Sari direct la conținut

Utile: Cum ne protejam ochii de infectii la piscina; Ghid de drumetie in siguranta pe munte; Fumatul ar putea avea si beneficii asupra sanatatii – studiu

HotNews.ro
Utile, Foto: Colaj foto
Utile, Foto: Colaj foto

Printre furtuni si ursi: Ghid de drumetie in siguranta pe munte. EVZ a aflat de la un alpinist cum trebuie sa fii echipat si ce comportament este indicat sa ai in situatiile limita ce pot aparea pe trasee: furtuna, pierderea marcajului, intalnirea cu ursul. Cum lunile iulie si august sunt ideale pentru o drumetie pe munte, EVZ a solicitat ajutorul unui alpinist al Clubului Alpin Roman, Dan Vasilescu, pentru a redacta un scurt ghid de evitare a pericolelor. Daca pleci pe trasee simple si scurte (maximum 4-5 ore), poti apela la adidasi si sandale de munte. Alege piesele de incaltaminte cu profile antiderapante. Pentru traseele lungi, la inaltimi mari, ai nevoie de bocanci. Nu pleca insa cu o pereche noi. Te poti trezi ca te bat pe traseu. Cumpara-i din timp, testeaza-i prin oras si schimba-i daca ai probleme. Se poate intampla si la marci de renume. Vara, e bine sa ai la tine si aparatoare pentru pietre.

Fumatul ar putea avea si beneficii asupra sanatatii – studiu. Desi autoritati consacrate precum Organizatia Mondiala a Sanatatii, Centers for Disease Control and Prevention si experti de la Food and Drug Administration au avertizat in repetate randuri ca fumatul dauneaza grav sanatatii, exista studii care contrazic aceasta teorie. Cercetari recente au demonstrat ca dependentii de tutun sunt protejati de acest viciu impotriva cancerulului, bolilor de inima si afectiunilor pulmonare, informeaza Live Science. Chiar daca dependentii de nicotina cheltuiesc multi bani cu acest viciu, cel putin nu vor da bani pe interventii chirurgicale la genunchi. Aceasta este concluzia unui studiu care arata ca fumatorii prezinta un risc scazut de a suferi operatii la genunchi. Integral in Gandul.

Metode simple de prevenire a tulburarilor de memorie. Nu este suficient sa cititi o carte sau sa faceti un rebus pentru a tine memoria in priza. Un program regulat de somn, miscare si o alimentatie sanatoasa antreneaza creierul si tin dementa departe. Creierul este in forma maxima in jurul varstei de 22 de ani, si se mentine asa fara niciun efort suplimentar doar cativa ani. Incepand de la 27 de ani, isi fac aparitia primele semne ale imbatranirii creierului, iar problemele se acutizeaza daca nu stimulati suficient creierul. O alimentatie saraca in grasimi si bogata in vitamine si nutrienti si o hidratare corespunzatoare reprezinta cei mai usori pasi spre o memorie de fier, scrie EVZ.

Cum ne protejam ochii de infectii la piscina. Pentru a ne feri de conjunctivita de bazin, ar trebui sa purtam ochelari de inot sau, cel putin, sa clatim bine ochii cu apa dupa baie si sa evitam sa imprumutam prosopul. In acest sezon, cand luam cu asalt piscinele si lacurile, infectiile oculare sunt mai frecvente decat oricand. Insa este important sa nu le tratam la intamplare. Conjunctivita de bazin este atat de contagioasa incat este suficient ca o singura persoana infectata sa faca baie in piscina pentru ca toti ceilalti care vor intra in apa ulterior sa se contamineze. Conjunctivita este inflamatia conjunctivei, membrana transparenta care acopera interiorul pleoapelor si partea alba a globului ocular. Ea se manifesta prin inrosirea ochilor, prin inflamarea pleoapelor, senzatie de nisip in ochi si de mancarime si prin secretii apoase sau, in functie de microbul care a cauzat-o, purulenta, scrie Adevarul.

Absenta unei proteine, responsabila de infertilitate masculina. Ce alti factori duc la aparitia acestei afectiuni. Oamenii de stiinta spun ca au descoperit inca o cauza responsabila pentru numarul tot mai mare de barbati care se confrunta cu infertilitatea. Potrivit specialistilor, absenta unei proteine, denumita DEFB126, in lichidul seminal masculin face ca spermatozoizii sa isi piarda din proprietati, informeaza The New York Times. Studiul, publicat in jurnalul Science Translational Medicine, arata ca proteina in cauza este generata de o gena si ca barbatii care au doua copii ale genei defecte nu produc aceasta proteina. Desi modalitatea exacta in care aceasta proteina influenteaza fertilitatea este neclara, oamenii de stiinta au constatat ca barbatii care prezinta aceasta mutatie prezinta un risc crescut de a nu avea copii, scrie Gandul.

Totul despre oua. Ouale nu sunt chiar atat de rele pe cat se spune, chiar daca, de cele de mai multe ori cand ne gandim la ele ne vine in minte un singur cuvant: colesterol. Este adevarat ca ouale au mai mult colesterol, insa si organismul, fie el si al bebelusului, are nevoie de grasimi. Galbenusul de ou, de exemplu, este un aliment deosebit de nutritiv pentru bebelusi (introducerea lui in alimentatie fiind recomandata doar dupa 8 luni) – contine vitamina A, 5 grame de proteine complete si de calitate, vitamina B12 (substanta nutritiva carenta in dieta vegetarienilor stricti). Un galbenus de ou contine aproximativ 6 grame de grasimi, dintre care 4 sunt nesaturate si 2 sunt saturate, scrie EVZ.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro