Sari direct la conținut

Valul 6 de COVID-19: Dacă am două doze de vaccin mă vaccinez acum sau la toamnă? Dar dacă am 3 doze? Unde te mai poți vaccina după închiderea centrelor

HotNews.ro
Centru de vaccinare, Foto: AGERPRES
Centru de vaccinare, Foto: AGERPRES

Valul 6 al pandemiei de COVID-19 este deja aici, numărul de îmbolnăviri înregistrate în România fiind în creștere constantă în ultimele săptămâni. Vârful valului 6 este așteptat în România la jumătatea lunii august, potrivit specialiștilor Institutului Național de Sănătate Publică.

„Valul 6 nu va fi, oricum, la nivelul valului 4, când a existat o presiune foarte mare asupra sistemului de sănătate”, declară pentru HotNews.ro dr. Florin Roșu, medic ATI și managerul Spitalului de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva din Iași.

Mă vaccinez dacă am doar două doze de vaccin? Dar dacă am 3?

Chiar dacă valul 6 nu va fi cel mai dur de până acum, cum ne putem proteja de infectare? Vaccinarea, purtarea măștii și evitarea spațiilor aglomerate rămân regulile de aur.

Multe persoane au însă doar două doze de vaccin, și acelea făcute în multe cazuri anul trecut, și se întreabă dacă să o facă acum pe a treia sau să mai aștepte până la toamnă.

L-am întrebat pe dr. Florin Roșu dacă cei care au doar două doze de vaccin împotriva COVID-19 ar trebui să se vaccineze acum sau să mai aștepte până la toamnă: „Din punctul meu de vedere, cei care au beneficiat doar de două doze este bine, în momentul de față, să efectueze cea de-a treia doză de vaccin. Iar undeva în toamnă-iarnă, așteptăm un nou vaccin, care să acopere mai bine varianta Omicron și probabil și celelalte tulpini noi. Va fi un vaccin administrat într-o singură doză, la fel ca vaccinul gripal, care este trivalent sau tetravalent”, este răspunsul medicului.

Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași

Este important de spus că studiile au demonstrat că cei care sunt vaccinați cu 3 doze au o protecție de peste 80% și niciunul dintre cei vaccinați nu a dezvoltat forme severe, subliniază dr. Florin Roșu.

Pentru persoanele care au deja 3 doze de vaccin administrate, medicul Florin Roșu spune însă că nu recomandă în acest moment administrarea celei de-a patra doze.

„Valul 6 nu va fi, oricum, la nivelul valului 4, când a existat o presiune foarte mare asupra sistemului de sănătate”, mai spune managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași. „În momentul de față beneficiem de centrele de evaluare și tratament, unde se prezintă doar pacienții care sunt pozitivi. Ei pot primi inclusiv tratament la domiciliu, dacă nu prezintă o formă agravantă sau comorbidități”, explică medicul Florin Roșu.

El mai spune că „la Iași nu avem multe cazuri grave. Avem și pacienți internați în Terapie Intensivă, dar cu comorbidități importante și nevaccinați. Iar media de vârstă în Terapie Intensivă este undeva la 60-70 de ani, cu comorbidități importante”.

Unde te mai poți vaccina după închiderea centrelor?

De la data de 1 iulie, toate centrele de vaccinare din România, inclusiv cele din spitale, au fost închise, vaccinarea împotriva COVID-19 mutându-se exclusiv în cabinetele medicilor de familie.

De asemenea, și Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), condus inițial de medicul militar Valeriu Gheorhiță și ulterior de Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a fost închis luna trecută. Timp de un an și jumătate, CNCAV a coordonat campania de vaccinare împotriva COVID-19 în România.

De la 1 iulie, vaccinarea împotriva COVID-19 este posibilă doar în cabinetele medicilor de familie.

Medicii de familie nu sunt obligați să administreze vaccinuri împotriva COVID-19 în cabinetele lor, ci pot face acest lucru doar dacă vor. Practic, vaccinul împotriva COVID-19 nu este disponibil în toate cabinetele de medicină de familie, ci doar în o parte dintre acestea – este vorba despre medicii de familie care au decis să se implice în campania de vaccinare împotriva COVID-19.

În cazul în care vaccinul nu este disponibil în cabinetul medicului tău de familie, te poți vaccina în orice alt cabinet.

Lista cabinetelor de medicină de familie care vaccinează împotriva COVID-19 este disponibilă pe site-ul Ministerului Sănătății (click aici pentru lista completă).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro