Sari direct la conținut

UPDATE Comisia Europeana a declansat miercuri "optiunea nucleara" impotriva Poloniei, respectiv activarea articolului 7 din Tratatul UE, care poate duce la suspendarea dreptului de vot

HotNews.ro
Comisia Europeana, Foto: Hotnews
Comisia Europeana, Foto: Hotnews

Comisia Europeana a declansat miercuri o procedura fara precedent impotriva guvernului polonez, care a ramas surd la numeroasele solicitari de a renunta la o serie de reforme juridice controversate si care ar putea conduce la suspendarea dreptului de vot al Varsoviei, anunta AFP.

Executivul european a „concluzionat astazi ca exista un risc clar de incalcare grava a statului de drept in Polonia”, intr-un comunicat in care adauga ca a declansat articolul 7 din Tratatul UE.

„Cu inima grea, am activat” acest articol, a declarat in fata presei vicepresedintele Comisiei Frans Timmermans. „Dar realitatea nu ne ofera alegeri, nu avem o alta optiune”, a adaugat el.

Polonia a anuntat ca „primeste cu regret” decizia „politica si nu juridica” a Comisiei Europene.

Aceasta decizie „afecteaza inutil relatiile noastre, ceea ce risca sa faca dificila constructia intelegerii si a increderii reciproce intre Varsovia si Bruxelles”, se arata intr-un comunicat al ministerului polonez al Afacerilor Externe.

Varsovia era convinsa ca Bruxellesul nu se va multumi cu un nou bilant de etapa in cadrul reuniunii saptamanale de miercuri asupra „amenintarilor sistemice” asupra independentei justitiei din Polonia.

Bruxellesul „va activa probabil” articolul 7 din Tratatul UE, a afirmat saptamana trecuta noul premier Mateusz Morawiecki, in marja unui summit european, regretand in avans o masura „nedreapta” impotriva tarii sale.

Niciodata folosita pana acum, aceasta procedura a fost denumita uneori „optiunea nucleara” in randul sanctiunilor posibile pe care le poate adopta UE, deoarece poate conduce, la capatul unui proces complex, la suspendarea drepturilor de vot in cadrul Consiliului UE.

In prima faza, articolul 7 permite constatarea „existentei unui risc clar de incalcare grava” a statului de drept intr-o tara membra, cu sprijinul necesar a 22 de tari din UE.

Eventuale sanctiuni, insa, precum retragerea dreptului de vot, nu pot interveni decat intr-o faza secunda care are nevoie, pentru a fi lansata, de votul unanim al tarilor europene, mai putin statul vizat.

„Trebuie sa o facem”

Ungaria a anuntat deja ca se va opune iar adoptarea efectiva a sanctiunilor pare improbabila. Bruxellesul mizeaza insa pe importanta simbolica a declansarii procedurii, care permite implicarea tuturor statelor membre in dezbatere.

In cursul diminetii, ministrul francez al Afacerilor europene, Nathalie Loiseau, arata ca fara angajamente de ultim minut din partea Varsoviei exista „o probabilitate puternica” de declansare, miercuri, a articolului 7. „Trebuie sa o facem, Franta sustine deplin Comisia in acest demers”, a subliniat ea.

Comisia are in vedere mai multe reforme, printre care cea a justitiei constitutionale poloneze, adoptata in 2016, si cele mai recente care au vizat jurisdictii de drept comun, Curtea suprema si Consiliul National al Magistraturii.

In conditiile in care suspendarea dreptului de vot ramane o amenintare teoretica, UE cauta deja noi instrumente. Ideea care circula cel mai des este conditionarea accesului la fondurile structurale europene de respectarea valorilor si deciziilor UE.

„O tara cu derive in raport de statul de drept nu poate in acelasi timp sa ceara Bruxellesului sa fie sustinuta cu miliarde de euro din fondurile de coeziune”, unde Polonia este principalul beneficiar, a avertizat ministrul francez Nathalie Loiseau.

ARHIVĂ COMENTARII
eleVenereCtions • 2017-12-20 13:23:56
sa faca astfel incat sa nu fie nevoie de acord aproape unanim pentru asta, ca sa-i ia si pe ceilalti din Visegrad pe sus. Poate si pe noi, ca la ritmul asta ajungem sa fim mai ceva ca ei.
2 39
zzztop • 2017-12-20 14:26:34
Ce face majoritatea parlamentara poloneza, la fel cum se intampla si cu majoritatea parlamentara romaneasca este un inceput de dictatura corupta. se folosesc mijloace democratice pentru a ajunge si a se instala la putere si apoi sugruma democratia astfel incat sa se perpetueze la putere ca o dictatura corupta. UE ar trebui sa fie mult mai dura, sa blocheze fondurile europene care ajunge in mana unor state conduse de grupari corupte pentru ca nu asta e scopul banilor europeni, ci sa ajute cetatenii europeni care au nevoie de ei.
2 25
ValentinV • 2017-12-20 13:33:57
Eu zic sa o faca repede si pentru Romania, macar sa stim o treaba si incotro sa mergem mai departe. Cu frumosul nu prea mai merge...ori isi vede fiecare de treaba lui ori impreuna. Sa fie clar.
1 23
baimarean • 2017-12-20 13:39:36
De ce nu se sesizeaza UE si fata de ceea ce se intampla cu "Justitia " din Romania?!
2 20
Nyk1 • 2017-12-20 17:20:12
Interesul lor este să scoată din joc o țară care chiar dorește să scape cu totul de comunism și care a devenit profund incomodă pentru anumite interese. Regret să îi informez, dar singurul lucru pe care-l vor obține este o reconciliere a Poloniei cu Fed. Rusă. Iar dacă lucrurile merg suficient de departe, chiar o reconstituire a Pactului de la Varșovia.
10 1
mullard • 2017-12-20 20:36:49
Sub nici o forma nu vei avea reconciliere intre Polonia si Rusia. Polonia uraste Rusia chiar mai mult decat Romania. Orice politican ar sugera, chiar si ultra-voalat, ca ar fi utila o apropiere de Rusia ar fi linsat. Interesul lor nu este nici pe departe cel "identificat" de tine. Polonia isi doreste sa scape cu totul de comunism? Ei nu mai au nici socialisti, daramite comunisti. Stanga lor este cam ca dreapta noastra. Singurul loc unde sunt profund incomozi este ca sunt o economie importanta in UE si derapajele lor au repercursiuni si in alte tari. Polonezii inteleg foarte bine ca puterea actuala subordoneaza toate institutiile si elimina principiul "checks and balances" de peste tot. Doar ca nu au ce face - majoritatea partidului lui Kaczinski este imbatabila.
0 5
scaraotchi • 2017-12-20 13:54:32
avem nevoie de timp. UE reactioneaza dar din pacate in ritmul propriu, birocratic. Musai sa reusim sa tragem de timp pana la sfarsitul lui Ianuarie. Probabil ca in jurul datei de 15 Ianuarie UE va aplica si pentru Romania acelasi tratament. Atunci vom vedea daca "Ciuma Rosie" vrea sa ne rupa de UE si sa ne mute cu tot calabalacul in Eterna Siberie.
1 22
Ochii_pe_voi • 2017-12-20 14:19:22
Spre deosebire de Polonia, Romania e cunoscuta in UE dor pentru hotii ei. Hoti care au ales un parlament de hoti.
4 16
tearoftime • 2017-12-20 14:24:50
daca tu crezi ca intr-o tara ca Romania cineva ia decizii importante de politica internationala de capul lui atunci esti un visator. PSD-ul are curaj pt. ca au un spate puternic - altfel nu ar avea atata tupeu incat sa faca pipi impotriva vantului UE, fara niciun fel de jena. Uita-te la Ungaria, Polonia si e clar cine e in spate, nu ca ar fi greu de ghicit. Faptul ca isi rezolva ceva probleme cu justitia pe parcursul aruncarii Romaniei in bratele marelui URSS e un bonus, o recompensa pe care tradatorii din parlament o incaseaza anticipat. Dar fi sigur ca nu sunt de capul lor. Apropos, ieri Tariceanu a citat din Stalin... google is your friend.
2 15
eleVenereCtions • 2017-12-20 14:29:14
e mai grav decat ce face Polonia, sunt sanse mari ca PSD-ul sa faca exact asta. Si daca o fac, revolutie scrie pe noi.
2 12
diemrg • 2017-12-20 14:18:33
Sper ca vom urma si noi cat mai curand ca am impresi ca parghiile interne se vor termina..
2 12
demaGOGU • 2017-12-20 14:21:39
...dupa ce au fost secatuite de resurse - materiale, umane, industriale, etc - tarile din est sunt fragezite ptr a fi aruncate in bratele urss-ului? am mai trait scenariul asta.
17 4
jam.jam • 2017-12-20 14:49:42
de cei care le conduc acum spre pierzanie. Ei le arunca la periferia Europei acolo unde pandeste satisfacuta Rusia. UE a contribuit la dezvoltarea acestor state cu zeci de milarde de euro si acum lideri corupti si idioti isi distrug democratiile pentru a stapani mai usor nederanjate de principiile statului de drept.
1 15
bogdan1477 • 2017-12-20 15:05:21
... au fost secatuite. Au fost secatuite de proprii conducatori, urmasi ai comunistilor, care au profitat de prostia poporului pentru a reinstaura dictaturi. Si n-ai mai trait scenariul asta, ca in 48' alegerile au fost pierdute de comunisti, spre deosebire de 2016. Iar tu, prin munca ta de postaceala, participi activ la procesul de fragezire...
1 8
scaraotchi • 2017-12-20 15:22:14
Pai nu stiam ca a fost asa nasol intr-o republica sovietica . Mai povesteste-ne te rugam... Si cum s-au comportat cu ...tine. Poti sa ne spui, sau ne lasi sa ne inchipuim...?
2 6
bogdan1477 • 2017-12-20 14:25:50
...e frectie la piciorul de lemn. Trebuie taiate fondurile europene pina se rezolva problema si conditionarea accesului la fonduri in urmatorii ani doar cu conditia respectarii statuui de drept. Cu dictatori de genul asta nu trebuie lucrat cu manusi, ci cu bita. Si umblat la buzunar, nu la onoare, ca onoare nu au nici ei nici votantii lor.
1 22
Gruia.Novac • 2017-12-20 14:31:46
de statul de drept. Aceasta activare nu inseamna in fond nimic, pt a-i suspenda dreptul de vot trebuie unanimitate, Ungaria u voteaza fiindca urmeaza si ea si Romania. In schimb canda taie cascavalul, iese deranj mare.
1 16
tearoftime • 2017-12-20 15:09:00
O sa taie cascavalul ca prostii si Rusia o sa sara cu imprumuturi, ajutoare si cu bratele deschise fata de aceasta atitudine incorecta a UE fata de Romania. Cu alte cuvinte vor indeparta si mai mult opinia publica de UE, catre Rusia. Simt cum zarurile sunt deja aruncate, unul a aterizat deja si arata Rusia iar al doilea inca se invarte dar sperantele sunt putine. In birocratia ei UE face jocul Rusiei, orice sanctiune la adresa Romaniei va fi in detrimentul UE si in beneficiul vecinilor de la est.
3 3
ww • 2017-12-20 14:38:13
Sunt sigur ca mafiotii lor vor suferi mult ca Polonia nu mai are nu stiu ce drept de vot! Sper ca vor urma si taieri de fonduri, pentru care tot mafiotii vor suferi, desigur. Frati romani, stati asadar ca UE lucreaza pentru voi si va folosi in curand "optiunea nucleara" si pe Romania, mai exact inpusca doi iepuri deodata: lasa Estul sa cada intr-un binecuvantat haos si ii mai taie si fondurile.
9 2
liviu_ • 2017-12-20 14:49:08
"Eventuale sanctiuni, insa, precum retragerea dreptului de vot, nu pot interveni decat intr-o faza secunda care are nevoie, pentru a fi lansata, de votul unanim al tarilor europene, mai putin statul vizat." romanica sau ungaria o sa fie solidare... ideea de vot unanim e o prostie cand ai mai multe state corupte... UE TREBUIE sa schimbe actiunile impotriva statelor cu probleme pentru ca altfel in 10 ani, o sa dispara!
1 7
jam.jam • 2017-12-20 14:53:24
Daca nu suspenda si dreptul de vot al celorlalrte state care au deraiat de la democratie, atunci acestea se vor opune sanctionarii Poloniei. Ungaria, acest pion otravit al Moscovei, deja a anuntat ca se va opune. Trebuie luate haturile in mana, altfel de UE se va alege praful. Taiati-le fondurile asta ii va afecta cel mai tare.
3 10
Nyk1 • 2017-12-20 18:10:18
...drept răspuns. Nu este nicio pagubă pentru Polonia sau Ungaria să alunge Mercedes, VW sau Renault - Tesla, Honda, Nissan, Hyundai stau deja la coadă pentru a intra pe piețe noi și promițătoare!
5 1
2017-12-20 18:55:57
0 5
mullard • 2017-12-20 20:41:05
Este doar rau intentionat. Mai sunt si altii ca el - demaGOGU, A310, faimosul mazeta. csf? ncsf.
0 3
scaraotchi • 2017-12-20 21:23:07
E baiat mare- are si mustata si rubasca si pinjac. Deh, e deja ger mare pe alte meleaguri...
1 4
Nyk1 • 2017-12-20 17:22:27
Oare care credeți că va fi răspunsul Poloniei în cazul în care câștigă tot Puigdemont și Spania nu-l va lăsa să guverneze?
7 2
INTERVIURILE HotNews.ro