Sari direct la conținut

Ursii, lupii si pisicile salbatice care pun in pericol siguranta publica pot fi vanati oricand

HotNews.ro

Ursii, lupii si pisicile salbatice care pun in pericol siguranta publica pot fi vanati si in afara perioadelor stabilite prin lege, i-a informat ministrul Mediului Attila Korodi pe prefectii si directorii agentiilor pentru protectia mediului (APM) din judetele cu populatii de carnivore mari, potrivit agentiei Mediafax.

Korodi le-a trimis miercuri o adresa tuturor prefectilor si directorilor agentiilor pentru protectia mediului din judetele care detin populatii de carnivore mari prin care ii informeaza cu privire la noile reglementari privind speciile de urs, lup si pisica salbatica.

Acestea fac parte din speciile protejate, care nu instra sub incidenta Legii vanatorii. In cazul lor se foloseste termenul de „recoltare”, iar numarul maxim de exemplare ce pot fi recoltate anual din fiecare specie se stabileste prin ordin al ministrului Mediului.

Astfel, potrivit Ordinului 1575 din 16 septembrie 2014, pot fi recoltate, in oricare din stadiile ciclului lor biologic, 550 de exemplare de urs, 520 de exemplare de lup si 440 de exemplare de pisica salbatica.

Dintre acestea, 77 de exemplare de urs, sapte exemplare de lup si sapte exemplare de pisica salbatica raman la dispozitia autoritatilor, pentru a fi recoltate sau capturate in scopul relocarii, detinerii sau schimbului in scopul repopularii, in oricare din stadiile ciclului lor biologic, precum si pentru comertul cu produse obtinute din exemplare de urs recoltate.

Speciile de lup si pisica salbatica pot fi recoltate pana la 31 martie 2015, iar ursul – pana la 31 decembrie 2014 si intre 15 martie si 14 mai 2015.

Pe de alta parte, potrivit ordinului, exemplarele din speciile urs, lup si pisica salbatica, ce pun in pericol sanatatea si siguranta publica, dar si cele care se afla in intravilanul localitatilor, punand in pericol siguranta animalelor domestice si a personalului de ingrijire, pot fi recoltate sau capturate si in afara perioadelor stabilite pentru derogare.

„Consider ca dumneavoastra, ca reprezentanti ai Guvernului si autoritatii de mediu in teritoriu, aveti obligatia sa va asigurati ca numarul maxim de interventie alocat gestionarilor este utilizat in primul rand pentru situatii in care siguranta cetatenilor are de suferit”, le-a transmis ministrul Attila Korodi prefectilor si directorilor de APM.

El le-a mai solicitat ca, in interval de o saptamana, sa transmita o adresa comuna a prefecturii si APM catre toate autoritatile locale din judetele vizate, prin care sa informeze fiecare primar despre numarul maxim de interventie pe care il are la dispozitie.

Korodi a mai subliniat ca autoritatile locale trebuie sa inteleaga ca „prioritatea o reprezinta siguranta cetatenilor si nu activitatile de vanatoare recreativa sau sportiva”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro