Sari direct la conținut

Vaccinarea obligatorie anti Covid este ETICĂ? / Cele patru condiții necesare/ Ce cred experții medicali

HotNews.ro
Julian Savulescu, Foto: Captura TVR
Julian Savulescu, Foto: Captura TVR

Pe măsură ce cel mai recent val de Covid-19 se extinde în Europa, guvernele din regiune înăspresc din nou restricțiile, persoanele nevaccinate suportând măsuri sporite. În Austria, care are a doua cea mai scăzută rată de vaccinare împotriva virusului din Europa de Vest, imunizările împotriva virusului urmează să devină obligatorii de la 1 februarie. Austria este prima țară din Europa care a introdus vaccinarea obligatoriepentru întreaga populație, dar nu este prima națiune din lume care a făcut asta, potrivit CNBC.

În februarie anul trecut, Indonezia a făcut ca vaccinările împotriva Covid-19 să fie obligatorii pentru cetățenii săi. Turkmenistanul, Arabia Saudită și micul stat insular Micronezia au introdus toate măsuri similare.

Germania ar putea fi următoarea țară care urmează exemplul, mai mulți parlamentari germani cerând în mod deschis introducerea vaccinării obligatorii și unul scriind un articol de opinie despre modul în care un astfel de mandat ar opri „13 milioane de adulți să aducă o națiune industrială precum Germania în pragul disperării.”

Lockdown în Austria (AFP/Profimedia)

Justificare etică. Cele patru condiții necesare

Julian Savulescu, directorul Centrului Uehiro pentru Etica Practica al Universitatii Oxford, a declarat ca principalul motiv pentru implementarea măsurilor coercitive in timpul unei pandemii a fost prevenirea vătămarii altor persoane.

„Nu aveți dreptul să trageți cu o armă în aer, riscând să răniți alte persoane și, de asemenea, nu puteți răspândi Covid-ul care ar putea ucide alți oameni într-o mulțime”, a spus el pentru CNBC.

Dar, potrivit lui Savulescu, trebuie indeplinite PATRU CONDIȚII ETICE pentru a justifica politici coercitive precum vaccinarea obligatorie sau masca:

  • În primul rând, problema trebuie să fie semnificativă, așa că trebuie să ai o urgență gravă sau un risc real de a face rău oamenilor.
  • În al doilea rând, trebuie să ai o intervenție sigură și eficientă, a spus el pentru CNBC.
  • În al treilea rând, rezultatul trebuie să fie mai bun decât libertăți mai puține și măsuri mai restrictive.
  • Și, în sfârșit, nivelul de constrângere trebuie să fie proporțional cu nivelul de risc și cu siguranța și eficacitatea intervenției”.

Săvulescu a spus, în opinia sa, impunerea vacinării obligatorii pentru o întreagă populație NU îndeplinește aceste cerințe. Deoarece imunizările nu sunt 100% eficiente în reducerea transmiterii, el a spus că nu oferă un nivel suplimentar de protecție celorlalți care justifică un nivel atât de extrem de constrângere.

„Dar există un al doilea mod în care poți justifica constrângerea, care este mai puțin obișnuită, și atunci când ai un sistem de sănătate care se va prăbuși dacă nu împiedici oamenii să se îmbolnăvească”, a spus el. „Atunci poți folosi constrângerea pentru a împiedica oamenii să se îmbolnăvească, nu pentru a-i împiedica să infecteze alte persoane, ci pentru a-i opri să folosească acea resursă limitată de asistență medicală în caz de urgență.”

Acest lucru ar putea fi folosit pentru a justifica ca vaccinurile Covid să fie obligatorii, a spus el, dar numai atunci când politica a fost aplicată persoanelor care vor necesita cel mai probabil spitalizare sau terapie intensivă dacă au contractat virusul.

Vivek Cherian, medic la Amita Health, a fost de acord că, pentru a fi justificat din punct de vedere etic, beneficiul general al unui mandat de vaccin trebuie să depășească riscul implicat.

„Dilema etică, în special în Statele Unite, este conflictul inerent între autonomia și libertatea unui individ și valoarea pentru sănătatea publică”, a spus el. „Având în vedere că dacă mai mulți oameni sunt vaccinați [ar] duce la mai puține decese, există o justificare etică a binelui general”.

O curte federală de apel din SUA a suspendat sâmbătă, 7 noiembrie, obligaţia de vaccinare introdusă de preşedintele Joe Biden pentru companiile cu peste 100 de angajaţi, pentru a examina potenţiale „grave probleme constituţionale”

Dar în SUA, a spus Cherian, există „șanse practic zero să vedem vaccinare obligatorie pentru întreaga populație”.

„Acest lucru se datorează faptului că în prezent nu avem această obligație pentru niciun vaccin”, a spus el. „Vom asista cel mai probabil la impunerea vaccinării obligatorii doar pentru anumite comunități care necesită acest lucru, cum ar fi funcționarii federali, armata sau întreprinderile individuale. Statele vor impune în cele din urmă cerințele privind vaccinul anti Covid pentru frecventarea școlilor publice, în plus față de multe alte vaccinuri care sunt necesare în prezent. „

În timp ce țările care introduc mandate de vaccinare la nivel național sunt în minoritate, mai multe țări – inclusiv Regatul Unit, SUA și Franța – au făcut vaccinarea împotriva Covid-19 obligatorie pentru personalul din domeniul sănătății.

Ministrul Sănătății din Marea Britanie, Sajid Javid, a exclus în mod explicit extinderea mandatului de vaccinare la populația întregii țări.

Al Dowie, profesor de etică medicală și drept la Universitatea din Glasgow, a spus că vaccinarea obligatorie nu este în mod inerent controversată „în funcție de context”, menționând că medicii din Marea Britanie sunt deja de așteptat să fie inoculați împotriva bolilor transmisibile comune.

„Constrângerea este justificată din punct de vedere etic atunci când riscul pentru sănătatea publică este suficient de mare”, a spus el. „Asistența medicală este un fenomen încărcat cu riscuri și trebuie să existe întotdeauna un risc rezidual. Întrebarea este ce nivel de risc este considerat acceptabil”.

Coerciție vs. Stimulare

În timp ce unele guverne au optat pentru mandate agresive, altele au încercat în schimb să stimuleze adoptarea vaccinării, oferind indivizilor stimulente pentru a se imuniza.

Loteria vaccinării în România

De exemplu, loteria pentru vaccinați „Vax-a-Million” din statul Ohio, cu premii de 1 milion de dolari, a fost salutată drept un „succes răsunător” de guvernatorul Mike DeWine. Ulterior, New York și Maryland și-au lansat propriile programe de loterie pentru a stimula utilizarea vaccinului, dar un studiu realizat de medici de la Școala de Medicină a Universității din Boston nu a găsit nicio legătură între loterie și creșterea numărului de vaccinați din Ohio.

România are și ea o loterie a vaccinării. Radioteleviziunea publică austriacă, ORF, a lansat o loterie pentru a contribui la ridicarea ratei insuficiente de vaccinare anti-COVID-19, cu premii ce includ o casă sau o maşină electrică

Cercetările alternative au descoperit că stimulentele financiare ar putea fi utile în încurajarea imunizării. Un studiu suedez publicat luna trecută a constatat că plătirea oamenilor cu echivalentul a 24 de dolari a crescut gradul de vaccinare cu 4%. Cercetătorii au spus pentru CNBC că aceasta a fost „o motivație suplimentară pentru a te vaccina”, totuși, mai degrabă decât un instrument de a schimba mințile scepticilor înfocați.

În timpul pandemiei, mai multe guverne, inclusiv cele din SUA, Japonia și Hong Kong, au oferit pentru milioane de cetățeni cecuri în valoare de 930 – 1.280 de dolari, în efortul de a-și menține economiile pe linia de plutire. Săvulescu a spus că bănuiește că oferirea oamenilor de plăți unice cu aceeași valoare ar crește ratele de vaccinare și ar proteja economiile prin prevenirea unor noi blocaje.

„Cât de eficiente sunt aceste intervenții este puțin înțeles și va depinde probabil de cultură, de nivelul de stimulare sau de constrângere, de capacitatea de a le aplica și așa mai departe”, a spus el. „Cred că, în general, este de preferat să începem cu stimulente, decât să trecem direct la constrângere”.

Cherian a spus că, deși oferirea de stimulente pentru stimularea vaccinării nu a fost o strategie lipsită de etică în esență, el a fost sceptic în ceea ce privește eficacitatea atât a tacticilor de constrângere, cât și a tacticilor de stimulare.

„Cei care sunt în sprijinul sănătății publice vor fi dispuși să primească vaccinul, indiferent de consecințe sau stimulente”, a spus el pentru CNBC.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro