Sari direct la conținut

Universitatea din Bucuresti raspunde Consiliului National de Etica: Comisia de Etica isi continua lucrarile de analiza academica a tezei domnului dr. Victor Ponta / Este imbucurator ca cele doua foruri se ocupa acum de acest caz

HotNews.ro

„Universitatea din Bucuresti a luat cunostinta de comunicatul Consiliului National de Etica al ANCS prin care opinia publica este informata despre (…) exclusivitatea legala detinuta de Consiliul National de Etica in cazul sesizarilor privindu-i pe demnitari”, anunta Universitatea din Bucuresti printr-un comunicat de presa. Institutia de invatamant superior sustine: „Comisia de Etica isi continua lucrarile de analiza academica a tezei domnului dr. Victor Ponta” si adauga ca „este un fapt imbucurator ca cele doua foruri se ocupa acum de acest caz”.

Anuntul Universitatii din Bucuresti vine la patru zile dupa ce Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica (ANCS) a anuntat printr-un comunicat de presa ca, „potrivit prevederilor legale, Consiliul National de Etica (aflat in subordinea ANCS – n.red.) este singura structura institutionala exclusiv competenta sa se pronunte pe cazuri care pot constitui abateri de la normele de buna conduita, in cazul demnitarilor. In sensul prevederilor legale, CNE a fost sesizat de catre dl Victor Ponta in vederea clarificarii acuzatiilor ce i se aduc”. Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti a inceput propria analiza asupra tezei de doctorat a prim-ministrului Victor Ponta, acuzat de plagiat.

Pe scurt, despre comisiile care analizeaza teza de doctorat a premierului Victor Ponta:

  • In prezent, doua comisii analizeaza teza de doctorat a prim-ministrului Victor Ponta – acuzat de plagiat
  • Cele doua comisii sunt: Comisia de Etica a Universitatii Bucuresti si Consiliul National de Etica din cadrul Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica (ANCS)
  • Despre Consiliul National de Etica (din subordinea ANCS): pe 9 iunie Liviu Pop, ministrul de atunci al Educatiei, a schimbat prin ordin de ministru toata componenta Consiliului National de Etica, care se pregatea sa anunte o decizie in cazul fostului ministru al Educatiei Ioan Mang, acuzat de asemenea de plagiat
  • Pe 21 iunie, prim-ministrul Victor Ponta a sesizat Consiliul National de Etica pentru a analiza teza sa de doctorat
  • Presedintele Consiliului National de Etica si alti doi membri au demisionat
  • Purtatoarea de cuvant a ANCS a anuntat ca termenul legal de solutionare a unei sesizari, deci si in acest caz, este de 90 de zile, ceea ce inseamna ca o decizie ar putea fi luata pana in septembrie
  • La o zi dupa ce Comisia de Etica a Universitatii Bucuresti a anuntat ca a stabilit procedura de analiza a tezei de doctorat a premierului Ponta, Consiliul National de Etica a informat ca „este singura structura institutionala exclusiv competenta sa se pronunte pe cazuri care pot constitui abateri de la normele de buna conduita, in cazul demnitarilor”
  • Despre Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti: la cinci zile dupa ce revista Nature si ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung au scris ca premierul Victor Ponta este acuzat ca ar fi plagiat lucrarea sa de doctorat, pe 22 iunie, Universitatea din Bucuresti a anuntat ca va analiza in cadrul Comisiei de Etica aceasta teza de doctorat
  • Facultatea de Drept a decis in sedinta consiliului ca nu va participa la aceasta analiza, dupa care decanul facultatii, Flavius Baias – care a votat pentru verificarea acuzatiilor de plagiat – a demisionat din functia de decan
  • Universitatea din Bucuresti a anuntat ca va continua analiza, si fara ajutorul Facultatii de Drept 
  • Pe 11 iulie, Universitatea din Bucuresti (UB) a anuntat ca „urmeaza ca, in cel mai scurt timp posibil, (…) Comisia de Etica sa formuleze o hotarare”

Comunicatul integral al Universitatii din Bucuresti:

„Universitatea din Bucuresti a luat cunostinta de comunicatul Consiliului National de Etica al ANCS prin care opinia publica este informata despre cadrul legal in care institutia isi desfasoara activitatea precum si de exclusivitatea legala detinuta de Consiliul National de Etica in cazul sesizarilor privindu-i pe demnitari. Universitatea din Bucuresti a informat opinia publica de faptul ca s-a autosesizat in cazul domnului doctor Victor Ponta, solicitand intrunirea de urgenta a Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti.

Fundamentul auto-sesizarii il constituie prevederea din Carta Universitatii din Bucuresti, art. 84, alin. (5), „Comisia de Etica are urmatoarele atributii : (…) b) analizeaza si solutioneaza abaterile de la etica universitara, pe baza sesizarilor sau prin autosesizare, conform Codului de etica si deontologie universitara.” De asemenea, tot in Carta Universitatii din Bucuresti, la art. 5, alin. (2) se precizeaza faptul ca „(2) Raman membri ai comunitatii universitare cadrele didactice si cercetatorii pensionati din Universitate, precum si absolventii acesteia (alumni), fara a detine prerogative decizionale sau drepturi elective.” Astfel, este un fapt imbucurator ca cele doua foruri se ocupa acum de acest caz.

Comisia de Etica isi continua lucrarile de analiza academica a tezei domnului dr. Victor Ponta. Membrii Comisiei de Etica analizeaza acuzatiile aduse dr. Victor Ponta, in cazul tezei sale de doctorat, din punctul de vedere al respectarii normelor de proprietate intelectuala si drepturi de autor, asa cum sunt ele stipulate in Codul de Etica al Universitatii din Bucuresti, art. 9 si art. 10.

In paralel, teza de doctorat a dr. Victor Ponta este analizata de un numar de experti in drept. Rezultatele analizei efectuate de expertii in drept vor sprijini analiza efectuata de membrii Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti. In cel mai scurt timp posibil, Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti va lua o hotarare in acest caz.

Hotararea Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti va primi aviz de la Directia Juridica a Universitatii din Bucuresti, urmand ca Rectorul Universitatii din Bucuresti sa prezinte Senatului Universitatii din Bucuresti hotararea si raportul final al Comisiei de Etica.

Universitatea din Bucuresti va anunta public, printr-o conferinta de presa, hotararea rezultata in urma analizei efectuate de membrii sai”.

Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti este formata din: Ovidiu Bozgan (Facultatea de Istorie), Viorel Ciobanu (Facultatea de Drept), Georgeta Ghebrea (Facultatea de Stiinte Politice), Adrian Paul Iliescu (Facultatea de Filosofie), Ionel Lazanu (Facultatea de Fizica), Cristian Marunteanu (Facultatea de Geologie si Geofizica), Marian Popescu (Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii), Vasile Preda (Facultatea de Matematica si Informatica), Tudor Rosu (Facultatea de Chimie), Dumitru Sandu (Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala), Anca Sarbu (Facultatea de Biologie), Sterea Tache (Facultatea de Teologie Ortodoxa), Liliana Zaharia (Facultatea de Geografie).

Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei, a declarat vineri ca in cazul in care Consiliul National de Etica va stabili ca a fost vorba de un plagiat in cazul lucrarii de doctorat a premierului Victor Ponta, „se stabilesc niste masuri, mergand pana la desfiintarea scolii de doctorat”. Potrivit Legii Educatiei Nationale, desfiintarea unei scoli doctorale se face la propunerea Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU).

CNATDCU a analizat deja teza de doctorat a prim-ministrului, a concluzionat ca Victor Ponta a plagiat si a propus retragerea titlului de doctor, nu retragerea acreditarii scolii doctorale. „Decizia a fost inmanata conform articolului 170 din LEN. Discutarea cazurilor de abatere de la etica profesionala este trecuta in atributiile noastre. Iar noi nu putem face decat propunerea de retragere a titlului de doctor, care a fost inaintata Ministerului Educatiei”, a anuntat pe 29 iunie academicianul Marius Andruh, presedintele Consiliului General al CNATDCU. „Asa cum Ministerul avizeaza titlurile de doctor pe care noi le recomandam, banuiesc ca va trebui sa avizeze, daca se doreste, si acest lucru”, a precizat Andruh.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro