Valoarea arieratelor irecuperabile se apropie de 4 miliarde de lei!
Datoriile catre stat ale firmelor din Romania scad de la an la an, ajungand sa aiba o pondere in Produsul Intern Brut de doar 2,9%. Acestora li se adauga insa arieratele pe care statul nu le va putea recupera niciodata. Nivelul acestora se ridica in acest moment la peste 1,12 miliarde euro.
„Arieratele au un procent permanent de scadere. Daca acestea erau 4,6% din PIB in 2006, in 2007 ele au o pondere de 2,9% in PIB. La acestea se adauga aproximativ 1% din PIB arierate nerecuperabile, adica cele care fac obiectul unor acte normative sau unor proceduri judiciare (Exemplu: OUG 128, referitoare la intrarea in incapacitate de plata a unei companii).
Deci, in 2007 avem in total arierate de 3,9% din PIB”, a declarat, pentru „Adevarul”, ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian. Un calcul arata astfel ca datoriile pe care statul nu le va putea recupera niciodata de la firmele rau-platnice se ridica la 3,89 miliarde lei, adica 1,12 miliarde euro (n.r. – calculat la un curs de 3,45 lei/euro).
Marile societati continua sa acumuleze datorii
Potrivit datelor publicate la sfarsitul lunii octombrie, de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), obligatiile bugetare restante ale societatilor mari au crescut, in al treilea trimestru, cu 12,25%, la 5,13 miliarde de lei.
„Acestea se datoreaza fap?tului ca o parte din acesti mari contribuabili au diferite proceduri de compensare si plata de TVA. Este o situatie de conjunctura, intre doua trimestre, care se va regla.
Tendinta este clar de reducere a arieratelor”, a comentat Vosganian. Potrivit ANAF, Compania Nationala a Huilei (CNH) continua sa fie cel mai mare datornic la buget, cu o valoare cumulata a restantelor de 2,8 miliarde de lei. In numai trei luni, obligatiile bugetare restante ale CNH au urcat de la 2,2 miliarde lei la 2,84 miliarde lei.