Sari direct la conținut

Utile: Sfatul nutritionistilor la masa de Paste: "Carnea de miel in exces poate duce la pancreatita acuta, un pericol mortal"; Truc pentru ochi: Imbunatateste-ti vederea cu acest exercitiu; Uite cum poti sa eviti toxiinfectiile alimentare

HotNews.ro
UTILE, Foto: Colaj foto
UTILE, Foto: Colaj foto

Uite cum poti sa eviti toxiinfectiile alimentare. Nu este suficient sa cumparati mancare proaspata, aceasta trebuie preparata si pastrata in locuri adecvate. Iata ce ne recomanda specilialistii de la Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA ), pentru evitarea toxiinfectiilor alimentare. Cumparati alimente numai din locuri sau spatii autorizate sanitar veterinar, pentru ca le ofera garantia unor produse sigure, care sunt controlate de specialisti si apoi depozitate in conditii corespunzatoare. Dupa cumparare, in cel mai scurt timp posibil, alimentele de origine animala se introduc in frigider, unde se pastreaza astfel: carnea refrigerata, laptele, produsele din lapte si ouale la o temperatura de refrigerare de preferinta intre 0 grade C si 4 grade C si separat in functie de categoria de produs, iar carnea congelata la o temperatura cat mai scazuta, respectiv sub -12 grade C. Pastrati alimentele de origine animala la temperaturile mentionate anterior, in ambalajele de provenienta, pe care sa fie aplicata eticheta din care sa rezulte data de valabilitate, originea si conditiile de pastrare, respectiv temperatura recomandata de producator, scrieClick.

Truc pentru ochi: Imbunatateste-ti vederea cu acest exercitiu. Folosirea calculatorului, a tabletei si a telefonului ne afecteaza vederea in fiecare zi. Pentru a repara raul facut te invit sa faci un exercitiu usor. Nu ai nevoie decat de un creion si de lumina naturala. Tine creionul in fata ta, la distanta la care poti citi. Concentreaza-ti privirea catre varful creionului si mentine-ti atentia timp de 5-6 minute Du creionul la o distanta de un brat si priveste 5 minute varful si 5 minute capatul creionului. Tinand creionul la o distanta de un brat, priveste-i varful si apropie-l incet de varful nasului. Nu iti lua privirea de la creion in timpul acestui proces, dar opreste-te cand vezi doua creioane. Inchide ochii cateva secunde. Deschide ochii si indeparteaza treptat creionul privind-i varful. Incalzeste-ti palmele si pune-le pe pleoapele inchise pentru a relaxa ochii. Acest exercitiu este o modalitate de a antrena retina, membrana sensibila din cadrul ochiului, anuntaUnica.ro.

Sfatul nutritionistilor la masa de Paste: „Carnea de miel in exces poate duce la pancreatita acuta, un pericol mortal”. Sarbatorile Pascale sunt o ocazie importanta, bogata in mese multe si copioase, portii mari si gazde care nu se pot refuza￯ si, bineinteles, ca toate acestea sunt stropite cu licori bahice si la ore tarzii. In general, dupa Paste, „castigul” ponderal este de 1 pana la 3 kg, potrivit lector Dr. Lygia Alexandrescu, specialist in nutritie. Insa, aportul kilogramelor este cea mai mica problema a sarbatorilor pascale! Renumitul nutritionist doctor Virgil Stroescu ne avertizeaza ca excesul la masa de Paste ne poate aduce necazuri foarte mari! „Sarbatoarea pascala este, in primul rand, una religioasa, de aceea nu trebuie sa ne gandim doar la mancare si bautura si apoi sa mai scaldam totul in manele. Revenind la consumul de alimente, trebuie sa fim foarte ponderati si sa avem mare grija la carnea de miel, care este extrem de bogata in acid uric si ne poate crea probleme, mai ales bolnavilor de guta, celor cu afectiuni renale sau cardiace. Este si o carne foarte grasa, iar excesul duce la pancreatita acuta, boala care are un procent letal de 50-70%. Adica poate fi chiar mortala, iar cine scapa poate avea probleme toata viata”, ne avertizeaza cunoscutul nutritionist! Specialistul ne sfatuieste sa consumam putina carne, sa facem pauze intre felurile de mancare si sa nu consumam dulce imediat dupa carne, informeazaDoctorulZilei.ro.

Ce ii ajuta pe bebelusi sa vorbeasca mai repede. Un studiu efectuat recent in SUA arata ca muzica ii ajuta pe bebelusi sa invete sa vorbeasca mai repede. Studiul este primul de acest fel desfasurat pe copii atat de mici. Cercetatorii au comparat 20 de copii de noua luni care au ascultat ritmuri muzicale batute intr-o mica toba cu alti 19 bebelusi de aceeasi varsta care se jucau cu alte jucarii (masinute sau cuburi). Ei au constatat ca bebelusii din grupul de jocuri muzicale prezentau o activitate mai intensa in regiunile creierului care asigura detectarea caracteristicilor vocale si muzicale, lucru important in invatarea limbii. „Pentru a dobandi capacitatea de a vorbi, copilul trebuie sa poata recunoaste tonuri si ritmuri si sa le anticipeze”, arata ea, adaugand ca aceasta capacitate de perceptie sonora „este o aptitudine cognitiva importanta” si ca „imbunatatirea ei de timpuriu poate avea efecte durabile asupra invatarii”, scrieLibertatea.

Cand trebuie sa te ingrijoreze pierderile de memorie. Pierderile de memorie ii afecteaza mai ales pe varstnici, insa pot aparea si la tineri, in acest ultim caz fiind favorizate mai ales de oboseala si de stres. Exercitiile pentru antrenarea creierului pot ajuta la prevenirea pierderilor de memorie. Este normal sa uitam uneori un numar de telefon sau numele unui actor, de pilda. Acest tip gol de memorie survine mai ales din cauza ritmului trepidant al vietii, surmenajului intelectual si tensiunii date de indeplinirea obligatiilor profesionale. In jur de 40% din persoanele trecute de 65 de ani prezinta alterari de memorie. La varstnici este afectata mai ales memoria de scurta durata, acestia amintindu-si lucruri importante din tinerete, in detrimentul unor intamplari petrecute in urma cu o zi, de exemplu. In cazul lor, tulburarile de memorie apar in urma „imbatranirii” creierului si a instalarii unei scaderi usoare a functiei memoriei, anuntaClick.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro