USR a contestat la Curtea Constituțională numirea lui Marian Neacșu la ANRE: Nu are vechimea și experiența cerute de lege/ Are și o condamnare penală definitivă
USR a depus vineri, la Curtea Constituțională, o sesizare cu privire la numirea lui Marian Neacșu în funcția de vice-președinte al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), a anunțat Cristina Prună, deputat USR. Reamintim că acesta a fost numit săptămâna trecută în această funcție, după ce a fost validat de comisii fără ca acesta să fi participat la audieri.
„Profilul lui Marian Neacșu este incompatibil cu cerințele prevăzute de lege pentru această funcție întrucât nu are vechimea și experiența care sunt cerute de lege. În plus, el nu poate ocupa un loc în Comitetul de Reglementare al ANRE întrucât a primit o condamnare penală definitivă!”, a afirmat Cristina Prună.
Aceasta a mai spus că USR va demara demersurile pentru a modifica Legea nr. 160/2012 care a aprobat Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 33/2007 privind funcționarea ANRE, astfel încât să fie eliminate „lacunele legislative care au permis ca un condamnat penal să poată fi numit în fruntea unei instituții publice”.
Marian Neacșu a fost secretar general al PSD, apoi s-a înscris în Pro România și a coordonat campania pentru alegerile europarlamentare. În afară de politică, experiența sa este legată de domeniul agriculturii, ca asociat la Estrella Imex SRL, care se ocupă de cultivarea cerealelor și acționar la SC Pui de Carne Slobozia. De altfel, cariera și-a început-o ca șef la IAS Slobozia. Apoi a fost director la SC Morăritul SA.
În ceea ce privește studiile, Neacșu a terminat Facultatea de Studii Economice de la Craiova și are un master în domenul „Studii de Securitate și Apărare”, la Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir”. A mai făcut și cursurile “Tehnici superioare de nutriţie a animalelor” „Formularea reţetelor de furajare asistată de calculator”.
În perioada 2008-2016 a fost deputat PSD de Ialomița. Apoi au intervenit niște probleme penale, care l-au împiedicat să mai candideze pentru un mandat de deputat. În februarie 2016, Neacșu a fost condamnat definitiv la 6 luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, pe motiv că și-a angajat fiica la biroul parlamentar.
Singura tangență cu domeniul energetic a fost un job part-time de consilier în cadrul Cabinetului preşedintelui ANRE, Dumitru Chiriță, în 2017. Atunci, întrebați de HotNews.ro care sunt atribuțiile lui Marian Neacșu, reprezentanții ANRE au răspuns că „asigură asistenţă în activitatea Preşedintelui ANRE în relaţia cu Parlamentul României, Guvern şi alte autorităţi publice centrale şi locale”. Neacșu a fost angajat cu un nr. de 4 ore/zi, pe o perioadă determinată, potrivit ANRE.
Citește pe această temă și:
- Marian Neacșu a fost ales vicepreședinte ANRE
- Marian Neacșu, validat de comisiile parlamentare pentru funcția de vicepreședinte ANRE, fără niciun fel de audiere
- De la morărit, furajare și politică la energie: Controversele numirii lui Marian Neacșu de la Pro România în funcția de vicepreședinte al ANRE
- PSD îl susține pe Marian Neacșu de la Pro România pentru funcția de vicepreședinte al arbitrului pieței Energiei
- Marian Neacșu, secretar general al PSD și un apropiat al lui Liviu Dragnea, a fost angajat pe o sumă confidențială pe postul de consilier la ANRE, instituție care a tot scumpit gazele și a contribuit la creșterea inflației