Vaticanul va instala o cameră web la mormântul Sfântului Petru pentru Jubileul Bisericii Catolice
Mormântul Sfântului Petru va avea camere de supraveghere, Vaticanul îmbrăţişând tehnologia în încercarea sa de a se conecta cu catolicii din locuri îndepărtate în timpul Anului Sfânt, un eveniment aşteptat să reunească până la 33 de milioane de pelerini la Roma, relatează The Guardian, citat de News.ro.
Papa Francisc va inaugura luni webcam-ul live, care a fost instalat la mormântul apostolului, sub altarul principal al Bazilicii Sfântul Petru, scrie The Guardian.
De asemenea, o cameră web va fi amplasată pe uriaşa uşă sfântă din bronz a Bazilicii, pe care Francisc o va deschide la 24 decembrie pentru a marca oficial începutul Jubileului 2025, un an de sărbători în care catolicii din întreaga lume se vor reconecta cu credinţa lor.
Deschiderea uşii, care este zăvorâtă între anii jubiliari, este un moment deosebit de emoţionant pentru pelerini, deoarece cei care trec prin ea vor primi o indulgenţă plenară, ceva ce catolicii cred că le curăţă sufletul de păcat. Pentru pelerinii care nu pot călători la Roma, camera web le acordă un acces „simbolic”, a declarat Vaticanul.
Vaticanul a utilizat, de asemenea, tehnologia bazată pe inteligenţa artificială pentru a crea o replică 3D a Bazilicii Sfântul Petru, care va permite vizitatorilor virtuali să exploreze fiecare colţ al clădirii din epoca Renaşterii. Marii maeştri ai perioadei, Michelangelo şi Bernini, au contribuit la proiectarea bazilicii.
Vaticanul adoptă tehnologia pentru a fi în pas cu vremurile
Un jubileu catolic are loc de obicei la fiecare 25 de ani. Tema pentru 2025 este „pelerinii speranţei”.
„Este practic un moment în care catolicii îşi reafirmă credinţa în Dumnezeu, îşi refac credinţa”, a declarat Paddy Agnew, reporter la Vatican pentru Sunday Independent din Irlanda. „Ei vin la Roma pe baza a tot felul de binecuvântări care urmează să fie primite”, a adăugat acesta.
Vaticanul intenţionează, de asemenea, să lanseze o aplicaţie care îi va ghida pe pelerinii din Roma, de exemplu, cu privire la locul unde pot obţine o indulgenţă plenară. În afară de Sfântul Petru, ei pot primi o astfel de binecuvântare mergând să se roage la bazilicile San Giovanni in Laterano, Santa Maria Maggiore sau San Paolo Fuori le Mura, sau la alte şapte biserici.
„Tehnologia face parte din strategia fiecăruia, iar Vaticanul nu vrea să rateze acest lucru”, a spus Agnew. „Este pur şi simplu un mijloc pentru a obţine un rezultat, iar rezultatul este răspândirea veştilor bune”.
Roma se pregăteşte pentru eveniment, o mare parte a oraşului fiind un şantier în aer liber, pe măsură ce monumentele sunt restaurate, drumurile sunt reparate şi zonele pietonale sunt remodelate. Lucrările au fost o sursă de frustrare atât pentru localnici, cât şi pentru turişti, însă primarul Roberto Gualtieri a promis că, odată finalizate, „Roma va fi mai frumoasă şi mai eficientă decât înainte”.