UPDATE Irina Radu a fost votata de Parlament pentru functia de presedinte-director general al TVR
Plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului au votat marti numirea Irina Radu in functia de presedinte-director general al Societatii Romane de Televiziune. Parlamentarii PNL au boicotat sedinta, intrucat nu au fost de acord cu raportul pe care comisiile de cultura l-au dat luni, cand PSD a impus-o practic pe Irina Radu, cea care a primit avizul pozitiv in final, in timp ce Monica Ghiurco, propunerea Consiliului de Administratie al TVR, a primit aviz negativ.
UPDATE 11.38: Irina Radu a fost votata, cu 304 voturi „pentru” si 8 impotriva. Cvorumul legal a fost asigurat pana la urma, in urma unei mobilizari a parlamentarilor de la celelalte partide in afara de PNL.
Liberalii au anuntat ca vor contesta numirea la Curtea Constitutionala.
„Am inceput prin parasirea salii, credem ca nu va fi cvorum de sedinta in aceste conditii. Daca in conditii nelegale si neregulamentare PSD totusi va trece o astfel de hotarare, o vom contesta la Curtea Constitutionala, acesta este ultimul pas pe care il vom face” a declarat deputatul liberal Mihai Voicu.
„Orice situatie de criza trebuie rezolvata in conditii legale. CA al TVR nu poate fi invinuit de nimic, pentru ca primul pas pe care acest Consiliu trebuie sa-l faca l-a facut de mai multe ori – au votat in conditii legale, cu majoritate, o propunere. Faptul ca PSD doreste sa treaca numai si numai propunerea lor, in conditiile in care aceasta propunere nu are majoritate in Consiliul de Administratie, este o prelungire a situatiei de criza. Noi nu dorim altceva si am votat intotdeauna propunerea Consiliului de Administratie. Daca acest Consiliu a facut propunere, cred ca este normal sa-i dam o sansa sa votam aceasta propunere”, a adaugat Voicu.
UPDATE La inceputul sedintei liderul grupului deputatilor liberali, Eugen Nicolaescu, a anuntat ca parlamentarii PNL care sunt in sala vor iesi si nu va exista cvorum de sedinta. In sala au ramas circa 230 de parlamentari, drept pentru care nu ar putea sa nu existe un cvorum valabil, iar acest lucru va fi constatat dupa ce se va vota.
Raportul comisiilor de cultura nu are si semnatura secretarului comisiei de cultura de la Senat, Tudor Barbu, de la PNL.
Irina Radu a fost confirmata presedinte la capatul mai multor luni in care TVR a fost, practic, paralizata, deoarece Parlamentul a aprobat un nou Consiliu de Administratie, dar nu si pe presedintele-acestuia, care, conform legii, detine si functia de director general. Miza este posibila intrare a TVR in insolventa, idee sustinuta de PSD (reprezentat de Irina Radu in CA al Televiziunii publice) dar contestata de PNL si altii, inclusiv de Monica Ghiurco.
In ultimele doua luni, CA al TVR a propus un presedinte in repetate randuri – mai intai pe membrul George Orbean, apoi pe Monica Ghiurco (de doua ori). Parlamentul a respins candidatura lui Orbean (propus in CA de catre Guvern), apoi, luna trecuta, a respins si candidatura Monicai Ghiurco. Aceasta a fost desemnata din nou, prin votul membrilor, propunerea CA pentru postul de presedinte-director general.
Irina Radu, membru in CA al TVR din partea PSD, a candidat de fiecare data, dar colegii sai au preferat, tot de fiecare data, sa desemneze prin vot pe altcineva.
Dar ieri, cand a venit momentul ca Monica Ghiurco – reprezentanta angajatilor TVR in CA – sa fie audiata din nou in comisii, aceasta a primit aviz negativ, iar PSD, interpretand legea, a fortat si o audiere a Irinei Radu, care, in conditiile retragerii liberalilor din sedinta comisiilor, a primit aviz pozitiv. Drept urmare, Irina Radu a fost supusa votului parlamentului astazi, desi nu a fost propusa, conform legii, de Consiliul de Administratie al TVR. Monica Ghiurco, avand aviz negativ din partea comisiilor, ar fi urmat sa fie supusa votului doar daca era respinsa candidatura Irinei Radu.
Cum a interpretat PSD legea pentru a-si impune omul preferat
Potrivit Legii 41/1994 priving organizarea si functionarea SRR si SRTv:
- Art. 19 (7): Presedintele Consiliului de administratie al Societatii Romane de Radiodifuziune, respectiv al Societatii Romane de Televiziune, se numeste de catre Parlament, in sedinta comuna, dintre membrii titulari ai consiliilor, la propunerea comisiilor permanente de specialitate, cu respectarea procedurilor de audiere si de vot prevazute in acest articol. In vederea propunerii, comisiile permanente de specialitate vor examina cu prioritate, in termen de 7 zile, candidatul recomandat de catre membrii titulari ai consiliilor de administratie. Audierea candidatului se face de catre comisii, in prezenta membrilor consiliului de administratie respectiv.
Aceasta formulare, „cu prioritate”, a fost reinterpretata de PSD, tinand cont si de formularea „candidatul recomandat”. Pana acum, CA al TVR propunea un presedinte, iar comisiile parlamentare il audiau pe acesta si doar pe acesta. Acum, parlamentarii PSD inteleg ca CA „recomanda” un candidat, ceea ce ar insemna ca nu e obligatoriu si singurul posibil candidat, iar recomandarea CA ar avea „prioritate” in fata altor recomandari. Aceasta expresie, „cu prioritate”, a fost invocata, de altfel, si de Senatorul Georgica Severin cand a explicat de ce ar fi valabila audierea Irinei Radu, el spunand azi, citat de TVR, ca se pot audia doua persoane daca una dintre ele este audiata „cu prioritate”.
Legea mentioneaza doar examinarea „candidatului recomandat de catre membrii titulari ai consiliilor de administratie” – nu spune nimic despre posibilitatea examinarii altor candidati.