Sari direct la conținut

Val de durere în Ucraina: Unul dintre cei mai cunoscuți eroi ai revoluției Euromaidan a fost ucis în luptele din estul țării / Avea 24 de ani

HotNews.ro
Val de durere în Ucraina: Unul dintre cei mai cunoscuți eroi ai revoluției Euromaidan a fost ucis în luptele din estul țării / Avea 24 de ani

Roman Ratushnyi, unul dintre eroii revoluției Euromaidan care a dus la fuga președintelui pro-rus Viktor Ianukovici, a fost ucis în timpul luptelor din estul Ucrainei. Tânărul avea doar 24 de ani.

Vestea morții sale a fost pe amplu distribuită de ucraineni pe Twitter și preluată de mai multe publicații internaționale.

Televiziunea italiană RAI notează că Ratushnyi era un militar al Brigăzii 93 Kholodnyi Yar a armatei ucrainene, acesta fiind ucis în luptă lângă Izium, orașul din regiunea Harkov unde forțele armate ale Ucrainei au reușit să îi oprească pe rușii invadatori după lupte grele duse încă din luna aprilie.

Moartea sa a fost anunțată de organizația neguvernamentală „Let’s Protect Protasiv Yar”, fondată chiar de Ratushnyi pentru a salva o zonă verde deluroasă de la periferia Kievului de proiecte imobiliare ilegale.

„El a fost cel mai bun dintre noi, a fost mereu în fruntea fiecărei bătălii și nu a arătat niciodată teamă. Am devenit o organizație datorită lui. În ciuda acestei pierderi grele, vom continua munca lui Roman, vom continua să ne schimbăm și să ne construim societatea și țara”, afirmă organizația în anunț.

Agenția de presă Ukrinform notează că tânărul ar fi împlinit 25 de ani pe 5 iulie, el participând la revoluția Euromaidan când era elev.

Roman Ratushnyi a fost unul dintre primii protestatari împotriva regimului pro-rus al lui Viktor Ianukovici

„Părea fără speranță, eram doar vreo 30 și ceva în piață în acea săptămână. Dar apoi, chiar când dormeam, poliția ne-a atacat și restul este istorie”, a relatat el într-un interviu acordat jurnaliștilor de la The Independent în noiembrie 2018, la aniversarea a 5 ani de la izbucnirea protestelor.

Publicația britanică nota la momentul respectiv că tinerii bătuți sever de forțele de ordine au reușit cumva să urce dealul până la Mănăstirea Sfântul Mihail din centrul Kievului unde au găsit refugiu.

A doua zi, sute de mii de ucraineni au ieșit în stradă pentru a protesta față de reprimarea violentă a micului protest la ordinele președintelui pro-rus Viktor Ianukovici.

Ratushnyi le-a spus jurnaliștilor britanici că acela a fost momentul în care manifestațiile au încetat să fie despre aderarea la UE ci pentru a preveni transformarea Ucrainei într-o dictatură precum cea condusă de Alexandr Lukașenko în Belarus.

Devenit activist anticorupție în anii care au urmat, tânărul a luptat din prima zi a invaziei rusești în bătăliile duse în jurul capitalei Kiev și mai târziu a participat la eliberarea orașului Trostianets aflat la 30 km de granița rusă. Alături de unitatea sa el a luptat apoi în regiunea Sumî și lângă Izium, unde a fost ucis.

Urmărește ultimele evoluții din a 111-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro