UPDATE Deputatii Ioan Cindrea (PSD) si Károly Kerekes (UDMR) acuzati de ANI ca si-au angajat rudele la birourile parlamentare
Agentia Nationala pentru Intergritate sustine intr-un comunicat public ca a sesizat Parchetul Inaltei Curti de Casatie in cazul deputatilor Ioan Cindrea si Károly Kerekes pentru ca acestia ar fi incalcat “regimului juridic privind conflictul de interese”. Potrivit ANI, cei doi si-au angajat sotiile la cabinetele parlamentare din teritoriu. Decizia ANI nu este una definitiva si poate fi atacata in instanta.
Potrivit ANI, cei doi deputati ar fi incalcat prevederile Legii nr. 161 din 19 aprilie 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei. Iata ce se mentioneaza in comunicatul ANI:
- domnul CINDREA Ioan, Deputat în Parlamentul României, a propus angajarea și a avizat contractul individual de muncă privind angajarea soției sale, doamna CINDREA Amalia, în perioada 05.10.2009 – 01.02.2011, în cadrul Biroului Parlamentar deţinut în Circumscripţia electorală nr. 34 Sibiu. Beneficiul patrimonial obţinut în perioada 05.10.2009 – 01.02.2011 de către soția domnului CINDREA Ioan, doamna CINDREA Amalia, a fost de 35.061 Lei (aproximativ 8.138 Euro)
- domnul KEREKES Károly, Deputat în Parlamentul României, a propus angajarea și a avizat contractul individual de muncă privind angajarea fiului său, domnul KEREKES Szilard, în perioada 2006 – 2010, și a soţiei sale, doamna KEREKES Ildiko Susana, în perioada 2004 – 2009, în cadrul Biroului Parlamentar deţinut în Circumscripţia electorală nr. 28 Mureş.
- Beneficiul patrimonial obţinut în perioada 2004 – 2010 de către fiul și soția domnului KEREKES Károly, domnul KEREKES Szilard și doamna KEREKES Ildiko Susana, a fost de 99.083 Lei (aproximativ 23.000 Euro). Beneficiul patrimonial total, obţinut de rudele celor doi deputaţi în urma angajării prin nerespectarea regimului juridic al conflictul de interese, a fost în cuantum de 134.144 Lei (aproximativ 31.138 Euro). (sursa: ANI)
„Este o profunda greşeala din partea ANI pentru ca nu interzice nicio lege acest mod de angajare. Nu eu angajez, eu propun numai pentru angajare persoane. Eu imi aleg colaboratorii fiind vorba de o activitate politica. Daca exista o asemenea prevedere in lege eu nu faceam, dar din moment ce nu exista, esti liber sa o faci„, a declarat Kerekes Karoly citat de Agerpres.
Deputatul Ioan Cindrea sustine ca ANI nu l-a informat de faptul ca este acuzat de conflict de interese si ca in opinia sa nu a comisi nici o incalcare a legislatiei.
- Asistăm la o campanie murdară de intoxicare şi denigrare care încalcă principiile democratice dintr-un stat de drept.Afirm acest lucru pentru că apar în presă informaţii pe care eu nu le cunosc.
- Agenţia Naţională de Integritate, nu mi-a transmis nici un material din care să rezulte că sunt într-un aşa zis „conflict de interese”.
- Consider că nu am încălcat nici o lege din România, că nu sunt în conflict de interese şi că informaţiile care apar public încalcă grav principiul constituţional al prezumţiei de nevinovăţie.
- În spatele acestei campanii murdare sunt interese exclusiv politice, iar instanţele judecătoreşti sunt singurele care vor dovedi că nu am încălcat nici o lege. (sursa: comunicat Ioan Cindrea)
Agentia a mai dispus sesizarea Parchetului ICCJ si demararea procedurilor de anulare a contractelor in cauza. Luni 19 septembrie alti cinci deputati au fost acuzati de ANI de conflict de interese pentru ca si-ar fi angajat rudele la cabinetele parlamentare.