Utile: Merele au efecte spectaculoase asupra inimii. In ce cantitati ar trebui consumate; "Lenea" copilului, semn de tulburare de invatare; Obsesia pentru diete poate deveni o boala; Trei sfaturi pentru a nu te ingrasa toamna
Merele au efecte spectaculoase asupra inimii. In ce cantitati ar trebui consumate. Un nou studiu a demonstrat ca un mar consumat zilnic, timp de o luna, poate imbunatati considerabil starea inimii in cazul adultilor de virsta mijlocie. Nivelul colesterolului pentru cei care mananca in fiecare zi mere scade cu 40% dupa doar 4 saptamani. Nivelul ridicat de colesterol este responsabil pentru atacurile cardiovasculare, ateroscleroza, litiaza biliara si o multime de alte boli. Merele contin polifenol, un antioxidant care protejeaza celulele de prejudiciile provocate de radicalii liberi, atomi reactivi care contribuie la lezarea tesuturilor din organism. De exemplu, atunci cand colesterolul (LDL) sau lipoproteina cu densitate joasa este oxidata se depoziteaza pe artere si poate provoca boli cardiace, scrie EVZ.
„Lenea” copilului, semn de tulburare de invatare. Stiai ca Einstein si Napoleon erau dislexici? Ca nu se puteau concentra si invatau greu? Aproape 10% din copii au aceasta tulburare in prezent. Familia lui Andrei sta in acelasi bloc cu mine. Despre Andrei, parintii lui au spus mereu ca „nu prea ii place cartea”. Baiatul le pune invatatorului si parintilor rabdarea la incercare. Ce se va intampla cu el atunci cand va fi mare? Ti se pare cunoscuta situatia? Ei bine, copiii mai slabi la invatatura pot fi, de fapt, dislexici. Dislexia este o tulburare de invatare cauzata de o disfunctionalitate neurologica, fiind, in unele cazuri, mostenita de la parinti. Dislexia nu depinde de nivelul intelectual. Cei mai multi dislexici sunt creativi, inventivi si au un IQ foarte ridicat, anunta Adevarul.
Obsesia pentru diete poate deveni o boala! Dietele au devenit de mult timp o moda. Toata lumea vrea sa fie slaba, sa se incadreze in tipar, iar daca nu se indeplinesc masurile, apar si complexele. Doar ca disperarea de a fi in standarde te poate imbolnavi. Dr. Ciprian Constantin iti explica la ce se poate ajunge daca exagerezi. Tulburarile alimentare sunt o categorie aparte de afectiuni, aflate la granita dintre nutritie si psihiatrie. In aceste cazuri, imaginea unei persoane despre sine este afectata prin gesturi si actiuni care pot fi insa usor identificate de medicul specialist. Un indiciu esential este modul de hranire, iar comportamentul alimentar normal presupune un echilibru intre cantitatea de alimente ingerate si consumul de energie necesar activitatilor cotidiene. Conform doctorului Ciprian Constantin, specialist in Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, „obsesia pentru diete este caracterizata incomplet ca anorexie sau bulimie nervoasa si poate implica utilizarea frecventa a unui comportament compensator de catre o persoana cu greutate in limite sau depasind usor limitele caracteristice varstei si inaltimii sale. Granita intre normal si patologic este fin trasata”, informeaza Libertatea.
Trei sfaturi pentru a nu te ingrasa toamna. Vara a trecut, iar tendinta de a manca mai mult este destul de mare. Invata sa rezisti tentatiilor si sa nu treci in sezonul rece cu kilograme in plus. Mananca des mere. Medicii recomanda consumul lor zilnic, deoarece sunt fructe bogate in antioxidanti, au proprietati anti-inflamatorii, ajuta digestia si combat alergiile. Sunt ideale pentru gustari rapide sau le poti prepara in numeroase feluri. Consuma zilnic mancaruri calde. Cel mai indicat ar fi sa servesti zilnic o supa calda de legume – este sanatoasa si recomandata pentru mentinerea siluetei. Incearca si pilaful de orez cu legume, tocanite delicioase si chiar fructe de sezon taiate marunt si incalzite in putina miere, ca desert. Nu uita de bauturile calde: ceai, lapte sau cacao cu lapte, scrie EVZ.
Exercitii usoare pentru tonifiere. Luna trecuta ti-am prezentat cateva exercitii simple, cu ajutorul carora iti poti ,,rezolva” micile imperfectiuni. Asa cum ti-am promis, in acest numar continuam seria exercitiilor prin care te poti mentine usor in forma! Coapse, Sprijina-te pe un genunchi si pe o palma, cu celalalt picior intins in lateral, la nivelul soldului. Trage genunchiul la piept, mentine-l asa cateva secunde, dupa care-l intinzi din nou. Efectueaza 3 serii a cate 20 de repetari. Abdomen. Intinde-te pe spate, cu mainile sub bazin. Ridica usor picioarele flexandu-le catre piept, dupa care le intinzi fara sa atingi podeaua, cu picioarele apropiate. Atunci cand sunt intinse, picioarele nu se lasa prea jos pentru a nu leza coloana vertebrala, respectiv zona lombara, anunta Adevarul.
Ce ascunde pofta de dulce. E o problema reala la orice varsta: poftesti la ceva dulce. Si nu oricand si oricum, ci de mai multe ori pe zi (uneori chiar si noaptea), iar pofta este de nestavilit. Care sunt cauzele si cum rezolvi problema iti spune lector dr. Lygia Alexandrescu, nutritionist acreditat CIO. Pofta de dulce poate avea diverse cauze, insa cea mai des intalnita e lipsa unui program alimentar ordonat ca ore si combinatii alimentare corecte. Dietele fade care sunt „la moda” promoveaza renuntarea la carbohidrati (paine, fructe) si aportul excesiv de proteine, iar rezultatul e mereu acelasi: pofta de dulce, ca urmare a instalarii hipoglicemiei. Daca dieta urmata contine glucide si totusi pofta de dulce persista, mergi la medic. El iti poate recomanda suplimente alimentare cu rol in reglarea nivelului glicemiei, informeaza Libertatea.