Utile: In Romania inca se moare din cauza hemofiliei; Ce nu stiai despre aditivii din paine; Cele 3 motive sa mananci ciocolata neagra in fiecare zi
In Romania inca se moare din cauza hemofiliei. Asociatiile pacientilor cu hemofilie au tras un semnal de alarma cu privire la faptul ca in Romania inca se moare din cauza hemofiliei, pentru ca nu sunt suficienti banii alocati tratamentului necesar. Potrivit reprezentantilor Asociatiei Romane de Hemofilie si Asociatiei Nationale a Hemofilicilor din Romania, statul roman aloca pentru tratarea unui pacient de hemofilie intr-un an fondurile pe care le primeste un alt european cu hemofilie intr-o luna. Presedintele Asociatiei Romane de Hemofilie, Daniel Andrei, a sustinut ca Programul national de tratament al hemofiliei si talasemiei este subfinantat. De asemenea, lipsa unui Registru national al bolnavilor cu hemofilie reprezinta principala cauza pentru lipsa unei fundamentari realiste a fondurilor alocate programului, necunoasterea numarului de bolnavi cu hemofilie si a nevoilor reale de servicii si tratament a acestora, noteaza doctorulzilei.ro.
Cele 3 motive sa mananci ciocolata neagra in fiecare zi. Am tot auzit, in ultima vreme, ca e bine sa mancam ciocolata neagra, amaruie, cu cat mai multa cacao. Studii recente ne ofera explicatiile precise care confirma fara urma de indoiala calitatea de medicament natural al ciocolatei negre. 1. Scade riscul bolilor de inima – Tinerii de peste 20 de ani care mananca in fiecare zi 8 grame de ciocolata neagra (adica o patratica) prezinta o imbunatatire evidenta a functiilor vasculare, a aratat un studiu recent realizat de echipa medicului Telmo Pereira, de la Colegiul Superior de Tehnologie a Sanatatii din Portugalia. Integral in Adevarul.
Ce nu stiai despre aditivii din paine. Paine alba sau neagra? Inainte sa te decizi, citeste eticheta in cautarea E-urilor periculoase. Pentru ca, de multe ori, painea neagra nu este mereu – neagra. Poate fi din faina alba, dar cu aditivi de colorare. Fata de acum cativa ani, in magazine poti gasi zeci de feluri de paine, ambalata sau neambalata, cu sau fara sare, graham, cu seminte, de secara… Cand alegi painea, trebuie sa tii, intr-adevar, cont de problemele tale de sanatate. Dar intai si intai trebuie sa alegi o paine cu o compozitie cat mai simpla. Pentru a da culoarea specifica painii negre, unii producatori adauga coloranti, cum este caramelul, spun specialistii. In multe cazuri, faina alba nu este amestecata nici macar cu o cantitate cat de mica de faina neagra. Culoarea este data 100% de colorant, scrie clicksanatate.ro.
Beneficiile extraordinare ale ridichiilor. Desi multa lume nu stie, banalele ridichii rosii sunt bogate in vitamine si minerale si pot combate boli grave precum cancerul sau bolile de rinichi. Ridichile contin vitamina C, (100 de grame de ridichii asigurand un sfert din necesarul zilnic al organismului), acid folic (6%) si potasiu (5%). Au cu un continut mediu de vitamina B6, riboflavina, magneziu, cupru , zinc, fier si calciu. Deasemenea, 100 de grame de ridichii contin1,6 grame de fibre. Previn cancerul – Datorita continutului de acid folic, vitamina C si antocianine, ridichiile sunt foarte eficiente in combaterea cancerului de colon, intestinal, de rinichi si de stomac. Alte beneficii pe doctorulzilei.ro.
Care sunt cei mai importanti „colaci de salvare” pentru inima ta. Chiar daca, desigur, predispozitia genetica este un factor decisiv in instalarea bolilor cardiovasculare nu inseamna ca trebuie sa ne resemnam si sa dam vina pe gene atunci cand ne imbolnavimSpecialistii spun ca, si in cazul bolilor cardiovasculare, oamenii au tendinta sa supraestimeze rolul factorului genetic. „Trebuie sa constientizam faptul ca, de foarte multe ori, genele au un impact mai mic asupra starii noastre de sanatate decat stilul de viata. Chiar daca am mostenit de la parinti genele predispozitiei la boli de inima, putem face foarte multe lucruri in aceasta privinta pentru a tine bolile departe”, explica profesorul doctor Peter Meredith de la Universitatea din Glasgow, Scotia. De aceea, este important ca fiecare dintre noi sa cunoasca lucrurile care ne predispun la ateroscleroza, la hipertensiune arteriala si la alte probleme de sanatate care ne scurteaza viata. Odata cunoscuti factorii de risc, ei trebuie inlaturati astfel incat afectarea cardiovasculara sa fie minima, noteaza Adevarul.