UPDATE Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen: UE trebuie să ia în calcul introducerea obligativității vacccinării antiCovid
- Redactia Hotnews
UE trebuie să ia în calcul introducerea obligativității vacccinării antiCovid ca reacție față de răspândirea în Europa a noii tulpini de coronavirus, Omicron, mult mai contagioasă, a declarat miercuri șefa Comisiei Europene, Ursual von der Leyen, potrivit The Guardian.
Într-un apel la mobilizare, von der Leyen a declarat că cele 27 de state membre UE ar trebui să accelereze procesul de administrare a dozei booster și a susținut statele europene care au reintrodus temporar obligativitatea prezentării unui test PCR negativ chiar pentru cetățeni proveniți din blocul comunitar.
Întrebată dacă susține guvernul Greciei care a anunțat amenzi de până la 100 de euro lunar pentru persoanele de peste 60 de ani care nu s-au vaccinat, președintele Comisiei Europene a declarat că ritmul de răspândire a bolii și ritmul lent de vaccinare antiCovid în unele părți ale Uniunii Europene arată că ar trebui luată în calcul impunerea obligativității vaccinării, relatează The Guardian.
Argumentele invocate
Vorbind cu reporterii de la Bruxelles, Ursula von der Leyen, care este medic de profesie, a spus: ”Dacă mă întrebați pe mine care era opinia mea acum 2-3 ani, nu mi-aș fi imaginat că voi fi martoră la ceea ce vedem acum, această pandemie îngrozitoare. Avem însă vaccinurile, vaccinurile care salvează vieți și acestea nu sunt folosite corespunzător peste tot. Și acest lucru ne costă… vine la pachet cu un cost uriaș la nivelul sănătății publice”.
“Dacă te uiți la cifre, în prezent avem 77% dintre adulții UE vaccinați. Dacă iei în calcul întreaga populație UE, avem 66%. Și asta înseamnă că o treime din populația Uniunii Europene nu este vaccinată împotriva Covid. Adică 150 de milioane de oameni”, a mai spus ea.
Trebuie să discutăm
“Este enorm. Nu oricine poate fi vaccinat, spre exemplu, copiii sau persoanele cu condiții medicale speciale. Însă majoritatea (dintre cei nevaccinați–n.red) pot și, de aceea, cred că este de înțeles și oportun să mergem cu dezbaterea în această direcție”, a mai declarat ea.
“Cum putem încuraja și eventual cum putem gândi măsura obligativității vaccinării în UE, asta trebuie să discutăm. Este nevoie de o abordare comună, dar este o discuție pe care cred că trebuie să o avem”, a mai spus ea, având în vedere că domeniul sănătății rămâne de competența națională a statelor membre.
Usrula von der Leyen a adăugat că, în ultimele săptămâni, toată lumea din Europa a văzut cum încep să crească numărul de cazuri, punându-se din nou presiune pe sistemul spitalicesc, iar apariția noii tulpini sud-africane agravează criza.
Decizia Greciei
Grecia a anunțat marți că va face obligatorie vaccinarea COVID-19 pentru persoanele cu vârsta de peste 60 de ani, o măsură drastică pentru țara care se confruntă cu o nouă creștere a numărului de cazuri de coronavirus, transmite Reuters.
Amintim că Austria a fost prima țară UE care a decis să introducă obligativitatea vaccinării antiCovid începând cu februarie 2022. În Germania, noul guvern ia în calcul o măsură similară.
Știre actualizată