Valentin Mocanu, secretar de stat in Ministerul Muncii: Numarul de contracte individuale de munca a crescut cu peste 20%. Neinregistrati, muncitorii lucrau ca sclavii
“Simplul fapt ca sanctiunile pentru munca nedeclarata au sporit a dus la cresterea numarului contractelor individuale de munca in doar opt luni cu mai mult de 20%. Asta inseamna ca s-au creat locuri de munca. Dupa aplicarea noii legi si dupa controalele ITM toate acele contracte de munca neinregistrate au fost inregistrate de catre angajatori”, a declarat, miercuri, la Bruxelles, secretarul de stat in Ministerul Muncii, Valentin Mocanu. Acesta a participat la o audiere publica in Parlamentul European organizata de grupul popularilor europeni (PPE), discutiile despre dezbaterile legislative referitoare la Romania fiind prezidate de europarlamentarul PDL, Traian Ungureanu.
Mocanu a mai spus ca, in opinia Guvernului Romaniei, modificarile aduse la Codul Muncii si inasprirea controalelor au avut ca efect intarirea sigurantei sociale a angajatilor. “Cata vreme lucrau neinregistrati lucrau ca sclavii. Sa nu evitam acest cuvant dur, era o realitate”, a precizat secretarul de stat, care a trecut in revista principalele modificari aduse legislatiei muncii. Mocanu a mai spus ca introducerea contractelor pe perioada determinata a avut ca efect cresterea numarului de astfel de contracte. “La nivel european media contractelor de munca pe durata determinata este in jur de 20%, in Romania procentul era sub 2%. Lucrurile s-au schimbat dupa aplicarea legii”, a declarat Valentin Mocanu.
Pe de alta parte, Luminita Dima, expert in legislatia muncii, a notat faptul ca noile reguli intrate in vigoare anul trecut au restrans criteriile de dobandire a reprezentativitatii la nivel de negociere a contractelor colective de munca. “Este mai greu acum pentru organizatiile sindicale si patronale sa obtina reprezentativitate”, a explicat Dima. Potrivit legii in vigoare, pentru a se infiinta, sindicatele trebuie saprezinte peste 50% din salariati.
Pe de alta parte, europarlamentarul PSD, Victor Bostinaru a criticat noua legislatie a muncii adoptata anul trecut. Bostinaru a declarat ca “asimetria dintre angajator si angajat s-a accentuat, abuzurile au devenit frecvente”. Europarlamentarul PSD a amintit concedierile Nokia si 1 Mai Ploiesti, precizand ca aceste cazuri arata ca “salariatii sunt lipsiti de orice mijloc de a se apara.” Bostinaru a acuzat “decredibilizarea accentuata a sindicatelor si desfiintarea Consiliului Economic si Social”. Europarlamentarul PSD a sustinut ca, in opinia sa, cea mai mare parte a pachetului de legislatie a fost sub influenta Consiliului Investitorilor Straini.