Sari direct la conținut

UPDATE Mihai Seitan: Taxarea drepturilor de autor, persoanelor fizice autorizate si conventiilor civile va fi reglementata printr-o lege speciala

HotNews.ro

Guvernul nu a facut, deocamdata, nicio modificare in privinta drepturilor de autor, a declarat ministrul Muncii, Mihai Seitan. Insa, pe viitor va fi elaborat un proiect de lege care va viza unele modificari privind taxarea drepturilor de autor, a spus Seitan. Acesta sustine ca in proiectul de lege, „vor fi puse impreuna drepturile de autor, cu PFA-urile (n.red. persoanele fizice autorizate) si conventiile civile”. „Drepturile de autor, PFA-urile si conventiile civile vor fi reglementate printr-o lege speciala si vor fi taxate toate intr-un fel, anume cu 5% contributia pentru sanatate si 5% contributia pentru pensii, inclusiv cei care au si carte de munca”, a precizat Seitan.

Ministrul Muncii a afirmat ca drepturile de autor vor fi „redefinite” astfel incat sa nu mai poata fi platit oricine in acest mod. Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a afirmat, recent, ca „cel care umple stiloul cu cerneala nu trebuie sa primeasca drepturi de autor”.

Seitan a afirmat ca nu stie ca va fi elaborat proiectul de act normativ. „Se lucreaza”, a spus ministrul.

Presedintele „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, a declarat, recent, ca a propus Guvernului, ca alternativa la inghetarea pensiilor, impozitarea drepturilor de autor si a PFA-urilor cu 30%. Hossu a precizat ca cei care sunt platiti exclusiv din drepturi de autor si persoanele fizice autorizate trebuie sa plateasca aceleasi impozite pe care le prevede orice contract individual de munca, respectiv de 30 la suta.

Sindicatele au propus ca masuri alternative pentru economie la bugetul statului impozitarea diferentiata, largirea bazei de impozitare pentru persoanele fizice autorizate (PFA) si pentru cei care castiga venituri exclusiv din drepturi de autor, inghetarea, si nu diminuarea pensiilor.

Potrivit unui document de lucru al Ministerului Finantelor, in urma introducerii cotelor de contributii de asigurari sociale de stat, impactul ar fi fost „de 0,012% din PIB in 2010 (6 luni), respectiv 65 mil.lei”. De asemenea, „diminuarea cheltuielii deductibile de la 40% la 25% in cazul drepturilor de proprietate intelectuala are un impact pozitiv in suma de 11 mil. lei in 2010 (6 luni)”, mai precizeaza documentul citat. Astfel, statul obtine in total 76 de milioane de lei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro