Sari direct la conținut

Vama germana a adus 112 miliarde de euro la bugetul de stat in 2010

HotNews.ro
FKS la control pe santier, Foto: Hotnews
FKS la control pe santier, Foto: Hotnews

Ministerul Finantelor Publice din Germania a facut public bilantul pentru anul 2010 al Administratiei Vamilor. Conform comunicatului de presa al institutiei, „in anul 2010 vama a adus incasari de circa 112 miliarde de euro. (n.r. 111,6 mld.) Aceasta reprezinta cam jumatate din taxele incasate la nivel federal”. In atributiile vamii germane intra pe langa vamuirea propriu-zisa a marfurilor, combaterea pirateriei la produsele de marca, a traficului de tigari si droguri, a muncii la negru si a introducerii in tara a speciilor protejate de plante si animale.

Cele mai importante venituri au provenit din taxele speciale de consumatie, sau accize. Acestea se aplica in Germania la energie (in 2010: 39,8 mld. Euro), tabac (13,5 mld. Euro), curent electric (6,2 mld. Euro), bauturi alcoolice si cafea (impreuna 4,1 mld. Euro). Prin urmare, totalul accizelor aplicate in 2010 a adus incasari de aproape 64 mld. Euro.

In 2010, Germania a exportat in tarile non-europene marfa in valoare de 381,2 mld. Euro, in timp ce importurile sale s-au cifrat la 293,8 mld. Euro. Impozitul pe importuri s-a cifrat la 44 mld. Euro. Din incasarile vamii germane pe anul trecut, 4,4 miliarde de euro provin din vamuiri de tip clasic, aplicate in contextul Uniunii Europene.

In combaterea falsificarii de marci si a pirateriei de produse, care, dupa cum se spune in comunicat, reprezinta „nu doar pentru firmele germane, ci si pentru cetateni, o adevarata amenintare”, vama a oprit la granita cca 2,4 milioane de produse, in valoare totala de 96 de milioane de euro. Peste 80% dintre aceste marfuri provin din China, inclusiv Hongkong.

Cu prilejul campionatului mondial de fotbal din Africa de Sud, au fost depistate foarte multe colete postale cu articole contrafacute pentru suporteri, produse in Thailanda si comandate pe Internet.

Cantitatile de droguri traditionale confiscate in 2010 au scazut fata de cele din 2009, cu observatia ca la capitolul „alte droguri” s-a inregistrat o crestere de 1,4 tone (21,5 t in 2010 fata de 20,1 t in 2009). 157 de milioane de tigari a confiscat vama germana anul trecut, ceea ce reprezinta o scadere de 44%.

„Acest regres este rezultatul unei conlucrari si mai stranse cu vamile din spatiul UE” se spune in comunicat, precizandu-se ca, trecandu-se peste „egoismele nationale”, „transporturile de contrabanda au putut fi stopate in statul membru (n.r. al UE) in care exista cea mai mare probabilitate de a descoperi structuri criminale si de a-i prinde pe capii retelelor. Aceste confiscari de marfuri de contrabanda trec, prin urmare, in statisticile nationale ale statelor respective”.

Pentru a depista munca la negru si evaziunea fiscala adusa de aceasta, functionarii departamentului Finanzkontrolle Schwarzarbeit (FKS) au controlat anul trecut peste 510.000 de persoane si 66.000 de firme de pe teritoriul Germaniei. Au fost declansate 177.000 de anchete, care reprezinta un volum de impiedicare a fraudei fiscale in valoare de 711.000.000 euro. Procesele solutionate in instanta de judecata in urma anchetelor au adus 44 milioane de euro din amenzi si sentinte penale al caror cumul atinge 1.981 de ani de inchisoare.

Vama germana indeplineste si functia de executor fiscal pentru datoriile catre stat si institutiile de asistenta sociala. In 2010, in aceasta calitate au fost instrumentate 4,1 milioane de cazuri, suma totala taxata de la debitori fiind de 1,2 mld. Euro.

Din totalul incasarilor la nivel federal, Vama din Stuttgart se lauda cu 3,2 miliarde de euro in 2010, care reprezinta o crestere de aproape 20% fata de anul 2009 (2,7 mld. Euro). Prin aceasta cifra a fost aproape atins nivelul din 2008, anul declansarii crizei financiare globale. La Stuttgart, aceasta se considera un semnal de revenire, aproape la normalitate, a productiei din landul Baden-Württemberg.

Oficiul Central Vamal din Stuttgart a confiscat anul trecut marfa contrafacuta in valoare de 2,2 milioane de euro, dupa cum relateaza ziarul local Stuttgarter Zeitung. Articolele preferate aduse de calatori in bagaje au fost imbracamintea si ceasurile „de marca”.

Tot in bagajele celor reintorsi din concedii de peste mari si tari, vamesii din Stuttgart au gasit suveniruri ciudate, dar si ilegale. Printre acestea se numara produsele din piele de sarpe sau crocodil, dar si broaste testoase vii, corali sau tepi proveniti de la porcul tepos traitor in Asia de sud-vest, Africa sau Toscana.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro