Utile: Crema antirid care „imita” injectiile cu toxina botulinica; Curentul electric, folosit in tratamentul bolilor de rinichi; Orezul brun, bun pentru creier; Fumatorii sunt predispusi la viroze respiratorii
Noutati din domeniul reproducerii. Sase mii de copii s-au nascut in Romania, in ultimii doi ani, datorita fertilizarii in vitro. Tehnicile de reproducere asistata si solutiile inovative, precum transplantul de uter, pot fi de ajutor in aducerea pe lume a unui copil. Fertilizarea in vitro, transferul zigotului in interiorul trompei uterine, precum si injectarea intracitoplasmatica a spermatozoizilor (denumita si inseminare artificiala intrauterina) sunt cele mai utilizate metode de reproducere asistata, scrie Adevarul.
Crema antirid care „imita” injectiile cu toxina botulinica. O crema antirid si antiimbatranire cutanata, pe baza de apa echilibrata in deuteriu (AED), a aparut recent pe piata. Noul produs dermato-cosmetic este creat de un medic dermatolog, g-ral mr. (r) prof. univ. dr. Ioan Nedelcu. Specialistul spune ca apa saracita in deuteriu este creata in laborator si are efect antiaging. Crema antiimbatranire contine substante active care mimeaza efectul antirid al extractului din veninul de vipera de templu, scrie Gandul.
Curentul electric, folosit in tratamentul bolilor de rinichi. Medicii de la Institutul de Urologie si Transplant Renal din Cluj au utilizat curentul electric pentru a trata tumoarea la rinichi a unui pacient. Metoda a fost folosita pentru prima oara in Romania in tratarea chisturilor renale care nu sunt tumori canceroase, dupa cum au declarat medicii clujeni. Echipa condusa de profesorul Mihai Lucan de la Institutul de Urologie si Transplant Renal din Cluj a tratat un pacient de 50 de ani, din Botosani, folosind o metoda deja brevetata in cazul interventiilor la alte organe: curentul electric. Barbatul tratat la Cluj mai suportase doua interventii la rinichi in trecut, scrie Romania libera.
Orezul brun, bun pentru creier. Orezul are un continut scazut in grasimi, furnizeaza organismului multe proteine si majoritatea vitaminelor din complexul B, insa vitaminele A, C si B12 sunt prezente intr-o cantitate modesta. In privinta fosforului existent in bobul de orez, acesta actioneaza asupra sistemului nervos si stimuleaza activitatea cerebrala. Nutritionistii recomanda consumul orezului brun, considerat mult mai sanatos, datorita compozitiei chimice, in comparatie cu orezul alb, care pierde din nutrienti in timpul prelucrarii, scrie Adevarul.
Fumatorii sunt predispusi la viroze respiratorii. Medicii avertizeaza ca fluctuatiile de temperatura ne afecteaza sistemul imunitar. Printre persoanele cele mai afectate de schimbarile bruste de temperaturi se numara fumatorii. „Aceasta categorie de persoane au sistemul respirator afectat, iar fluctuatiile de temperatura ii fac mai predispusi la viroze respiratorii, care pot fi de mai multe feluri, de la mici senzatii de inflamatie in gat si pana la aparitia gripei sezoniere”, explica dr. Sebastian Mitu, de la Spitalul „Colentina” din Capitala, potrivit Gandul.
Sfaturi: cum facem sa reducem consumul de combustibil. Primul lucru de care trebuie tinut cont pentru ca masina dumneavoastra sa aiba un consum cat mai mic de combustibil este starea tehnica a masinii. In acest sens cele mai importante componente care trebuie luate in considerare sunt: filtrul de aer (trebuie schimbat periodic), bujiile, geometria rotilor (volanul nu trebuie sa „traga” intr-o parte), franele trebuie verificate sa nu fie blocate (pistoane blocate in etrier, frana de mana prea stansa, rulmentii rotilor sa fie in stare buna). Orice transformare sau modificare a componentelor unei masini ce nu este in concordanta cu specificatiile tehnice ale producatorilor duc la schimbari ale comportamentului masinii pe carosabil si, implicit, asupra consumului de combustibil, scrie AutoDigest.ro.