USR si-a lansat programul politic. Nicusor Dan: "O directie – coruptie si de administratie publica, de reformare a statului roman; a doua directie – dezvoltarea economica sustenabila"
Uniunea Salvati Romania si-a lansat miercuri programul politic intr-o conferinta de presa sustinuta de Nicusor Dan, Clotilde Armand si Cosette Chichirau, aceasta din urma fiind prima pe listele din Iasi la Camera Deputatilor si cea care a coordonat programul. Programul este deocamdata in dezbatere publica. Nicusor Dan a declarat ca sunt in continuare in discutie cu mai multi ministri din guvernul Dacian Ciolos, iar listele vor fi anuntate pe 20 octombrie.
- Programul poate fi consultat pe site-ul USR sau aici
„Cosette Chichirau deschide lista noastra la Iasi. Este doctor in economie al universitatii din Massachusetts, a lucrat in mediul economic si financiar in SUA si este cea care a coordonat acest program” a precizat Dan.
„Exista doua directii in acest program: o directie care tine de coruptie si de administratie publica, de reformare a statului roman si exista o directie care tine de dezvoltarea economica sustenabila, care sa genereze crestere si bani care sa alimenteze o administratie publica functionala,” a continuat acesta.
Cei trei au vorbit in conferinta de cinci capitole din cele 10 pe care le are programul.
Fragmente din declaratii:
Nicusor Dan:
„Propunem o justitie functionala si predictibila. Vrem sa ajungem la uniformizarea practicii judecatoresti, a predictibilitatii actului de justitie. Publicarea online a tot ce inseamna hotarare judecatoreasca. Va fi mult mai simplu sa vedem eventualele derapaje
Achizitiile publice – un sistem de control al achiztiilor publice, lista neagra a firmelor care s-au angajat sa faca achizitii si nu le-au facut.
Reforma a sistemului electoral care sa elimina monopolul partidelor mari de pe piata politca; reducerea pragului electoral; scaderea numarului de semnaturi; alegerea primarilor in doua tururi.
Ne pronuntam ferm pentru procesul de e-guvernare, un flux informatic predictibil a tot ce inseamna act de guvernare centrala si locala.”
Cosette Chichirau:
„Viziune de dezvoltare sustenabila bazata pe investitii si nu pe consum; vrem sa facem investitii in industrie.
Vrem sa scoatem romania din saracie, sa eliminam saracia complet si sa devenim o tara in randul tarilor occidentale. Motorul este industria, ne trebuie politici publice care sa creeze noi industrii.
Trebuie sa ne gandim nu numai la ce avem noi, ci care sunt trendurile mondiale si cum putem castiga in acee trenduri mondiale. Un exemplu – economia digitala, tranzitia catre obiecte inteligente, biotehnologii, energie regenerabila.
Ca la fotbal – trebuie sa alergam unde va fi mingea, nu unde este mingea.
Sa fim in primele 10-15 tari in anumite domenii. Romania are o sansa reala in economia digitala
Putem investi in capacitatea de colectare si prelucrare a informatiilor. Propunem o directie pentru indusutria IT spre exempu stiinta datelor. Romania poate fi creierul invizibil in aproape orice. Sa avem comapnii gen Facebook si in Romania, sa nu fim doar mana de lucru
Romanii din diaspora: efortul principal este de atragere inapoi, cei care au careiere de top cel mai probabil nu se vor intoarce propunem sa ii folosim ca o retea de influenta.
Invatamant accesibil tuturor. Nu suntem doar pe incurajarea excelentei. calea sigura de a iesi din saracie este educatia. pana la 6% din PIB.”
Raspunzand unei intrebari: „Am propus moratoriu pentru exploatarea cu cianuri.”
Clotilde Armand:
„Infrastrcutura de transport este un element esential vom face totul posibil sa facem o infrastructura de care avem nevoie.
Pregatirea deficitara a proiectelor, politzarea companiilor de stat si instabilitatea lor. Toate acestea sunt din cauza coruptiei. Propunem o reforma profunda a acestor institutii, depolitizarea lor.
Nu mai vrem sa avem o politica de cost minim care de fapt duce la un cost maxim. Economisim 1% din proiect pentru a plati 30% in plus. Firmele se duc la tribunal si castiga de trei ori mai mult decat am economisit prin cost minim.
Sa fie totul transparent, populatia sa stie care este acest masterplan de transport.
Sustinem coridorul european care este finantat, autostrata Sibiu – Pitesti dar si traversarea Carpatilor intre Targu Mures si Iasi. Faptul ca Moldova este izolata este o problema. Vrem ca aceasta autostrada sa fie o prioritate nationala.
PIB sanatate – cheltuim foarte putin pe cap de locuitor. Fie crestem acest PIB, fie putem sa alocam mai mult vrem sa trecem la 6% si vorbim si de eficientizarea sistemului.
Depolitizarea managementului spitalelor. descentralizarea, sa sfie axat mai mult pe sanatate si mai putin pe boala, rolul medicului de familie.”
***
Intrebat despre ministrii din guvernul Ciolos care ar putea candida din partea USR – Dragos Pislaru, Cistian Ghinea si Vlad Voiculesc, Dan a raspuns: „Pislaru – confrim tot ce a spus in inerviul pt Hotnews. Ghinea – confirm ce a spus in interviul pentru Adevarul. Voiculescu: este o persoana foarte interesata pe care o asteptam oricand in acest partid. Am purtat cel putin discutii profesionale cu el. Mai sunt cateva persoane din guvern cu care suntem in dialog. Listele de candidati pe 20 octombrie”.
In privinta semnaturilor, Nicusor Dan a declarat ca a crescut ritmul zilnic pana la 5000 pe zi si in prezent „am ajuns la 65.000”. „Cand vom fi la 10.000 pe zi vom fi siguri ca le strangem”. Pe de alta parte, el a precizat ca legea permite sa candidezi in circumscriptiile in care ai reusit sa strangi numarul necesar de semnaturi.
Despre observatori in sectii: „Eu am mare incredere in ministrul de interne ca va face un proces electoral foarte corect. I-am transmis oficial sugestii sa aiba intalnire cu ONG-urile care urmaresc procesul electoral de 20 de ani suntem pentru camere video in sectiile de votare. Vrem sa avem cat mai multi observatori ai nostri, oricine vrea sa contribuie la corectitudinea procesului electoral.
Intrebat cum comenteaza atacul impotriva lui Kovesi si acuzatiile de plagiat:
„Aparent este un atac impotriva unei persoane, de fapt este impotriva unei institutii. Aceasta institutie rezolva o chestiune a coruptiei care tine de securitatea nationala, deci este de fapt un atac la securitatea nationala. pe care il poarta niste partide care pretind ca pastreaza fiinta nationala si tot felul de vorbe frumoase. Va fi una din temele importante ale acestei campanii electorale – lupta intre un stat in care jutitia functioneaza si o coalitie a penalilor care doresc ca aceste lucruri sa inceteze. In ceea ce priveste fenomenul plagiatului, suntem pentru functionarea unei institutii independente cum pare a fi CNATDCU. Orice teza trebuie verificata si reverificata daca exista suspiciuni”.
Despre faptul ca presedintele Klaus Iohannis i-a cerut premierului Dacian Ciolos sa isi declare macar „simpatia” pentru partidul cu care ar putea sa colaboreze: „Eu cred ca dl Ciolos are o importanta incredere populara. Cred ca multi romani au vazut in dumnealui o speranta de schimbare si prin asta multi romani asteapta sa continue in fruntea guvernului. Si atunci cred ca mersul logic este ca dl Ciolos sa vina cu proiectele dumnealui si anumite partide care se regasesc care au aceeasi idee de dezvoltare sa il sustina declarativ in campanie pentru ocuparea fotoliului de prim-ministru. Cred ca invers nu este fezabil, dumnealui s-a angajat sa guverneze pe o anumita perioada.”