Sari direct la conținut

Utilizarea medicamentelor biologice, în creștere în România. Medicamentele biologice au salvat sau îmbunătățit viețile a 350 de milioane de oameni în lume

HotNews.ro
Medicamente, Foto: Pop Nukoonrat / Dreamstime.com
Medicamente, Foto: Pop Nukoonrat / Dreamstime.com

​Gradul de utilizare a medicamentelor biologice este în creștere în România, iar nevoile variate de tratament ale pacienților au demonstrat necesitatea de a crește disponibilitatea și varietatea produselor biologice.

Cu toate că am putea fi tentați să credem că este un lucru nou în viața noastră, utilizarea materiilor biologice în medicină are o istorie îndelungată. Odată cu apariția ingineriei genetice în anii ’70, aplicațiile biotehnologiei în medicină au crescut exponențial. Începutul anilor ’80 a reprezentat pionieratul în industria biotehnologiei. Astăzi, la nivel mondial, viețile a peste 350 de milioane de pacienți cu infarct miocardic, accident vascular cerebral, cancer, scleroză multiplă, diabet, astm bronșic sever sau boli autoimune au fost salvate sau îmbunătățite datorită medicamentelor biologice. De asemenea, biotehnologia a revoluționat și diagnosticarea bolilor cu predispoziție genetică, un pas deosebit de important în medicina modernă.

Agenția Europeană a Medicamentului definește medicamentul biologic drept un produs a cărui substanță activă este obținută dintr-un organism viu. Substanțele active din medicamentele biologice sunt mai mari și mai complexe decât cele din medicamentele non-biologice, iar organismele vii sunt singurele care pot reproduce această complexitate. Unele medicamente biologice sunt reproduceri ale unor substanțe deja prezente în corpul uman, precum proteinele, insulina, hormonul de creștere și eritropoietinele. Alte medicamente biologice, precum vaccinurile și medicamentele bazate pe acidul dezoxiribonucleic (ADN) recombinat sunt obținute prin procesare din sânge uman, organe și țesuturi de animale.

Medicamentele biologice sunt dezvoltate din celule sau organisme vii, prin bioinginerie medicală, spre deosebire de medicamentele tradiționale, obținute prin sinteză chimică. Există o serie de motive pentru care producerea acestora este mai complexă, precum materia primă utilizată, structura heterogenă, dimensiunea și variabilitatea, procesul de fabricație mai costisitor și mai îndelungat, sensibilitatea la depozitare și manevrare.

De asemenea, în practica medicală curentă sunt identificate unele particularități precum potențialul de a provoca reacții imune la interacțiunea cu organismul (imunogenigitatea), modul de administrare (doar prin injecții și perfuzii, datorită naturii lor proteice).

Săptămâna Europeană a Biotehnologiei 2023

Săptămâna Europeană a Biotehnologiei marchează anual progresul științific în domeniul biotehnologiei. Prima Săptămână Europeană a Biotehnologiei a avut loc în 2013 și a celebrat cea de-a 60-a aniversare a descoperirii moleculei de ADN (în 1953).

Conform definiției Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), “biotehnologia reprezintă aplicarea științei și tehnologiei la organismele vii, precum și la părți, produse și modele ale acestora, pentru a modifica materiale vii sau nevii pentru producție de cunoștințe, bunuri și servicii.”

Aplicarea biotehnologiei în medicină determină dezvoltarea medicamentelor biologice și biosimilare, cu beneficii deosebite pentru pacienți. Produsele biologice inovative sunt medicamente obținute din organisme vii, prin procese de fabricație extrem de complexe. Medicamentele biologice inovative includ o mare varietate de produse, cum ar fi terapii celulare și genice, anticorpi monoclonali și vaccinuri. Ca urmare a progresului medical, multe dintre boli pot fi prevenite, iar numeroase decese pot fi evitate prin diagnosticarea și tratarea la timp.

Europa are instituții de cercetare de talie mondială, centre medicale și spitale care oferă o puternică bază pentru dezvoltarea biotehnologiei. De asemenea UE găzduiește 16 dintre primele 50 de universități de medicină din lume.

Foto: Dreamstime.com.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro