Sari direct la conținut

Vasile Isan, rectorul Universitatii Al. I. Cuza Iasi: "Clasificarea universitatilor trebuia sa aiba loc demult. La noi a fost un soi de egalitarism care a impartit fonduri putine la multi actanti academici"

HotNews.ro

Vasile Isan, rectorul Universitatii Al. I. Cuza Iasi, spune ca demult era necesara o clasificare a universitatilor din Romania pentru a stopa „egalitarismul” care a impartit banii publici indiferent de performanta academica. Reamintim ca ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a anuntat marti clasamentul universitatilor romanesti in functie de performanta, clasament realizat de Asociatia Universitatilor Europene. Universitatea Al. I. Cuza din Iasi a fost clasata in prima categorie, cea a Universitatilor de Cercetare Avansata si Educatie.

Cele mai importante declaratii ale lui Vasile Isan:

– Era prevazuta in lege stabilirea a trei categorii de universitati si implicit o diferentiere a programelor academice sau universitare pe care le pot organiza aceste categorii diferite de universitati si a finantarii. In lege sunt prevazute trei surse de finantare din fondurile publice: finantarea de baza – care se practica si acum, finantarea suplimentara – pentru performantele stiintifice si didactice obtinute de universitati, si finantarea din fondul de dezvoltare institutionala – deci pentru sustinerea unor noi activitati de cercetare si didactice.

– Daca se intampla acest lucru, atunci este in regula. Intr-un fel, aceasta diferentiere a universitatilor trebuia sa aiba loc demult. Eu am spus-o si cu alte prilejuri, ca este loc pentru toata lumea sub soare. Adica pentru tot soiul de institutii de invatamant superior, dar nu toate pot sa activeze pe acelasi palier.

– De exemplu, la o simpla navigare pe site-urile universitatilor publice, sunt 49 de universitati, gasiti 49 de institutii organizatoare de studii universitare doctorale, apoi sunt sapte institutii de invatamant superior militar, sapte scoli doctorale in domeniile respective. Practic, din 56 de universitati publice, civile si militare, avem 56 de institutii organizatoare de studii doctorale. Ceea ce este peste puterea de intelegere a unui om rezonabil, din orice tara occidentala.

– Daca luati invatamantul superior din SUA, o sa vedem ca din peste 4.000 de institutii de invatamant superior, doar 125 de universitati sunt incluse in categoria universitatilor de cercetare intensiva sau avansata si mai sunt inca vreo 70 care au dreptul sa organizeze studii doctorale intr-un numar restrans de domenii: 3 pana la 5 domenii.

– Or, la noi a fost un soi de egalitarism care a impartit fonduri putine la multi actanti academici si de aici a rezultat o subfinantare a procesului didactic si de cercetare. Implicit, o diminuare a calitatii acestuia.

– Cred ca, pe langa organizarea riguroasa a Bacalaureatului care s-a produs in acest an, clasificarea universitatilor ar fi o a doua masura buna si oarecum fezabila. Numai ca s-a intarziat foarte mult.

– Clasificarea nu este un ranking, ci o includere a lor intr-o categorie anume.

– Ultima verificare adatelor transmise de universitati a avut loc in urma cu o saptamana, pe 25-26 august. Noi nu am avut ce sa mai modificam, pentru ca am transmis de la bun inceput datele asa cum cerea metodologia.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro