Sari direct la conținut

UPDATE De ce au fost invitati liderii partidelor din Romania la Ambasada SUA de la Bucuresti

HotNews.ro

Mai multi lideri ai principalelor partide din Romania au fost invitati in aceasta dupa-amiaza la Ambasada SUA din Romania pentru o intalnire cu un oficial american, au declarat pentru HotNews.ro surse politice. Biroul de diplomatie publica al Ambasadei a confirmat informatia, explicand pentru HotNews.ro ca „Asistentul adjunct al secretarului de stat pentru Europa si Eurasia Hoyt Yee se afla la Bucuresti in data de 29 aprilie 2014 pentru o vizita de rutina in regiune. El se intalneste cu diversi lideri romani pentru a discuta aspecte referitoare la relatiile bilaterale si parteneriatul strategic.” Hoyt Yee este adjunctul Victoriei Nuland, asisentul secretarului de stat american.

UPDATE: Oficialul trimis de la Washinton DC va avea intrevederi si cu reprezentanti de rang inalt din Ministerul Afacerilor Externe roman, cel mai probabil in cursul serii de marti, au precizat, pentru HotNews.ro, surse diplomatice.

In paralel, ministrul roman de Externe, Titus Corlatean, a plecat marti intr-o vizita de doua zile in SUA, unde va participa la conferinta internationala „Toward a Europe whole and free„, organizata de Consiliul Atlantic al SUA (ACUS), la care vor fi prezenti oficiali ai Administratiei americane, inalti responsabili ai Uniunii Europene, ai Aliantei Nord-Atlantice, precum si prim-ministri, ministri ai afacerilor externe si ministri ai apararii din mai multe state europene, conform MAE roman.

Titus Corlatean va avea o interventie in cadrul sesiunii „Defining a Strategy for Europe’s East”, la care mai sunt invitati in calitate de vorbitori, premierul leton, Laimdota Straujuma, ministrul afacerilor externe din Lituania, Linas Linkevicius, fostul prim-ministru si ministru de externe al Poloniei, Wlodzimierz Cimoszewicz, presedintele Fondul German Marshall din SUA, Karen Donfried si comandantul suprem aliat pentru transformare al NATO, Jean-Paul Palomeros.

In marja conferintei, ministrul roman are programate intrevederi cu oficiali ai Administratiei americane, reprezentanti ai Congresului SUA, cu membri ai comunitatii romanesti din SUA si va acorda interviuri presei americane.

In cadrul intrevederilor cu partenerii americani vor fi abordate temele principale de pe agenda bilaterala, circumscrise Parteneriatului Strategic intre Romania si Statele Unite, precum si dosarele regionale si internationale de interes comun, inclusiv din perspectiva implicatiilor si posibilelor evolutii viitoare ale situatiei din vecinatatea estica a Romaniei, a precizat MAE.

Amintim ca Victoria Nuland a vizitat Romania la inceputul lunii ianuarie, unde s-a intalnit cu presedintele Traian Basescu si cu ministrul de externe, Titus Corlatean. De pe agenda a lipsit o intalnire cu Victor Ponta, premierul fiind plecat din tara intr-o vizita privata in Italia.Nuland a declarat, in timpul vizitei la Bucresti, ca SUA isi manifesta „un interes profund” pentru indepedenta justitiei, dezvoltarea statului de drept, pentru transparenta.

Ulterior, Nuland a declarat intr-o conferinta de presa caprincipalul mesaj pentru guvern transmis de Nuland a fost ca „SUA vor o Romanie cat mai puternica posibil, cat mai curata, cat mai democratica, sa fie marele nostru aliat in aceasta zona”. Nuland a mai spus ca a discutat in Romania despre „preocuparile centrale – continuarea intaririi si aprofundarii statului de drept, a luptei impotriva coruptiei, cresterea transparentei”, si a transmis ca SUA vor continua sa sustina presa libera din Romania.

Referindu-se la absenta premierului Victor Ponta din tara pe parcursul vizitei sale, Nuland a spus: „A fost, sincer, o intamplare faptul ca eu am putut veni in Romania intr-o zi in care el avea alte obligatii”.

Victoria Nuland a mai transmis un mesaj pe data de 11 aprilie, care vizeaza inclusiv Romania. SUA se vor concentra pe lupta impotriva coruptiei in Europa Centrala si de Est si in Balcani, in stransa colaborare cu Uniunea Europeana, pentru a ajuta tarile din aceasta regiune sa aiba o guvernare curata, mass-media independenta si o societate civila puternica, afirma Victoria Nuland, asistentul secretarului de stat american pentru afaceri europene si eurasiatice.

Victoria Nuland spune ca in unele tari din centrul, estul Europei si Balcani se observa o „tendinta ingrijoratoare ca aspiratiile cetatenilor sa fie calcate in picioare in interesul oligarhilor corupti”, care „isi folosesc banii si influenta pentru a inabusi opozitia politica, pentru a cumpara politicieni si mass-media, pentru a slabi independenta justitiei si drepturile ONG-urilor”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro