Sari direct la conținut

Va candida in 2012 pentru un nou mandat la Primaria Capitalei? Videanu: Mi-e foarte greu sa sterg imaginea de primar-bordura. Ma gandesc sa depun un efort tot mai mare de explicare

HotNews.ro
Adriean Videanu in studioul HotNews.ro, Foto: Hotnews
Adriean Videanu in studioul HotNews.ro, Foto: Hotnews

Adriean Videanu ezita sa spuna clar daca va candida la primaria Capitalei, dar sustine ca PDL „nu trebuie sa se limiteze la intentiile colegilor si ar trebui sa analizeze cel mai bine pozitionat candidat”. Fostul primar general, care a refuzat o noua candidatura in 2008, a insistat ca toate proiectele finalizate sau pe cale sa fie incheiate din Bucuresti poarta semnatura PDL, fiind initiate de Traian Basescu sau de Adriean Videanu. El sustine ca mandatul sau n-a fost dominat de „bordura” si spune ca nu stie daca firma sa mai vinde borduri: „Firma mea nu vinde borduri, vinde elemente liniare. Nu exista un produs de baza numit bordura in activitatea fabricii mele.”

  • „Mandatul meu n-a fost dominat de acea bordura asa cum au incercat foarte multi din mass-media sa acrediteze, ci a fost dominat de teatrul Tineretului, de Pasajul Basarab, de Stadionul National, de toate bulevardele pe care le-am modernizat, de infrastructura subterana, etc”
  • Videanu despre remaniere: Nu cred ca este tarziu  niciodata. Sunt domenii unde ar trebui operate schimbari. Cea mai importanta este zona economica, a nu se intelege ministerul economiei.

Cele mai importante declaratii facute de Adriean Videanu la Discutia de Luni

  • Despre remaniere: Sincer, eu nu cred ca este tarziu niciodata. O remaniere guvernamentala se poate face oricand dar acest lucru este apanajul discutiilor intre premier si seful statului. Decizia PDL este corecta, sa mandateaza premierului, care face o analiza a performantelor ministrilor, propune sefului statului si, impreuna, cei doi trebuie sa ia decizia.
  • Sunt domenii unde ar trebui operate schimbari. Intr-adevar, sunt domenii unde trebuie luate decizii rapide si curajoase. Cea mai importanta zona o reprezinta zona economica, a nu se intelege ministerul economiei. 
  • Presedintele a transmis, probabil, in intalnirile cu membrii cabinetului dar si public cateva prioritati pe care Romania le are. Cred ca elementul de analiza al performantei ministrilor il reprezinta aceste prioritati. Chiar as vrea sa reiau una din aprecierile domniei sale si anume: Luati decizii, nu mai stati cu proiectele inghetate! Ceea ce, intr-adevar, ar trebui sa se urgenteze la nivelul executivului, luarea de decizii in anumite proiecte. 
  • Schimbarea premierului nu mai este treaba partidului, este strict treaba sefului statului. Primul ministru se va schimba numai cand va dori seful statului, punct. Sunt argumente si pentru una din variante si pentru cealalta. Daca as fi seful statului as avea o optiune. Nu sunt seful statului. N-o sa obtineti un raspuns transant, pentru ca sunt argumente si de o parte, si de cealalta. 

  • Despre o eventuala candidatura la Primaria Capitalei: Nu este un subiect de actualitate in momentul de fata dar cred ca PDL va trebui sa iasa cu mai mult curaj in fata bucurestenilor si sa arate ceea ce a facut pentru Bucuresti in aceasta perioada. Toate proiectele care sunt in implementare la nivelul Bucurestiului poarta marca PDL. Fie ca vorbim de mandatul domnului Traian Basescu, fie ca vorbim de mandatul meu, absolut toate proiectele poarta marca PDL. 
  • Cred ca bagajul cu care vine PDL in fata bucurestenilor este foarte consistent legat de viziunea de dezvoltare a acestui oras. Nimeni n-a venit cu nici un fel de alt proiect pentru Bucuresti. Toate proiectele in implementare poarta marca PDL. 
  • Avand in vedere preocuparea PDL pentru Bucuresti, aceasta ar trebuie sa fie tema de substanta a dezbaterii: domnilor, care este viziunea dvs, a candidatilor si a partidelor pe care le reprezentati. Dl Oprescu si-a  subrezit candidatura acceptand sa fie sustinut de alianta USL. PSD – ul n-a facut nimic altceva decat sa aiba atitudine contra, inclusiv in timpul mandatului domnului presedinte Traian Basescu. 
  • Eu am fost primar general trei ani. In trei ani de zile s-au demarat atatea proiecte, tot ce a inseamnat multi ani de administrare al Bucurestiului nici nu s-au gandit sa le demareze. Toate proiectele finalizate sau sunt in stadiul de finalizare au fost incepute de mine sau in timpul mandatului lui Traian Basescu. 
  • Exista o preocupare si un interes al nostru al partidului pentru Bucuresti. Am dori sa recastigam increderea bucurestenilor pentru ca putem sa demonstram ca suntem cei care au facut cel mai mult pentru Bucuresti. De aici, decizia partidului ar trebui sa fie pentru cel care are cele mai mari sanse in optiunile electoratului de a implementa in continuare proiectele pentru Bucuresti. 
  • Partidul nu trebuie sa se limiteze la intentiile colegilor (n.r. Prigoana, Paleologu) si ar trebui sa analizeze cel mai bine pozitionat candidat din interiorul PDL si pe urma, pe baza unei discutii serioase, sa se ia o decizie. Am spus orice membru al PDL. 
  • Eu am si o problema a mea, de natura personala, de a demonstra ca in timpul mandatului meu nu am facut nimic gresit. Chiar daca raportul Curtii de Conturi este suficient de explicit in legatura cu asa numita borduriada. Firma mea nu vinde borduri, vinde elemente liniare. Nu exista un produs de baza numit bordura in activitatea fabricii mele. Dar raportul Curtii de Conturi e foarte explicit. Sigur, din pacate mi-e foarte greu sa sterg imaginea aceea de primar bordura. 
  • Ma gandesc sa depun un efort din ce in ce mai mare de explicare pentru a demonstra ca, iacata, mandatul meu n-a fost dominat de acea bordura asa cum au incercat foarte multi din mass-media sa acrediteze, ci a fost dominat de teatrul Tineretului, de Pasajul Basarab, de Stadionul National, de toate bulevardele pe care le-am modernizat, de infrastructura subterana, de Net-City, de muzeele Aman si Severeanu, de toate aceste proiecte, acesta a fost mandatul meu.
  • Despre Miscarea Populara. Miscarea populara poate fi un proiect politic foarte interesant, pentru ca increderea populatiei in politicieni a scazut foarte mult in ultima perioada. De aceea, deschiderea partidelor catre societate, catre structura societatii civile este un element important pentru a consolida si credibiliza mesajul structurilor politice in fata electoratului. Dar, atentie! Totusi, esenta democratiei il reprezinta partidele politice. Sa nu alunecam in cealalta zona a unei miscari in care sa se dilueze dominanta ideologica a partidelor politice. Partidul ar trebui sa fie magnetul care atrage toata aceasta miscare populara.
  • Societatea civila, patronate, institutii care au preocupari, poate un Institut de Cercetare in domeniul economic, care vine si prezinta un program. Sunt oameni care au preocupari in aceasta zona, care sunt realmente oameni de dreapta, au expertiza, dar nu vor sa se angajeze politic. Inclusiv in structurile camerelor de comert, sunt oameni cu expertiza extraordinara dar care nu vor sa se angajeze poltiic. Expertiza acestor oameni poate fi folosita intr-o structura care sa vina cu un program de guvernare mult mai ancorat in realitatea economica din Romania. Eu cred ca, daca in jurul PDL se creaza aceasta miscare, poate sa reprezinte un proiect politic foarte important. ​

NOTA: Emisiunea Discutia de Luni poate fi ascultata si pe frecventele Radio France International incepand cu orele 19.10 (Bucuresti – 93, 5 FM)

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro