UPDATE: SIF-urile au pierdut aproape 15% vineri, pe fondul unei scaderi a pietei cu peste 8%
Bursa de Valori Bucuresti a inregistrat scaderi puternice vineri, indicele compozit coborand cu 8,88%. In aceasta sedinta bursiera nu s-au putut realiza tranzactii bursiere, insa au putut fi plasate ordine de vanzare si de cumparare, cotatiile fiind stabilite la ora 16:30 prin algoritmul de fixing.
Astfel, indicele compozit al Bursei de Valori Bucuresti, BET-C, a scazut marti cu 8,88%, la 2.405,24 puncte, iar BET, indicele care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate, a pierdut 9,93%, ajungand la 3.187,77 puncte. BET-FI, indicele celor cinci societati de investitii financiare, a inregistrat cea mai mare depreciere, de 14,85%, pana la 15.200,57 puncte.
Indicele celor mai lichide 25 de titluri listate la BVB, BET-XT a coborat cu 10,86%, pana la 314,33 puncte, iar valoarea indicelui BET-NG, care reflecta evolutia a zece companii energetice listate la Bursa, a scazut cu 14,15%, pana la 417,72 puncte.
Lichiditatea pietei reglementate a BVB a fost de 21,37 milioane de lei, echivalentul a 5,67 milioane de euro. BRD – Groupe Societe Generale a inregistrat cel mai mare rulaj din piata, de 2,1 milioane lei, urmata de Petrom si SIF Banat Crisana, cu un rulaj de 1,57 milioane lei, respectiv 1,55 milioane lei. Actiunile SIF Transilvania se situeaza pe cea de-a patra pozitie in acest top, cu o valoare a schimburilor de 1,43 milioane lei, iar SIF Muntenia ocupa locul cinci, cu 1,12 milioane lei.
Nu mai putin de sapte companii au inregistrat scaderi de 15%, printre acestea fiind Banca Comerciala Carpatica, Erste Bank si SIF Moldova, in vreme ce doar titlurile Teraplast s-au apreciat, cu 14,29%.
Alte cotatii: SIF Oltenia -14,89%; SIF Banat Crisana -14,88%; SIF Transilvania -14,98%; SIF Muntenia -14,52; BRD -10,84%; Petrom -14,96%; Rompetrol Rafinare -14,71%; Transgaz -14,59%.
Sedinta de vineri a BVB nu a fost deschisa, adica nu s-au putut realiza tranzactii, sesiunea de predeschidere fiind prelungita pana la ora 16:15. Pentru a se stabili cotatiile de inchidere s-a aplicat algoritmul de fixing cererilor de vanzare si de cumparare inregistrate de-a lungul zilei. Este prentru prima data in istoria BVB cand cotatiile de inchidere sunt stabilite prin fixing.
Presedintele si directorul general al BVB, Stere Farmache, a declarat in aceasta dimineata, citat de NewsIn, ca Bursa va avea in sedinta de vineri o sesiune de predeschidere prelungita, decizia fiind luata in contextul international, in care bursele internationale s-au prabusit.
„Decizia este luata in contextul international, fiind o situatie neobisnuita. Apreciem ca bursa trebuie sa continue sa functioneze, insa avem parametrii care sunt adaptati si pentru astfel de situatii, iar modulul de predeschidere este folosit adesea de multe piete”, a declarat Farmache.
„Se va face o singura tranzactie la media zilei (pretul de fixing), astfel, cei care vand au posibilitatea sa vanda iar cei care vor sa cumpere pot face acest lucru. Se da astfel posibilitatea de a se face tranzactii, dar nu se permit fluctuatii de pret, pentru a nu se intampla ca acum doua zile”, a precizat pentru HotNews.ro Adrian Ceuca, director general adjunct la SSIF Broker Cluj.
Joi, Bursa de la Bucuresti a incheiat in scadere usoara, cu 0,82%, ajungand la un nou minim din ultimii aproape patru ani. Actiunile SIF au continuat, insa, sa se prabuseasca, indicele BET-FI coborand cu 7,43%.
Bursele europene scad foarte mult, vineri, dupa pierderile importante de pe bursele asiatice si pe Wall Street. Astfel, pe principalele burse europene de la Paris, Frankfurt si Londra, actiunile se prabusesc cu circa opt procente, insa au recuperat o mica parte din pierderile de dimineata. Caderi importante sunt si pe bursele de la Sofia, Istanbul si Madrid.
Pe Wall Street si pe bursele asiatice panica a fost cuvantul de ordine in ultima sedinta de tranzactionare.