cu privire la utilizarea „forței disproporționate” împotriva protestatarilor și jurnaliştilor. Ministerul de Interne a insistat că poliția a intervenit numai după ce protestul a devenit violent.

Proiectul de lege a sporit tensiunile în statul din sudul Caucazului, punând partidul de guvernământ Visul Georgian împotriva unei mișcări de protest conduse în mare parte de tineri, susținută de grupuri de opoziție, societate civilă, celebrități și președinte.

Dezbaterea parlamentară asupra proiectului de lege, care necesită trei lecturi și o semnătură prezidențială pentru a deveni lege, a continuat miercuri. Se așteaptă pe scară largă că Zourabichvili să respingă proiectul, dar Visul Georgian și aliații săi au suficiente voturi pentru a trece peste veto-ul prezidențial.

Georgia, care a pierdut un scurt război cu Rusia în 2008, a căutat de mult să-și aprofundeze relațiile cu Occidentul și a câștigat statutul de membru candidat al UE în decembrie, dar criticii spun că partidul de guvernământ încearcă să apropie fosta republică sovietică de Rusia.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro