Sari direct la conținut

UPDATE Exploratorul Alin Totorean, salvat din desertul australian dupa ce a sunat in Romania

HotNews.ro

UPDATE: Exploratorul Alin Totorean, cunoscut pentru traversarile temerare ale celor mai dure zone desertice din lume, a trecut prin momente critice in timpul unei expeditii in desertul australian. Rezerva de apa a fost insuficienta, iar Totorean a cerut ajutor din tara. El a fost salvat de serviciul de urgenta australian, informeaza site-ul Amazing Race. Povestea lui Alin Totorean a facut inconjurul lumii, cotidianul britanic timesonline.co.uk relatind vineri cazul. O cititoare HotNews.ro a atras atentia ca barbatul despre care scria Times este Alin Totorean, explorator roman.

„Omul nu s-a dus la plumbare, tinta lui este sa traverseze Australia pe jos.

Natura nu a fost de partea lui, a subestimat consumul de apa de care avea nevoie, acum este bine si a fost externat. Si va continua. E o performanta romaneasca, nu o plimbare a unui turist”, scrie cititoarea HotNews.ro.

In acest moment, Totorean este in afara oricarui pericol.

Totorean a incercat sa ajunga de la Yulara, langa Uluru (Ayres Rock), la Lacul Amadeus, situat la 30 de mile distanta, dar a plecat doar cu patru litri de apa la el. Dupa doar doua zile, el a ramas fara apa. In momentul in care a fost gasit, chircit la pamant, barbatul nu mai bause apa si nu mai mancase nimic de trei zile, aflandu-se intr-o stare de „deshidratare extrema”, potrivit politiei din Alice Springs.

Dupa ce a mers 20 de mile, el si-a dat seama ca nu va reusi sa ajunga la lacul Amadeus si a incercat sa se intoarca, pentru a gasi o zona in care telefonul mobil avea acoperire.

Barbatul si-a aruncat rucsacul in care mai avea ceva mancare, un aparat de fotografiat si pasaportul, dar a pastrat GPS-ul si telefonul mobil.

A reusit sa-si sune familia din Romania, careia i-a transmis coordonatele GPS. Din Romania, familia acestuia a sunat in Melbourne, unde barbatul avea rude, care au alertat politia din Yulara.

La doua ore dupa apel, un elicopter a reusit sa-l gaseasca pe roman, la 12 mile in nordul Yulara.

„Daca nu am fi avut coordonatele GPS, nu l-am fi gasit niciodata. La inceput, am crezut ca vedem un trunchi de copac. Doar cand si-a miscat picioarele ne-am dat seama ca l-am gasit. Te-ai fi asteptat ca cineva care asteapta sa fie salvat sa sara in sus pentru a ne atrage atentia, dar el statea pur si simplu chircit pe nisip, in pozitia fetusului”.

Desertul australian, mai dificil decat Gobi

Amadeus, un urias lac sarat, este una dintre principalele atractii pentru turistii care viziteaza Alice Springs, dar este situat in mijlocul uneia dintre cele mai putin ospitaliere regiuni ale Australiei.

Trei turisti care au disparut in desert in ultimii ani, in circumstante asemanatoare, nu au fost gasiti niciodata.

Chiar daca cineva a reusit sa traverseze desertul Gobi nu inseamna neaparat ca este pregatit pentru cruzimea desertului australian, explica pilotul.

Ofiterul care conduce unitatea pentru salvarea persoanelor disparute, Kerry Harris, afirma: „Oamenii nu isi dau seama de intinderea uriasa a desertului si de ariditatea sa. Temperatura la sol depaseste 47 de grade. Sa pleci intr-o asemenea calatorie fara resursele necesare inseamna pur si simplu prostie”.

Desi extenuat, romanul i-a rugat pe salvatorii sai, cand a fost gasit, sa-i recupereze rucsacul.

In prezent, barbatul este internat la spitatul din Alice Springs.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro