Sari direct la conținut

UPDATE OUG privind creșterea alocațiilor din 1 ianuarie 2022, discutată în primă lectură

HotNews.ro
Stelian Ion, Foto: Captura YouTube
Stelian Ion, Foto: Captura YouTube

Guvernul a discutat miercuri în primă lectură o ordonanță de urgență prin care alocațiile să crească de la 1 ianuarie, în timp ce în Parlament se află în dezbatere un act cu un conținut similar. Întrebat dacă în aceste condiții actul normativ nu ar putea fi declarat neconstituțional, Stelian Ion, a spus că toate avizele Ministerului Justiției vor respecta prevederile constituționale.

Guvernul a discutat miercuri în primă lectură un proiect de Ordonanță de Urgență care amâna majorarea alocațiilor pentru copii de la 1 ianuarie 2022, și nu de la 1 iulie 2021 așa cum prevedea ordonanța dată anul trecut de Guvernul Orban.

Un proiect de lege se află deja în Palament, iar Comisia de Muncă din Camera Deputaților a decis marți, ca alocațiile sa nu se majoreze de la 1 iulie așa cum prevedea ordonanța dată de Guvern anul trecut de Guvernul Orban. Proiectul de aprobare a OUG123//2020 urmează să intre în plen la Camera Deputaților care este și forul decizional în acest caz.

Întrebat dacă în aceste condiții actul normativ nu ar putea fi declarat neconstituțional, ministrul Justiției a subliniat că toate avizele Ministerului pe care îl conduce vor fi corecte și constituționale.

„Nu voi face speculații pe aceste chestiuni. Este un proiect în primă lectură și avizele care sunt date de Ministerul Justitiei respectă toate prevederile legale, mai ales cele constitutionale.”, a declarat ministrul Stelian Ion.

PSD susține că emiterea unei OUG pentru anularea majorării alocațiilor de la 1 iulie contravine Constituției

PSD a atras atenţia, miercuri, Guvernului că nu are dreptul să emită o ordonanţă de urgenţă pe tema alocaţiilor pentru copii, întrucât un proiect de lege cu un conţinut similar se află în prezent în stadiul final al dezbaterii parlamentare.

  • „În aceste condiţii, dacă s-ar emite o ordonanţă de urgenţă pe acest subiect, Guvernul s-ar transforma într-o autoritate legiuitoare, încălcând prevederile constituţionale de la art. 61 alin. (1) conform cărora Parlamentul este ‘unica autoritate legiuitoare a României’. Prin urmare, Guvernul are obligaţia constituţională de a se abţine să intervină în procesul legislativ privind reglementarea alocaţiilor pentru copii. PSD aminteşte că există mai multe decizii ale Curţii Constituţionale (…) care interzic în mod explicit Guvernului să intervină în modificarea unor legi care deja se află în dezbatere parlamentară, întrucât, printr-un astfel de demers ar încălca principiul separaţiei puterilor în stat, iar Executivul şi-ar aroga o competenţă constituţională care nu-i aparţine”, se arată în comunicatul PSD remis HotNews.ro.

Social-democraţii menţionează că, având în vedere că în Camera Deputaţilor se află în dezbatere Legea de aprobare a OUG 123/2020 privind alocaţiile pentru copii, emiterea de către Guvern a unei alte ordonanţe pentru modificarea aceluiaşi act normativ ar reprezenta „un atac frontal împotriva Constituţiei şi a statului de drept”.

Comisia de muncă din Camera Deputaților: Alocațiile copiilor nu se mai majorează de la 1 iulie

Comisia de Muncă din Camera Deputaților a decis marți, ca alocațiile sa nu se majoreze de la 1 iulie așa cum prevedea ordonanța dată de Guvern. Deputații PNL-USR-UDMR au anulat acordarea tranşelor din calendarul propus iniţial. Proiectul de aprobare a OUG123//2020 urmează să intre în plen la Camera Deputaților care este și forul decizional în acest caz.

Proiectul de lege privind alocațiile copiilor dezbătut deja în Senat a fost adoptat de deputații din Comisia de Muncă cu amendamente care au eliminat majorarea în etape, așa cum prevedea OUG123/2020. Majorarea alocaților se va face de la 1 ianuarie 2022 doar cu rata inflației.

Vicepremierul USR-PLUS, Dan Barna a anunțat luni, după ședința Coaliției că s-a decis să se anuleze creșterea etapizată.

UDMR a venit cu propunerea ca alocaţia pentru copii să fie diferenţiată în funcţie de veniturile familiilor. Propunerea UDMR nu poate fi aplicată pentru că acordarea alocatiei pentru copii în funcție de veniturile familiei este neconstituțională conform art. 4 alin 2 din Constituție.

În prezent alocația este 214 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, 427 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani și copii cu handicap.

Reamintim că în septembrie 2020, Guvernul a adoptat OUG 123/2020, ce prevedea o dublare a alocaţiilor de la acea dată, majorare care se face în cinci etape. Primele două, din august 2020 şi ianuarie 2021, au fost deja respectate, celelalte trei fiind prevăzute pentru:

  • iulie 2021, alocaţia urma să crească la 484 lei, pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani şi pentru copiii cu handicap până la 18 ani, şi la 242 lei, pentru copiii cu vârste între 2 şi 18 ani, plus cei care au împlinit 18 ani (dacă merg la liceu sau la profesională, până termină cursurile);
  • ianuarie 2022 la 542 lei, pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani şi pentru copiii cu handicap până la 18 ani, şi la 271 lei, pentru copiii cu vârste între 2 şi 18 ani, plus cei care au împlinit 18 ani (dacă merg la liceu sau la profesională, până termină cursurile);
  • iulie 2022 – 600 lei, pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani şi pentru copiii cu handicap până la 18 ani, şi la 300 lei, pentru copiii cu vârste între 2 şi 18 ani, plus cei care au împlinit 18 ani (dacă merg la liceu sau la profesională, până termină cursurile).

Proiectul de aprobare a OUG123//2020 urmează să intre marți în plen la Camera Deputaților care este și forul decizional în acest caz.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro