Utile: Cum te ajuta 45 de minute de exercitii fizice sa arzi calorii pe tot parcursul zilei; Zece sfaturi pentru a fi in forma dupa concediu; Riscurile la care te expui daca urmezi o dieta saraca in vitamine si minerale; Aftele bucale, de ce apar si de ce sa ne ferim
Cum te ajuta 45 de minute de exercitii fizice sa arzi calorii pe tot parcursul zilei. Un studiu recent arata ca organismul persoanelor care fac exercitii fizice tinde sa arda calorii si dupa terminarea programului de sport. De exemplu, corpul unui barbat care a lucrat la o bicicleta statica continua sa arda 190 de calorii pe parcursul a 14 ore de la terminarea antrenamentului. Aceasta teorie este valabila si in cazul altor sporturi, inclusiv al fotbalului, al inotului si chiar al partidelor de sex. Pentru a ca organismul sa topeasca grasimile si dupa terminarea antrenamentului cercetatorii recomanda exercitiile intense, care determina organismul sa transpire si sa accelereze bataile inimii, informeaza Daily Mail. Oamenii de stiinta de la Appalachian State University din Kannapolis, Carolina de Nord – SUA, au rugat un grup de zece voluntari, cu varsta cuprinsa intre 22 si 33 de ani, sa faca ciclism, un sport care solicita organismul sa arda pana la 519 calorii in 45 de minute. Dupa terminarea antrenamentului, voluntarii au fost monitorizati pe tot parcursul zilei si s-a constatat ca au mai „topit” inca 190 de calorii in tot acest interval, fara ca participantii sa mai faca si alt efort fizic, scrie Gandul.
Cum se utilizeaza corect spray-urile astmatice. Daca nu sunt administrate in mod corespunzator, produsele de acest gen nu asigura un control eficient al bolii, favorizand crizele severe. In momentul administrarii dozei de spray pentru controlul astmului, plamanii trebuie sa fie complet goliti de aer. Specialistii spun ca exista doua tipuri de spray-uri care se administreaza in caz de astm bronsic: cele de intretinere si cele care se iau in episoadele de criza. Tratamentul cu astfel de medicamente, numite inhalatoare, este cel mai eficient pentru aceasta afectiune, fiindca substanta terapeutica este „livrata” odata cu aerul inhalat spre bronhii si spre plamani, unde trebuie sa actioneze. Pe de alta parte insa, greselile de administrare se pot face la tot pasul. „Pe tot parcursul procedurii, de la pozitionarea dispozitivului in gura, la timpii de corelare dintre inhalare si eliberarea spray-ului si la durata mentinerii respiratiei pentru ca substantele sa se depoziteze, se pot face greseli”, explica prof. dr. Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie, anunta Adevarul.
Zece sfaturi pentru a fi in forma dupa concediu. Concediul poate fi o binecuvantare, dar finalul sau si transformarea zilelor linistite in rutina pot lovi din plin, aducand depresii si zile stresante. Odata terminat sezonul estival, s-au incheiat si majoritatea concediilor. Revenirea la ritmul obisnuit este mai grea decat pare, iar multi angajati sunt marcati de efectele „socului postconcediu”. Despacheteaza imediat. Nu este nimic mai trist decat ca o persoana sa se impiedice de bagajele din concediu pentru urmatoarele doua saptamani. Simte-te bine. Daca ai venit din vacanta incarcat spiritual, nu trebuie sa tii starea pentru tine. O petrecere sau o iesire in oras cu prietenii ajuta. Ia-o usor. Nu trebuie sa te oferi voluntar pentru proiecte prea mari la munca. A tinti sarcini mai multe si mai usoare, care ofera timp de gandire la viitoarea vacanta, este o strategie folositoare, informeaza Click.
Riscurile la care te expui daca urmezi o dieta saraca in vitamine si minerale. Din dorinta de a arata bine tot mai multe femei renunta la alimentele bogate in vitamine si minerale si apeleaza la diete sarace in kilocalorii si in grasimi, avertizeaza medicii. Specialistii spun ca tot mai multe persoane care doresc sa scape de kilogramele in plus apeleaza la produse care au un continut sarac in zahar si grasimi, fara a tine cont ca astfel de alimente sunt de regula lipsite de fier, vitamina D si calciu – nutrienti indispensabili organismului. Potrivit estimarilor, o femeie din zece se confrunta cu deficiente de fier, pentru ca evita alimentele care abunda in acest mineral, printre care se numara si carnea rosie. Un studiu recent, realizat de o companie care produce suplimente de fier arata ca tot mai multe femei apeleaza la cure drastice, care au un continut scazut de kilocalorii si sunt sarace in nutrienti esentiali organismului, scrie Gandul.
Vrei sa scapi de burta? Alege aerobicul! Exercitiile de tip aerobic sunt mai eficiente in reducerea grasimii abdominale decat antrenamentele care solicita muschii. Aceasta pentru ca sporturile care cresc necesarul de oxigen (alergari, inot, ciclism) se asociaza cu un consum de calorii cu 67% mai mare decat cele anaerobe (antrenamente de forta, flotari). Specialistii de la Universitatea Duke din Statele Unite ale Americii subliniaza ca trebuie sa tinem cont de acest lucru, atunci cand dorim sa pierdem in greutate. In plus, scaderea circumferintei taliei este importanta pentru prevenirea unor boli precum sindromul metabolic si afectiunile cardiovasculare. Sindromul metabolic se diagnosticheaza daca se constata cel putin trei dintre urmatoarele criterii: obezitate abdominala (circumferinta taliei peste 102 cm la barbati si, respectiv, peste 88 cm la femei), hipertensiune arteriala, hiperglicemie (nivelul crescut de glucoza in sange) si un profil lipidic anormal (dislipidemie), anunta Adevarul.
Aftele bucale, de ce apar si de ce sa ne ferim. Aftele bucale, numite si stomatite aftoase, sunt leziuni dureroase care apar mai ales la persoanele cu imunitate scazuta sau in cadrul unor modificari hormonale specifice ciclului menstrual, sarcinii, menopauzei si pubertatii. Daca leziunea este foarte dureroasa si persista mai mult de doua saptamani, ulceratia poate anunta prezenta altor boli, fiind indicate in acest caz, analize medicale suplimentare. Astfel, aftele pot aparea si in cadrul unor afectiuni, precum boala Crohn, afectiune inflamatorie a intestinului. Persoanele infectate cu HIV au un risc mai mare de a face afte, din caza sistemului imunitar slabit. Ciocolata, cafeaua, alunele, branza, rosiile, capsunile si nucile sunt cateva dintre alimentele bogate in histamine, subtante care pot produce alergii alimentare si care favorizeaza aparitia aftelor. Acelasi efect il au si alimentele care contin gluten (cerealele) si conservanti precum acidul benzoic (E210) si acidul sorbic (E200). In locul acesta, in perioada tratarii aftelor, se recomanda consumul unor alimente precum branza de soia, ovaz, carne de vita, ciuperci, porumb, castraveti, curmale si usturoi, informeaza Click.