Sari direct la conținut

Utile: Cele mai frecvente boli de inima, pe intelesul tuturor; Analgezicele ar putea tripla riscul de cancer la rinichi; 5 alimente pentru o vedere buna; Sanatate cu ajutorul ceasului biologic intern

HotNews.ro
Utile, Foto: Colaj foto
Utile, Foto: Colaj foto

Sanatate cu ajutorul ceasului biologic intern. Cronobiologia, stiinta care analizeaza ritmurile noastre biologice, explica reactiile organismului pe parcursul a 24 de ore. Numeroase studii pe aceasta tema au dovedit ca exista o periodicitate a performantelor umane, avand un maxim intre anumite ore. Ca sa actionam eficient, spun specialistii, trebuie sa descoperim ce fel de bioritm avem, pentru ca fiecare dintre noi este dotat cu un „mecanism” intern, care ne coordoneaza intreaga activitate: somnul, vigoarea- fizica si intelectuala-, dar si alimentatia. De aceea, unii dintre noi au un bioritm”de dimineata”, in timp ce altii sunt programati genetic cu un bioritm „de seara”. Altfel spus, unii au un randament maxim in prima parte a zilei, altii, in a doua parte a zilei. De aceea, daca vom cunoaste orarul organelor interne, vom sti sa actionam eficient, in viata de fiecare zi, scrie Click.

Cele mai frecvente boli de inima, pe intelesul tuturor. Bolile de inima sunt cauza numarul unu de deces in lume. Cele mai intalnite sunt hipertensiunea, cardiomiopatia ischemica, tulburarile de ritm si deficientele valvelor. Asociate, toate aceste afectiuni conduc la infarct sau insuficienta cardiaca. Barbatii au un risc cardiac mai mare decat femeile. La fel si persoanele cu istoric familial. Factorii de risc ce pot fi controlati sunt colesterolul crescut, obezitatea, diabetul si fumatul. Ateroscleroza inseamna ingrosarea si infundarea arterelor inimii. Printre cauze se numara fumatul, obezitatea, stresul. „Placa de aterom formata poate creste in dimensiuni, formand cheaguri de sange ce blocheaza complet arterele si sisteaza alimentarea cu sange a inimii pe o anumita portiune. Asa apare infarctul”, explica prof. dr. Maria Dorobantu, sefa clinicii de cardiologie din cadrul Spitalului de Urgenta Floreasca din Bucuresti. Durerile repetate in piept sunt un simptom al aterosclerozei, insa majoritatea pacientilor afla ca au arterele blocate dupa ce fac un atac, anunta EVZ.

Analgezicele ar putea tripla riscul de cancer la rinichi. Persoanele care fac abuz de medicamentele contra durerilor prezinta un risc triplu de a se imbolnavi de cancer la rinichi, in comparatie cu cele care nu apeleaza prea des la astfel de pastile, avertizeaza oamenii de stiinta de la Scoala de Medicina Harvard din Boston. Cercetarea realizata pe un esantion de peste 125.000 de persoane arata ca cele care luau in mod regulat analgezice prezentau un risc cu 51% mai mare de a se confrunta cu aceasta boala. Predispozitia la cancerul renal era tripla in randul participantilor care au folosit aceste pastile in mod constant pe o perioada de zece ani. Aspirina a fost singurul antiinflamator care nu a crescut riscul de imbolnavire, cel mai probabil pentru ca nu contine ibuprofen, substanta gasita in majoritatea analgezicelor. Statisticile arata ca medicamentele antiinflamatoare sunt cele mai folosite de intreaga populatie, informeaza Gandul.

Meditatia, o forta vindecatoare. In ritmul trepidant al zilelor noastre, avem nevoie ca de aer de momentele de singuratate in care ne reculegem, in care sa ne intoarcem spre noi insine. „Contactul cu eul interior poate fi facut pe diferite cai de acces. Important este sa avem curajul de a deschide macar una dintre usi”, spune psihologul Lena Rusti de la Mentarex Consult Bucuresti. O astfel de cale este meditatia. Ea redistribuie atentia persoanei dinspre exterior spre interior, dar spre deosebire de psihoterapie, ea nu solicita partea constienta, rationala. Cel care mediteaza isi goleste mintea de ganduri si se concentreaza asupra respiratiei, de exemplu, sau asupra unei imagini mentale. Potrivit specialistilor, persoanele care mediteaza au mai putine reactii impulsive si controleaza mai bine stresul, recunoscut ca factor de risc pentru numeroase afectiuni fizice si psihice, scrie Adevarul.

Razi in hohote ca sa te simti mai bine. Atunci cand razi foarte tare, in creier sunt eliberate endorfine, ce diminueaza senzatia de durere, arata un studiu al oamenilor de stiinta britanici. Specialistii au testat reactia la durere mai multor voluntari, in timp ce acestia se uitau ori la o comedie, ori la o drama. Rezultatele au aratat ca un sfert de ora de ras sanatos este suficient pentru a creste cu 10% toleranta la durere. Endorfinele eliberate in creier in timpul rasului puternic sunt un fel de mesageri chimici intre neuroni, care pot atenua astfel semnalele de durere fizica sau chiar de stres. Endorfinele se produc si in timpul exercitiilor fizice, ceea ce contribuie la senzatia de placere in timpul alergarii sau in timpul practicarii unor sporturi, anunta Libertatea.

5 alimente pentru o vedere buna. Se stie ca mancarea influenteaza modul de functionare al organismului. Cercetatorii au demonstrat ca anumite alimente pot imbunatati vederea. Pestele furnizeaza suport structural pentru membranele celulare. Este recomandat pentru pastrarea sanatatii ochiului. Spanacul, varza si salata sunt plante bogate in caroteni. Astfel, luteina din aceste legume protejeaza macula de arsurile solare si de lumina fosforescenta. Oul este bogat in cisteina, sulf, lecitina, amino-acizi si luteina. Aceste componente previn formarea cataractei. Usturoiul si ceapa au un continut bogat de sulf, necesar producerii de glutemina, un important antioxidant, atat pentru ochi, cat si pentru intregul organism, informeaza Click.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro