Sari direct la conținut

UPDATE Ministrul Educației: Camerele video, o soluție pentru elevii cu probleme medicale care nu vor merge la școală / Dacă alegerea se face din comoditate, eu nu susțin

HotNews.ro
Sorin Cîmpeanu, la HotNews.ro, Foto: Captura video
Sorin Cîmpeanu, la HotNews.ro, Foto: Captura video

​Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că singurul acces pe care elevii cu probleme medicale și care nu vor putea merge la școală fizic din 8 februarie este cel online, iar o soluție sunt camere video, pe care ministerul este în proces de a le achiziționa.

„Acei copii care au vulnerabilități medicale certificate ca atare vor trebui să aibă acces la învățământ. Singurul acces este continuarea accesului online. De asemenea, cadre didactice cu vulnerabilități certificate de medicul de medicina muncii – va trebui să găsim soluții. Una din soluții ar fi accesul la camere video pe care le avem în proces de achiziție. Toate aceste soluții vor trebui sa fie integrate”, a declarat ministrul, în cadrul unei dezbateri organizate de organizația Salvați Copiii.

Cîmpeanu a insistat că elevii care nu au probleme medicale demonstrate medical nu vor putea alege să nu meargă la școală.

„Pentru cei care nu au niciun fel de vulnerabilități, temerea este de înțeles la nivel uman. Însă, dacă nu există o justificare pentru aceste temeri, știut fiind faptul că nu se poate elimina total riscul, normalitatea nu prevede dreptul de a alege dacă mergi la școala sau nu în cazul în care nu ai niciun fel de problemă medicală de orice natură, dar certificată. Dacă alegerea se face pe criteriul de comoditate, eu ca ministru nu susțin. Nici nu se poate legal. Există noțiunea de învățământ obligatoriu”, a mai spus Cîmpeanu.

UPDATE Anterior, ministrul afirmase, în contextul accesului la educație online, că „pe data de 4 februarie vom primi un numar de 60.000 de laptopuri. De asemenea sunt în derulare proiectele de achiziții pentru videocamere și table interactive.”

„Aceste videocamere ne vor susține în susținerea învățământului online pentru cei care au, așa cum am spus, vulnerabilități care îi împiedică să participe fizic. Atunci și profesorii și elevii vor beneficia de aceste echipamente care vor ajunge în școlile românești. Să sperăm că situația se va rezolva pentru că, evident, în situația fericită în care vom avea școli cu prezență fizică, vom direcționa resursele materiale către cei care sunt nevoiți să continue învățățarea online,” a explicat Cîmpeanu.

Ministrul declarase miercuri că profesorii care au „vulnerabilităţi certificate medical” vor putea preda online, iar elevii cu probleme de sănătate sau cu membri ai familiei cu vulnerabilități certificate medical vor putea de asemenea învăța online.

„Cei care au vulnerabilităţi, elevii care au vulnerabilităţi certificate medical cu siguranţă vor avea acces la învăţare online. Aparţinătorii: părinţi, bunici ai acestor copii care au vulnerabilităţi generate de boli cronice certificate medical şi ei vor avea acces la învăţământ online. Cadrele didactice care la rândul lor pot avea vulnerabilităţi certificate medical vor putea să predea online sau asta în cazul în care nu vor exista şi în cea mai mare parte a situaţiilor nu există cadre didactice care să înlocuiască aceşti colegi care au vulnerabilităţi medicale. În acest fel vom asigura accesul la învăţământ online oricui are o motivaţie solidă, o certificare medicală”, a spus ministrul miercuri, la Parlament, în cadrul unei dezbateri privind educația.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro