Sari direct la conținut

Universitatile din strainatate incep campania pentru admiterea in anul academic 2012-2013. Vezi taxele de scolarizare in Marea Britanie si tendintele in alegerea specializarii

HotNews.ro
Universitatile din strainatate primesc aplicatii, Foto: Agerpres
Universitatile din strainatate primesc aplicatii, Foto: Agerpres

​Universitatile din strainatate au inceput luna aceasta campania pentru depunerea de aplicatii in vederea admiterii in anul academic 2012-2013. Universitatile din Marea Britanie si-au majorat taxele de scolarizare, politica ce va avea „impact direct asupra intregii piete a educatiei din Europa”, a declarat Svetlan Danev, coordonatorul proiectului World Education. Potrivit acestuia, taxele universitare in institutiile de invatamant superior britanice variaza intre 6.000 de lire sterline si 9.000 de lire sterline pe an.

In cadrul unei conferinte de presa sustinuta joi, 13 octombrie, Svetlan Danev, coordonatorul proiectului World Education, a declarat ca nivelul mediu al taxelor de scolarizare la universitatile din Marea Britanie este de 7.500 de lire sterline, pe an. „In ciuda majorarii taxelor, majorare care se va aplica din anul 2012-2013, observam ca 80% dintre aplicantii romani care vor sa studieze in afara au ca prima alegere o universitate din Marea Britanie”, a precizat Svetlan Danev.

Principalele destinatii universitare ale studentilor romani: Marea Britanie, Olanda, Germania, Franta, Danemarca, Elvetia

Potrivit acestuia, in anul academic 2010-2011 s-au inregistrat 2.198 de studenti romani la universitatile din Marea Britanie. Pentru 2011-2012, anul academic curent, s-a inregistrat o majorare cu 39% a studentilor romani din Marea Britanie.

Coordonatorul proiectului World Education a declarat ca, in prezent, aproximativ 25.000 de tineri romani studiaza la universitati din strainatate. Principalele destinatii universitare ale studentilor romani sunt Marea Britanie, Olanda, Germania, Franta, Danemarca, Elvetia.

Marea Britanie mentine sistemul de creditare a studentilor europeni. Mai exact, o organizatie guvernamentala acorda imprumuturi studentilor europeni, inclusiv studentilor romani, sustine coordonatorul proiectului World Education. Pentru anul universitar care abia a inceput, „730.000 de candidati din intreaga Europa au depus cereri pentru un imprumut, adica cu 7% mai mult decat anul trecut”.

„70% dintre studentii romani din Marea Britanie au aplicat pentru un imprumut pentru acest an academic. Asteptam ca, odata cu majorarea taxelor, acest procent sa creasca”, a declarat Svetlan Danev. Acesta a explicat si motivele pentru care tinerii romani se indreapta spre un imprumut: mecanismul de obtinere a banilor este facil, iar studentii nu trebuie sa plateasca nimic inainte de a merge la universitate.

„Ei pot pleca din tara cu o suma de 500 lire sterline. In comparatie, in Olanda desi taxele sunt mai mici, studentii trebuie sa-si plateasca taxa universitara in avans si apoi, dupa ce se inregistreaza, pot aplica pentru un imprumut”, a precizat acesta.

In Marea Britanie, „studentii care primesc credite nu trebuie sa inceapa sa returneze banii pana cand nu reusesc sa aiba un venit de 21.000 de lire sterline pe an. Daca timp de 20 de ani nu ating aceasta suma, acest imprumut nu mai trebuie platit”, sustine Svetlan Danev. In ce priveste integrarea pe piata muncii, studentii pot lucra 20 de ore pe saptamana. „In Olanda, studentii pot lucra 10 ore pe saptamana si poate dura intre 8 si 10 luni pana cand angajatorul primeste de la guvernul olandez permisiunea de a angaja studentul”.

„Marea Britanie este principala tara care primeste studenti din Romania”, a declarat acesta. Olanda este a doua tara ca atractivitate in ce priveste studentii romani care aleg sa se formeze aici, potrivit cifrelor din anul universitar 2010-2011. In prezent, exista 900 de studenti din Romania in Olanda, ceea ce inseamna cu 22% mai mult decat in anul anterior. Cele mai atractive domenii pentru studentii romani care vor sa studieze in Olanda sunt economia, stiintele naturale, ingineria si stiintele sociale.

In Olanda, termenul limita pentru depunerea cererilor de inscriere este 15 iunie. Aceasta este, insa, o destinatie „mai riscanta” pentru tinerii care intarzie cu inscrierile, pentru ca „uneori este vorba despre o loterie cu privire la cine este acceptat si cine nu”, sustine Svetlan Danev.

Taxele in Olanda sunt de 1.720 de euro pe an si unele universitati au si o taxa pentru cererile de inscriere de anul acesta. Aceasta taxa de 1.720 de euro trebuie platita in avans, poate fi luat un imprumut de la guvernul olandez, dobanda este de 2% pe an si suma este platita studentilor in rate lunare egale. Studentii trebuie sa inceapa sa ramburseze imprumutul la doi ani dupa absolvire. Cheltuielile lunare pentru un student variaza intre 400 si 600 de euro, pentru cheltuielile de zi cu zi, mancare si transport.

„Experienta noastra arata ca studentii romani nu sunt influentati de valoarea taxelor pe care trebuie sa le plateasca la universitatile din straintate”, sustine coordonatorul proiectului World Education. „Nu am constatat un interes semnificativ pentru destinatiile de educatie gratuite, acolo unde nu trebuie sa plateasca nimic, precum Danemarca. In prezent, in Danemarca studiaza 184 de studenti din Romania, atat la studii de licenta, cat si de master”, a precizat acesta.

Tendintele in alegerea specializarii

Termenul final de depunere a aplicatiilor pentru Marea Britanie este 15 ianuarie. In Marea Britanie, exista universitati cu aceeasi taxa de scolarizare pentru toate specializarile, dar si universitati cu taxe diferite pentru fiecare specializare in parte. Specializarile de inginerie sunt cele mai scumpe, in comparatie cu cele de afaceri.

Majoritatea universitatilor din Europa de Vest proiecteaza viitoarele necesitati ale pietelor de munca. Potrivit Consiliului European, pana in 2015 deficitul de lucratori in sectorul IT va fi de peste 400.000 de absolventi de universitate.

Angajatii vor intampina dificultati in ceea ce priveste forta de munca in domeniile fizica, matematica, inginerie si sanatate. Preconizam ca domeniile cele mai cautate de studentii romani in 2012 vor fi media si mass communication. O alta specializare de interes pentru studentii romani este ingineria. Vorbim de ingineria automobilelor, aviatie, constructii navale, logistica transporturilor maritime si afaceri maritime„, a declarat Ana Maria Papp, senior consultant la Integral Programe Educationale.

Majoritatea universitatilor din Marea Britanie inca nu au publicat bursele oferite pentru studii.

Taxele celor mai populare universitati din Marea Britanie

Aberystwyth University, Tara Galilor – 3.465 lire sterline pe an (restul de 5.500 de lire sterline este pus la dispozitie de guvern)

University of Glamorgan, Tara Galilor – 3.465 lire sterline pe an (restul de 5.500 de lire sterline este pus la dispozitie de guvern)

Bangor University, Tara Galilor – 3.465 lire sterline pe an (restul de 5.500 de lire sterline este pus la dispozitie de guvern)

Aberdeen, Scotia – Gratuit

Anglia Ruskin University – 8.300 lire sterline/an

Coventry University – 7.500-9.000 lire sterline/an

Southampton Solent University – 7.800 lire sterline/an

Oxford Brookes University – 9.000 lire sterline/an

Sheffield Hallam University – 8.500 lire sterline/an

University of West London – 7.500 lire sterline/an

Middlessex University – 9.000 lire sterline/an

The University of Bradford – 9.000 lire sterline/an

University of Sunderland – 7.000-8.500 lire sterline/an

University of Wolverhampton – 8.500 lire sterline/an

University of Bolton – 6.300-8.400 lire sterline/an

University of Derby – 6.995-7.995 lire sterline/an

University of Greenwich – 7.300-8.300 lire sterline/an

University of Huddersfield – 7.950 lire sterline/an

University of Hull – 9.000 lire sterline/an

University of Salford – 8.000-9.000 lire sterline/an

University of Worcester – 8.100 lire sterline/an

University of Warwick – 9.000 lire sterline/an

London School of Economics – 8.500 lire sterline/an

King’s College, London – 9.000 lire sterline/an

University of Essex – 9.000 lire sterline/an

Datele au fost comunicate de organizatorul proiectului international World Education, Integral Group, in cadrul unei conferinte de presa sustinute joi, 13 octombrie. Editia de toamna a targului World Education va avea loc pe 15 si 16 octombrie, la Hotel Hilton, Bucuresti, iar la targ vor participa 52 de institutii europene, care vor da startul admiterii pentru anul 2012 – 2013 pentru studii superioare in strainatate.

Proiectul World Education este un forum de invatamant pentru institutiile de invatamant de elita in strainatate, coordonat in Romania din 2008 de catre compania de consultanta educationala Integral Group. In cadrul proiectului, consultanti educationali specializati stau la dispozitia vizitatorilor, pentru a oferi informatii despre procesul de aplicare pentru studii in strainatate si finalizarea procesului de admitere cu succes.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro