Sari direct la conținut

Rușii „în panică”, după un atac ucrainean cu 40 de rachete de croazieră, balistice și drone în Crimeea. Experții dezvăluie scopul neașteptat al loviturii

HotNews.ro
O rachetă SCALP EG (Storm Shadow), interceptată de apărarea antiaeriană rusă, pe 20 mai 2024. Atac cu rachete ucrainene în regiunea ocupată Luhansk, Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia
O rachetă SCALP EG (Storm Shadow), interceptată de apărarea antiaeriană rusă, pe 20 mai 2024. Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Amestecul de arme folosite în lovitura de vineri asupra peninsulei ocupate a complicat cu siguranță eforturile Rusiei de a respinge atacul, scrie Forbes.

Armata ucraineană a bombardat vineri bazele rusești din Crimeea ocupată cu nu mai puțin de 40 de arme cu rază lungă de acțiune. „Canalele rusești erau în panică” pe măsură ce rachetele loveau țintele, a raportat contul de X WarTranslated.

Cu toată amploarea și sofisticarea sa, se pare însă că raidul a fost în primul rând o strategie de distragere a atenției – una care, speră ucrainenii, îi va constrânge pe ruși să redirecționeze spre peninsula ocupată apărarea antiaeriană suplimentară din alte puncte ale frontului.

În acest fel, atacul ucrainean asupra Crimeei ar putea facilita loviturile ucrainene ulterioare care nu sunt simulări.

De exemplu, raiduri care să vizeze posturi de comandă și linii de aprovizionare rusești în regiunea Kursk din vestul Rusiei, unde 60.000 de soldați ruși și nord-coreeni contraatacă 20.000 de soldați ucraineni. Sau țintirea infrastructurii-cheie rusești în regiunea Donețk, în prezent locul unei puternice ofensive rusești care a început în urmă cu un an.

Amestecul de arme a complicat eforturile Rusiei

Pentru asaltul de vineri, forțele aeriene ucrainene, direcția de informații și alte comandamente au asamblat unul dintre cele mai diverse amestecuri de muniții pentru o singură operațiune, scrie Forbes.

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului din Washington, D.C., acestea au inclus rachete de croazieră Storm Shadow de fabricație britanică lansate de bombardierele Suhoi Su-24 ale forțelor aeriene, rachete de apărare aeriană S-200 ale forțelor aeriene transformate în arme sol-sol cu rază lungă de acțiune, drone de atac de la direcția de informații, precum și rachete balistice neidentificate, probabil lansate de armată.

Amestecul de arme a complicat cu siguranță eforturile Rusiei de a respinge atacul. „Forțele ucrainene continuă să profite de armele furnizate de Occident pentru a efectua atacuri folosind pachete de atac mai complexe împotriva obiectelor militare din spatele Rusiei”, a precizat ISW.

Kremlinul a susținut că apărarea aeriană rusă a interceptat 25 de drone. Dacă acest lucru este adevărat, mai mult de 10 rachete sau drone au trecut totuși.

Unele dintre armele ucrainene s-ar fi îndreptat spre baza aeriană Belbek, ținta unor lovituri repetate începând din februarie 2022. Este posibil ca altele să fi lovit Academia Navală Nahimov. Fumul era vizibil ieșind din școală.

Parte a unui plan mai mare

La prima vedere, ar putea părea o risipă pentru ucraineni să arunce atât de multe dintre cele mai bune arme de lovitură în adâncime împotriva țintelor din Crimeea. Peninsula și întregul front sudic au fost liniștite în anul în care luptele s-au mutat spre est și nord.

Dar raidul de vineri a fost aparent parte a unui plan mai mare. „Loviturile forțelor ucrainene asupra instalațiilor militare inamice din Crimeea ocupată constrâng inamicul să aloce resurse suplimentare de apărare antiaeriană în zonă”, a presupus Centrul ucrainean pentru strategii de apărare.

Care ar fi finalitatea? Redistribuirea apărării aeriene în Crimeea, combinată cu intensificarea atacurilor ucrainene asupra celor mai bune baterii de rachete sol-aer S-400 ale forțelor aeriene ruse, ar putea crea lacune pe care ucrainenii le-ar putea exploata, scrie Forbes.

INTERVIURILE HotNews.ro