Sari direct la conținut

UPDATE Subiect de la bacalaureatul din Franta: Ce formalitatile trebuie sa indeplineasca un marochinier care vrea sa isi protejeze marca de falsificatorii din Romania?/  Ambasada Romaniei de la Paris solicita scuze

HotNews.ro

Un sindicat francez din educatiei, UNSEN – CGT Educ’action sustine ca un subiect de drept din 2012 de la bacalaureatul francez pentru Stiinte si Tehnologia Managementului (STG) ii insulta pe romani, informeaza Mediafax. Subiectul vizat are urmatorul enunt: „Prezentati formalitatile pe care trebuie sa le indeplineasca un marochinier care vrea sa isi protejeze timp de 20 de ani marca de falsificatorii care opereaza in Romania”.

Potrivit comunicatului, subiectul nu necesita mentionarea Romaniei. „Mai degraba decat sa fie o clarificare pentru subiect, aceasta mentiune este insultatoare pentru romanii care se vad, inca o data, stigmatizati dupa declaratiile infame ale guvernului precedent”, afirma comunicatul.

„Sugeram ca subiectul de anul viitor sa fie: Prezentati formalitatile ce trebuie indeplinite de elevi pentru a se proteja de subiectele insultatoare”, se arata in comunicatul de presa. Sindicatul mai precizeaza ca va continua sa lupte impotriva rasismului.

UPDATE 1 Ambasada Romaniei la Paris a inaintat o scrisoare de protest ministrului francez al Educatiei in legatura cu subiectul dde la bacalaureatul francez, solicitand prezentarea de scuze si sanctionarea celor responsabili, informeaza Ministerul Afacerilor Externe, citat de Mediafax.

„In legatura cu subiectul de drept din 2012 de la bacalaureatul francez pentru Stiinte si Tehnologia Managementului (STG), Ambasada Romaniei la Paris a inaintat o scrisoare de protest catre ministrul francez al Educatiei nationale, Vincent Peillon, prin care solicita prezentarea de scuze si sanctionarea celor responsabili. Ministerul roman al Afacerilor Externe considera ca respectivul subiect de examen continea exprimari denigratoare la adresa cetatenilor romani, riscand sa genereze atitudini xenofobe”, informeaza MAE.

Ministerul reitereaza ca respinge cu fermitate orice forma de discriminare, stigmatizare colectiva si xenofobie, precum si utilizarea de mesaje sau stereotipuri cu caracter discriminatoriu la adresa cetatenilor romani. Potrivit MAE, „consideram ca astfel de manifestari risca sa genereze o atitudine ostila la adresa romanilor, prin propagarea catre publicul larg a unor perceptii negative care se rasfrang asupra unei intregi natiuni”.

UPDATE 2 Ministrul interimar al Educatiei, Liviu Marian Pop, va transmite o scrisoare oficiala omologului sau francez, Vincent Peillon, in care va solicita explicatii in legatura cu subiectul de la examenul de Bacalaureat din Franta care continea exprimari discriminatorii la adresa cetatenilor romani, se arata intr-un comunicat al Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS) informeaza Agerpres.

”Consideram ca pentru a ne pronunta in acest caz e nevoie de o analiza amanuntita a tuturor datelor. Prin urmare, vom transmite o scrisoare oficiala ministrului francez al Educatiei Nationale, Vincent Peillon, in care vom solicita explicatii in legatura cu acest posibil si nedorit caz de discriminare. Dupa ce vom avea o imagine completa, vom emite un punct de vedere nuantat”, declara ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop.

Ministrul interimar mai spune ca, indiferent de contextul socio-politic si de perceptia pe care cetatenii unui stat o au despre cetatenii altor state, ”factorii de decizie ai oricarui sistem modern de educatie trebuie sa adopte din start o atitudine responsabila, care sa nu favorizeze formarea sau intensificarea curentelor de opinie negative pe baza stereotipurilor identitare si cliseelor mentalitare”.

Nu este pentru prima data cand romanii sunt prezentati negativ in Franta, in cazurile anterioare fiind vorba despre mass-media franceza:

  • noiembrie 2011 – umoristul francez de origine marocana Jamel Debbouze i-a ironizat pe romanii din Franta , in cadrul unei emisiuni radiofonice, el propunand ca nationala „cocosului galic” sa aiba un capitan roman care sa cerseasca mingea. „Ar trebui sa avem un capitan roman in echipa Frantei. Iti imaginezi un capitan roman? Va rog, dati-mi mingea (…) pentru copii. Asta va face un roman”, a spus Debbouze.
  • septembrie 2011 – in cadrul programului de satira „Les Guignols de l’Info”, cele doua marionete „invitate” in platou pentru a discuta meciul de fotbal Romania – Franta care urma sa aiba loc in acea zi la Bucuresti (6 septembrie) s-au intrecut in glume umilitoare pe seama romanilor: „Nu sunt sigur ca meciul va incepe pentru ca atunci cand arbitrul va arunca moneda in aer nu e sigur ca o sa cada inapoi pe pamant, cu totii romanii aia acolo … Tactic, trebuie evitat contactul direct cu romanii, pentru ca au paduchi”. „Se stie ca sportul national in Romania nu este fotbalul, ci cersitul”, continua acesta. Intrebat apoi care va fi strategia tactica a echipei francezilor, marioneta raspunde: „Trebuie sa ne temem de contactul direct cu romanii.” „De ce, joaca dur?” „Nu, au paduchi.” Colegul sau de discutie nu se lasa insa mai prejos. „Am o gluma savuroasa… Stii cum se zice la cos de gunoi in romaneste? … Bucuresti”.
  • aprilie 2010 – umoristul Jonathan Lambert a facut, pe postul public France 2 , un joc de cuvinte intre „Salutul Roman” si noul „Salut Romanesc” – „S’il vous plait, Messieurs, Mesdames!”, rostit aplecat, cu mana intinsa si pe un ton rugator – textul tipic al cersetorilor din Hexagon.  Oamenii din sala s-au ridicat in picioare si, cu mana intinsa, usor aplecati, au rostit si ei, pe un ton rugator: „S’il vous plait, Messieurs!”, dupa care au izbucnit in ras.
  • august 2010, o alta gluma proasta a fost facuta, in tot la France 2, de jurnalistul sportiv francez Nelson Monfort, care a comentat , referindu-se la faptul ca inotatoarea franceza de origine romana Roxana Maracineanu, care se afla in studio, este trezorierul fan clubului unei alte sportive din Franta: „Trebuie sa fim atenti cu romanii pe acest plan”.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro