Sari direct la conținut

UPDATE China: Cea mai slaba crestere economica din ultimii 3 ani

HotNews.ro

Cresterea Produsului Intern Brut al Chinei a scazut la 7,6% in trimestrul al doilea al acestui an, fata e 8,1% in T1, fiind cea mai mica crestere din ultimii trei ani, a anuntat vineri Guvernul.

In prima jumatate a anului, cea de-a doua economie mondiala a urcat cu 7,8%, a precizat Biroul National de Statistica, citat de AFP.

Procentul de crestere economica in T2 este cel mai slab dupa cel de 6,6% inregistrat in T1 din 2009, de cand tarile occidentale au fost lovite in plin de criza economica si financiara.

BBC relateaza ca, in luna martie, Beijingul si-a redus tinta de crestere economica pentru intreg anul 2012 la 7,5%.

China reprezinta aproape o cincime din productia totala la nivel mondial si orice incetinire a acesteia poate afecta recuperarea economiei globale. In acelasi timp, multe dintre economiile mari si emergente ale Asiei si-au intensificat legaturile comerciale cu China.

„China a fost un factor important pentru incetinirea din Asia in acest an”, a afirmat Tai Hui de la Standard Chartered Bark, in Singapore.

Aceasta a adaugat si faptul ca, daca ritmul de crestere al economiei Chinei nu va spori in a doua parte a anului, atunci „va fi o a doua jumatate dificila pentru o multime de producatori din aceasta regiune”.

Cu toate acestea, in ciuda cifrelor de vineri care arata o crestere mai redusa, multi analisti incearca sa alunge termerile unei asa-numite ‘aterizari brutale’ in economia Chinei si impactului acesteia asupra restului lumii.

„Daca ai o scadere a ratei de crestere de 1 punct procentual pe an, aceasta nu este mare in termeni de produs intern brut mondial”, a declarat pentru BBC Edmund Phelps, profesor de economie politica la Universitatea Columbia si castigator al premiului Nobel.

In opinia sa, China are multe ‘gloante’ pentru a contracara incetinirea, unele dintre acestea incepand sa fie folosite din cauza recuperarii slabe a SUA si adancirii crizei datoriilor suverane din zona euro.

China a luat masuri pentru sprijinirea cresterii, dupa ce criza economica globala a afectat cererea pentru bunurile exportate. Banca centrala a Chinei a redus ratele dobanzii de doua ori de la inceputul lunii iunie, rata dobanzii de referinta la creditare scazand la 6%.

In plus, aceasta a redus si rezervele minime obligatorii – sumele de bani pe care bancile trebuie sa le tina la banca centrala – in efortul de a crestere imprumuturile.

Totusi, analistii au avertizat ca problemele de crestere ale Chinei nu pot fi rezolvate printr-o simpla injectie de capital si o noua runda de cheltuieli guvernamentale. Mai ales ca multe dintre aceste masuri au fost folosite pentru reporni cresterea economica dupa criza financiara globala din 2008-2009.

In acea perioada guvernul central a inceput sa pompeze sume mari de bani in economie, in principal in infrastructura si in sectorul constructiilor. Acest impuls a condus la o supracapacitare, o crestere a preturilor proprietatilor si, respectiv, o crestere a inflatiei.

Confruntata cu aceste noi probleme si pe fondul ingrijorarilor cu privire la faptul ca economia se poate supraincalzi, decidentii au ales sa implementeze masuri pentru a reduce creditarea si incetini inflatia. Aceste decizii, alaturi de reducerea cererii externe pentru bunurile chinezesti din Europa si SUA, au cauzat incetinirea economica din ultima perioada.

Insa, chiar daca trendul pe termen lung arata o incetinire, China a publicat si alte statistici care arata un tablou economic mix. Conform datelor oficiale, vanzarile cu amanuntul au crescut in iunie cu 13,7%, modificandu-se putin fata de rata de 13,8% din luna mai.

In acelasi timp, noile imprumuturi acordate de banci au crescut la 144,4 miliarde in luna iunie, de la 124,4 miliarde in mai.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro