USR a cerut scoaterea de pe ordinea de zi a plenului dezbaterea legilor justiției. Deputații PSD, PNL și UDMR au respins solicitarea / Legea CSM a fost adoptată
Cu 139 de voturi contra şi doar 72 de voturi pentru, deputații au respins solicitarea USR de sistare a dezbaterii în plen a primului proiect de lege din pachetul legilor justiţiei, privind organizarea CSM. Deputații puterii și cei ai opoziției au avut un schimb de replici acide.
- Proiectul de lege a fost adoptat cu cu 191 de voturi „pentru”, 83 de voturi ‘contra’ şi o abţinere.
„Așa cum am cerut şi săptămâna trecută şi ieri, vă rog să supuneți la vot solicitarea noastră privind scoaterea de pe ordinea de zi a legii CSM. Să aşteptăm avizul Comisiei de la Veneţia, aşa cum a cerut şi APCE”, a solicitat deputatul USR Ionuţ Moşteanu.
În replică, deputatul PNL Olivia Diana Morar a afirmat că motivaţia USR nu se susține pentru că raportul APCE nu solicită acest aspect.
”Raportul APCE este preponderent pozitiv pentru România şi reflectă un proces de evaluare aplicabil tuturor ţărilor membre ale Consiliului Europei, nu numai României. Procesul de evaluare al APCE este diferit de procesul de monitorizare în domeniul justiţiei, desfăşurat de Comisia Europeană”, a spus Morar.
Deputatul PNL, Gabriel Andronache a prezentat argumentele liberalilor pentru care solicitarea a fost respinsă.„Nimeni nu poate invoca că proiectul de lege privind CSM nu a fost unul dezbătut în amănunt. Proiectul a fost în dezbatere publică, ca și celelalte două propuneri legislative privind legile justiției, timp de doi ani de zile. Iar în acest context asociațiile profesionale, organizațiile neguvernamentale, CSM-ul și-au exprimat punctul de vedere. Ca atare, Ministerul Justiției, printr-un proces de sinteză ce merită subliniat, a reușit să includă în acest proiect opiniile majoritare de la toate autoritățile relevante din domeniul Justiției”, a explicat Andronache.
Totodată, deputata PSD, Oana Consuela Florea a intrat într-un schimb de replici cu Ionut Moșteanu replicându-i de la microfon: „Nu trebuie, dragi colegi, avizul Comisiei, de ce? Pentru că noi facem aceste legi ca să vrem să ridicăm MCV-ul, în toamnă, la sfârşitul lui octombrie, să intrăm în Schengen. Comisia de la Veneţia este un organ consultativ al Consiliului Europei. MCV-ul ţine de UE şi Ministerul Justiţiei lucrează îndeaproape cu comisia pentru ridicarea MCV-ului”, a spus ea. Vă rog, mergeţi în bancă, acum eu iau cuvântul”.
Pe intervenție, președintele de ședință deputatul PSD, Daniel Suciu: „Doamna Consuelo, să ştiţi că îi place de dumneavoastră”.
De la tribuna plenului, Moșteanu a replicat: „Florin Iordache ar fi mândru de discipolii lui!”.
Proiectul de Lege privind atribuțiile și organziarea Consiliului Superior al Magistraturii a intrat în dezbaterea Camerei Deputaţilor. Senatul este forul decizional în acest caz.
Comisia specială pentru legile justiției a finalizat săptămâna trecută dezbaterile pe primul proiect de lege din pachetul legilor justiției.